God morgen! Det er onsdag 7. oktober, det skal ha vært Biden selv som har lekket historien om sønnens dødsønske, og Mor­gen­kaffen er servert.

«Uncle Joe was a politician all along!»

Spaltist Josh Voorhees i Slate Magazine.

NYHETER

Obama vil fortsatt avvente utviklingen i Syria. Etter at Putin kastet seg inn i krigsteateret i Syria har det politiske presset mot Obama økt. John McCain gikk søndag ut og kritiserte president Obama for å tilrettelegge for Putin i en «proxykrig» mellom USA og Russland i Syria. Obama, fast bestemt på at Putin har begitt seg ut på en strategisk brøler i Syria, avventer foreløpig utviklingen. Det melder Politico.

Demokratiske senatorer forbereder fornyet innsats for nye våpenlover. Det melder The Hill, som har kilder på at det skal fremmes et forslag til ny våpenlov av Demokratiske senatorer førstkomende torsdag. Innholdet er enda ikke kjent, men demokratiske krefter ledet av minoritetsleder Harry Reid (D-Nevada), med Obama-administrasjonen i ryggen, vil stå i spissen for en opptrappet innsats for å gjøre noe i etterkant av den siste skoleskytingen.

#2016SIRKUSET

Biden stod selv bak lekkasjen om sin sønns dødsønske. Det har vert mye spekulasjon om (og eventuelt når) Joe Biden kommer til å stille som presidentkandidat. Bakgrunnen for Bidens nøling har vært tapet av sønnen Beau, av en hjernesvulst i mai, og av hensynet til den belastningen en presidentkampanje vil påføre den sørgende Biden-familien. AmerikanskPolitikk.no har tidligere skrevet om hvordan rollen til Biden som sørgende far har resonnert med det amerikanske folk. Dette har vert essensen i Biden-fenomenet; den folkelige politikeren med substans som setter familien først. I New York Times-saken What would Beau do? fra 1. august, av Hillary Clinton-«hateren» Maureen Dowd, ble det først kjent at Beau hadde sagt på dødsleiet at han ville at faren skulle stille som kandidat. I intervjuet ble det referert orddrett til samtalen mellom Beau og faren, men med mistenkelig vage kildehenvisninger. Tirsdag avslørte Politico at sønnens dødsønske er en lekkasje fra Biden selv. Vox minner oss på at Bidens image som den «autentiske» kandidaten som motsats til den dekningen av Hillary Clinton som kalkulerende og hemmelighetsfull ikke bør aksepteres bare fordi pressen skriver det. Bidens aktive deltakelse i å forme sitt eget narrativ i pressen – dersom rapporten stemmer – setter det hele i et noe annet lys. Les avsløringen i Politico her.

Ben Carson med kontroversielt utspill om Oregon-skytingen. I et intervju med Fox and Friends tirsdag morgen høster Carson kritikk for kommentaren «I would not just stand there and let him shoot me«. Carson mener ofrene burde opptrådt mer aggressivt mot angriperen, som krevde ni menneskeliv i Umpqua Community College, Oregon i forrige uke. Les mer her.

Hillary fortsetter å markere seg for våpenregulering. I gårsdagens utgave av Morgenkaffen kunne vi lese at Hillary Clinton er på offensiven i regulering av skytevåpen. På dette området kan Clinton skaffe seg kjerkommen distanse fra motstander Bernie Sanders (I-Vermont), som har vært noe kjølig på tanken om å begrense tilgangen på våpen. Tirsdag var Clinton i Davenport, Iowa og hun benyttet muligheten til å sende et par stikk til Jeb Bush (R) i forbindelse med hans noget uheldige «stuff happens«-kommentar i forbindelse med Oregon-skytingen. Du leser mer om det her.

DAGENS ARTIKKEL

«Inside the mind of Trey Gowdy, the Republican’s Benghazi prosecutor» av Elise Viebeck (Washington Post): «I don’t take their calls,” he said in a lengthy interview on Monday, referring to leadership candidates seeking support. “I don’t return them. You know when people say, ‘Which of your kids do you love more?’ Well, which of your friends do you like more? Last time I looked, all of the people in the race I consider to be friends.»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.