God morgen! Det er mandag 5. oktober, Donald Trump synker mens Joe Biden stiger på meningsmålingene, og Mor­gen­kaffen er servert.

«If we disparage each other and impugn the character of each other, then, after the primary is over, then obviously there’s a trust and support deficit amongst the American people … I sense a great dissatisfaction with Washington here in Arizona. But I also hear a lot of dissatisfaction about, one, the issues that are being discussed, which are not particularly relevant, and, two, the personal attacks that are being made. And I’m afraid we will pay a price for it at the polls. And I hope we will change. «

Senator John McCain (R-Arizona) på CNN State of the Union om stemningen i det republikanske primærvalget.

NYHETER

Det viser seg at Kevin McCarthy (R-California, 23.distrikt) får konkuranse om å bli ny speaker i Representantenes hus allikevel. Jason Chaffetz (R-Utah, 3.distrikt) annonserte på Fox News Sunday at han stiller som kandidat. Chaffetz leder kontroll- og reformkomitteen og er regnet som å stå et godt stykke til høyre for det nåværende lederskapet. Chaffetz innrømmet at sjansene er små, men han har tro på at McCarthy ikke vil klare å nå et flertall blant republikanerne på grunn av manglende ”Tea Party” støtte, at støtten hans så vil smuldre opp, og at Chaffetz blir stående som en kandidat alle kan godta.

Det kan bli full kollisjon mellom Senatet og Det hvite huset om forsvarsbudsjettet, skriver The Hill. Det har nesten vært en årlig affære dette, at Senatet omgår de automatiske kuttene til forsvaret som alle andre departementer utsettes for, ved å bruke et spesialfond ment for å finansiere krigføring til å betale for daglig drift. Det vil også bli umulig for president Barack Obama å stenge Guantanamo før han går av. Presidenten har truet med veto i flere år nå, men budsjettet for 2016 er et nå eller aldri øyeblikk for Obama. Skal han markere sine prinsipper på forsvarsfronten må han gjøre det nå, og han har støtte fra forsvarsminister Ash Carter. Presidenten spiller et høyt spill, for mange demokratiske senatorer er lite lystne på et slag om USAs slagferdighet. Det er derfor mulig at det er nok stemmer i Senatet til overkjøre et veto fra Obama, om det skulle komme.

Planned Parenthood har vært i vinden den siste tiden og presidenten i organisasjonen, Cecile Richards var på NBC Meet the Press for å forsvare seg. Hun startet med å kalle det ekstraordinært at en presidentkandidat som Carly Fiorina lyver gjentatte ganger. Fiorina har brukt mye tid på å hevde ”at fostere blir abortert levende slik at man kan høste hjernene deres.” Richards beklaget at det hun mener er en spekulativ og diskreditert video har blitt basis for en debatt om forskning på fostervev. Hun forsvarte også at Planned Parenthood er så politisk aktive som de er, ved å fokusere på at det handler om kvinners helse, både retten til abort men også ”Obamacare” som organisasjonen og har engasjert seg i.

#2016SIRKUSET

Donald Trump er fortsatt i ledelsen i republikanernes president race og i går var han på ABC This Week for å snakke politikk. Andre kandidater som Hillary Clinton og John Kasich har gått ut og sagt at de ønsker en ikke-fly sone over Syria. Trump var skeptisk. Han foretrekker å vente og se, og konstaterte at med Russland der og et ”nyrikt” Iran som sender soldater så er ikke USA sitt engasjement kritisk. Trump frykter et nytt Libya og insisterer derfor ikke på at Assad må gå, slik mange andre gjør. Han tar Russlands inntreden med stor ro, og tror at dette kan bli et nytt mini-Afghanistan for dem. På spørsmål om syriske flyktninger var han svært avvisende og mener at ”dette kan være en av de største trojanske hestene siden den originale trojanske hesten,” og at det er stor sannsynlighet for at det er ISIS-infiltratører blant dem. Trump var også på NBC Meet the Press hvor han sa rett ut at om Gaddafi og Saddam fortsatt satt ved makten, og Assad var sterkere, ville Midt-Østen vært bedre stilt.

McCain: – Jeg tror ikke Trump forstår situasjonen i Syria spesielt godt. Senator John McCain (R-Arizona) kommenterte Donald TrumpCNN State of the Union og mente Trump ikke har satt seg spesielt godt inn i situasjonen i Syria. Han var også lei seg for at Trump spiller på fremmedfrykt og at han ikke tok til motmæle når noen kalte president Obama for muslim (McCain slo selv ned på tilsvarende utsagn i 2008). Hvis vi gjør det, vil tillitsunderskuddet til poltikerne bare øke, mente senatoren.

Det murres fra Biden-leiren. CBS sine kilder sier at visepresident Joe Biden vil bestemme seg innen de neste ti dagene for om han vil stille. Han har gjort det godt på målinger i det siste, men er nok samtidig bevisst på sine svakheter som kandidat. Opp gjennom historien har mange ikke-kandidater som har gjort det stort på målinger, gått på en smell da de ble virkelige kandidater og oppdager at velgerne betrakter dem på en helt annen måte. Les mer om Bidens muligheter her.

