Morgenkaffen fredag 9. oktober: Kaos i Huset etter at McCarthy trakk seg som Speaker-kandidat

God morgen! Det er fredag 9. oktober, det er kaos i Representantenes hus, og Mor­gen­kaffen er servert.

«It is total confusion — a banana republic […] Any plan, anything you anticipate, who knows what’ll happen. People are crying, they don’t have any idea how this will unfold, at all.»

Kongressmann Peter King (R-New York, 2. distrikt) om at Kevin McCarthy trakk seg som kandidat som speaker i Representantenes hus. Les mer her.

NYHETER

Kaos i Kongressen etter at McCarthy trakk seg. Majoritetsleder i Representantenes hus, Kevin McCarthy (R-California, 23. distrikt), var den store favoritten til å bli ny Speaker i huset etter John Boehners (R-Ohio, 8. distrikt) varslede avgang. Han møtte motstand fra høyresiden i Det republikanske partiet, men det kom likevel som en stor overraskelse da han i går, før en intern avstemning blant republikanerne, valgte å trekke sitt kandidatur som Speaker. Han begrunnet det med at partiet trenger en samlende kandidat. Vi snakker mer om dette i ukas utgave av #ampolcast. Boehner annonserte i ettertid at avstemningen om hans etterfølger er utsatt, og at han forblir i stillingen på ubestemt tid. Også McCarthy forblir i sin nåværende stilling som majoritetsleder, mens presset nå øker på Paul Ryan til å revurdere sin tidligere beslutning om ikke å stille. Boehner er en av de som allerede har snakket flere ganger med Ryan for å få ham til å stille. Les mer.

Statsunderskuddet blir stadig mindre. Det føderale statsbudsjettet gikk med et underskudd på 435 milliarder i regnskapsåret 2015, som løper fra 1. oktober 2014 til 30. september 2015. Dette utgjør 48 milliarder mindre enn i 2014, og det minste underskuddet siden 2007. For sjette år på rad er underskuddet dessuten redusert som andel av BNP, fra toppnoteringen på 9,8 % i 2009 til dagens nivå på 2,4 %. Les mer.

#2016SIRKUSET

Ted Cruz samlet inn dobbelt så mye som Marco Rubio i årets tredje kvartal. Cruz samlet inn $12,2 millioner, mens Rubio kun samlet inn $6 millioner. (Rand Paul fikk kun inn $2,5 millioner.) Det vil muligens kunne bremse Rubios momentum noe. Ingen av senatorene kan imidlertid måle seg med Ben Carson, som ryktes å ha samlet inn over $20 millioner. Les mer.

Usikkerhet rundt Rubios valgkampbidrag. Senator og presidentkandidat Marco Rubio (R-Florida) får stor pengestøtte fra nonprofit-organisasjonen Conservative Solutions Project, som ikke offentliggjør sine bidragsytere. Organisasjonen har blant annet finansiert Rubios fjernsynsreklamer i de tidlige nominasjonssstatene, Iowa, New Hampshire og South Carolina. Selv om også andre kandidater nyter godt av tilsvarende ordninger, sier AP at «the Rubio arrangement is the boldest», og beskriver videre at «Nonprofits are the edgier cousins of super PACs». Rubio har selv tidligere vært kritisk til manglende åpenhet rundt valgkampstøtte. Les mer.

Jeb Bush relanserer seg selv som anti-etablissement-kandidat. Tidligere Florida-guvernør Jeb Bush (R) går gjennom en identitetskrise, ifølge Politico. Kandidaten med størst støtte fra det republikanske etablissementet, forsøker nå å relansere seg selv som en «disruptor» og lover å «disrupt the status quo in Washington». Bush, som opprinnelig var regnet som den kanskje største favoritten blant de republikanske kandidatene, har ennå til gode å slå helt til i en valgkamp som foreløpig er blitt dominert av anti-etablissement-kandidater uten politisk erfaring, slik som Donald Trump, Ben Carson og Carly Fiorina. Les mer.

DAGENS ARTIKLER

«Kevin McCarthy’s implosion signals a full-blown Republican revolution» av Chris Cillizza (Washington Post): «There is a revolution happening within the Republican party right now. The establishment’s hold on power is more tenuous than it has been at any time in recent memory. There is no one currently in office that can claim with any credibility that he or she speaks «for» the party as a whole.»

«The speaker chase: Who’s next?» av Robert Costa (Washington Post): «The sudden decision Thursday by House Majority Leader Kevin McCarthy (Calif.) to withdraw from the speaker’s race thrust congressional Republicans into chaos and left the contest wide open, with a crowd of lesser-known players jockeying for power and rank-and-file members fretting that the political unrest on the hard right that drove McCarthy and House Speaker John A. Boehner away from the leadership has left the party unmanageable in the lower chamber.»

UKAS #AMPOLCAST


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.

Masterstudent i sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no høsten 2015.