Borgermestervalg i Memphis

Beale Street
Beale Street er hovedgaten i Memphis med masse spisesteder, musikkscener og, etter mørkets frembrudd, dusinvis av tiggere.

Tradisjonen tro avholder Tennessee sine valg på torsdager og i natt er det borgermestervalg i Memphis. Det er hele 10 kandidater på stemmeseddelen, men siden det ikke er noen andre valgrunde blir den som får flest stemmer valgt, uansett hvor liten prosentandel vedkommende har. Valglokalene stenger kl. 2 og du kan følge opptellingen her.

Memphis A. C. Wharton
Presset: Borgermester A. C. Wharton

Den sittende borgermesteren, demokraten A. C. Wharton ble gjenvalgt med over 65% i 2011, men tiltagende problemer med neglisjerte områder, dårlige veier og dårlige skoler, osv. i byen har redusert hans oppslutning. Budsjettet for 2014 hadde kraftige innstramninger når det gjaldt pensjoner og goder for offentlig ansatte og byen har nå 30% av befolkningen under fattigdomsgrensen, nesten det dobbelte av det nasjonale snittet.

Kampanjelederen hans fikk kritikk for å ha inngått en avtale om promotering av tasere og måtte kansellere den da avtalen ble offentlig kjent. Wharton hevder han ikke visste om avtalen, men alt av snusk, selv rykter, kan skremme vekk velgere han sårt trenger. Wharton, som tidligere har vært leder av Shelby fylke (som Memphis ligger i) har argumentert for at byen trenger erfaring og en stødig hånd i krisetider, men det er ingen tvil om at han nå kjemper for sitt politiske liv.

Memphis Jim Strickland
Kan en hvit mann vinne i Memphis?

Hovedutfordrer er bystyremedlem Jim Strickland, en mer sentrumsorientert demokrat som har kjørt hardt på at Memphis må bli en mer attraktiv by å leve i (den har tapt ca 50.000 mennesker mellom 2000 og 2010) og at offentlig ansatte må holde en høyere standard enn i dag. Han har i flere år terpet på at man må sette tæring etter næring og ikke bruke mer enn hva man har. Strickland er hvit og Memphis er over 60% svart, men i et alle mot alle-valg har han en sjanse, særlig fordi de andre tre toppkandidatene er svarte.

Det er ytterligere to seriøse kandidater; bystyremedlem Harold Collins og lederen for byens politiforening, Mike Williams. Collins har fokusert på at Memphis trenger bedre betalte jobber, mens Williams har fokusert på transporttilbud. Begge ønsker sterkt å gjeninnføre en rekke sosiale goder for offentlig ansatte, som har blitt kuttet hardt de senere årene. Problemet er at disse to, som Memphis, mangler penger. Derfor vil det være en overraskelse, men ingen sensasjon om en av dem tar flest stemmer i natt.

Memphis Leo Awgowhat
A couple of cards shy of a full deck: Leo Awgowhat

De andre kandidatene, som knapt har noen sjanse, men som kan ta de nødvendige prosentene som kan avgjøre valget, er:
* Leo Awgowhat: Klor hakke gæern, med (etter eget utsagn) flere personligheter; sist observert mens han vandaliserte en statue.
* Anderson Fullilove Jr: Lastebilsjåfør, tidligere straffet.
* Robert «Prince Mongo» Hodges: Små lovovertredelser. Nok en galning som hevder han er fra en annen planet og at han er 333 år gammel. Har stilt i en drøss valg tidligere.
* David Phillip Walker: Har en sak for ubetalte parkeringsbøter som nå er oppgjort. Driver en frisørsalong.
* Sharon Webb: Pastor ved en privatskole og tidligere skolestyremedlem i Memphis. Har stort sett «Gud» som svar på det meste.
* M. Latroy Williams: Har suspendert sin kampanje. Saksøkt flere ganger for alt fra bilulykker til misbruk av demokratenes logo.

En måling for lokalavisen The Commercial Appeal fra begynnelsen av september gir Wharton 30%, Strickland 25%, Collins og Williams 12% hver, mens de øvrige kandidatene delte 6%. 15% av velgerne var usikre. Lokalvalg er notorisk vanskelige å måle pga. den lave valgdeltagelsen, og mye kan ha skjedd i mellomtiden. Avisen skriver for øvrig at Stricklands kampanje forsøker å unngå feil og bare flyte inn de siste dagene, mens Wharton er overalt og svært energisk (eller hektisk), noe de ser som tegn på at interne målinger har Strickland i tet. Uansett, nattens valg blir spennende å følge.