Aldri en mandag uten ferske målinger i disse tider. NBC har en der Donald Trump fortsatt holder ledelsen i New Hampshire, men taper litt terreng – ned fra 28 til 21 prosent. Ny nummer to er Carly Fiorina som stormer fra fra seks til seksten prosent på en måned. På plassene bak finner vi Jeb Bush, Marco Rubio og Ben Carson. Spesielt Rubio har gått voldsomt fram. Opp fra 3 til 10 prosent. Blant dem som sliter er Ohios guvernør John Kasich som har falt fra 12 til 6 prosent på en måned. I Iowa går Trump ned 5 prosent til 24, imens Carson holder seg på andre plass med 19 prosent, allikevel en nedgang på tre prosent. Bortsett fra Fiorina på tredjeplass med åtte prosent er det små endringer ellers i feltet.

Hillary faller fortsatt. På demokratisk side står både Hillary Clinton og Bernie Sanders ganske stille, med Clinton rundt 10 prosent over Sanders i Iowa, og Sanders rundt 10 prosent over Clinton i New Hampshire, men hvis man regner Joe Biden som kandidat endrer ting seg. Hillary lekker som en sil til Biden og går ned rundt fem prosent i begge statene på en måned. I New Hampshire leder Sanders med 42 prosent, Hillary på andre med 28, og Biden på tredje med 18 prosent. I Iowa leder Clinton fortsatt med 33 prosent, Sanders har 28 og Biden har 22.

VALGSNACKS

Natt til fredag er det borgermestervalg i Memphis og vi har en egen sak som blir postet torsdag. Stay tuned! I tillegg kan du nå finne alle meningsmålinger for høstens tre guvernørvalg her.

Colorado senator: Delstatssenator Tim Neville (R) stiller mot senator Michael Bennet (D). Neville er en av de mest konservative medlemmene av delstatssenatet og har en særlig sterk posisjon i våpenmiljøet.

Connecticut senator: CNBC-kommentator og økonom Larry Kudlow bekrefter ifølge NY Post at han vil stille mot senator Richard Blumenthal (D) i 2016. Kudlow hadde tidligere varslet at han ville stille dersom Blumenthal støttet Obamas atomavtale med Iran, noe han gjorde.

Alabama distrikt 2: Kongresskvinne Martha Ruby (R) får en intern utfordring fra en lokal Tea Party-leder, Becky Gerritson.

Iowa distrikt 2: Delstatssenator Mark Chelgren (R) vil stille mot kongressmann David Loebsack (D).

Kentucky distrikt 1: Et av Husets mest anonyme medlemmer, kongressmann Ed Whitfield (R) tar ikke gjenvalg i 2016. Distriktet er tungt republikansk (R+18), så det meste av spenningen her vil nok komme i nominasjonsstriden. Flere lokale delstatssenatorer og delstatsrepresentanter kan tenkes å melde seg på. Flere kandidater er alt med; tidligere fylkesadvokat Jason Batts, avtroppende landbrukskommissær James Comer og Whitfields egen distriktsmanager Michael Pape, har alle sagt de vil stille.

New York distrikt 24: Colleen Deacon, en tidligere rådgiver for senator Kirsten Gillibrand (D), har meldt seg på i den demokratiske nominasjonskampen. Distriktet er moderat demokratisk, men kongressmann John Katko (R) tok seieren med 19% margin i 2014.

Ohio distrikt 8: Delstatssenator Bill Beagle og fylkesrevisor Roger Reynolds er de første folkevalgte republikanerne til å erklære sine kandidatur for John Boehners åpne sete. Fra før stiller PR-mannen J. D. Winteregg, som stilte mot Boehner i 2014.

Pennsylvania distrikt 2: Nok en motkandidat til skandalerammede Chaka Fatta (D). Delstatsrepresentant Brian Sims vurderer å slenge seg på i det demokratiske primærvalget. Faren med så mange motkandidater er dog at de deler stemmene mellom seg og tillater at Fattah blir renominert.

Kentucky guvernør: En måling for SurveyUSA gir Jack Conway (D) 42% mot 37% for Matt Bevin (R) og hele 7% for uavhengige Drew Curtis.

Kentucky administrasjon, justis, finans, revisor, landbruk: Samme måling har også sett på valgene til underordnede verv i Kentucky. Administrasjonsminister Alison Lundergan Grimes (D) leder 46-38 på Steve Kipper (R); delstatsrevisor Adam Edelen (D) leder 35-33 på Mike Harmon (R); til finansministervervet leder republikaner Allison Ball 35-33 over demokraten Rick Nelson; til justisministervervet ligger demokraten Andy Beshear likt på 38-38 med sin republikanske konkurrent Whitney Westerfield og endelig, i racet for landbrukskommissær leder Ryan Quarles (R) 34-31 over Jean-Marie Lawson-Spann (D).

Louisiana guvernør: I tillegg til de fire meningsmålingene vi linket forrige mandag, er det nå ute en måling fra WWL-TV og avisen The Advocate. Her har delstatsrepresentant John Bel Edwards (D) og senator David Vitter (R) 24% hver, mens tjenestekommissær Scott Angelle har 15% og viseguvernør Jay Dardenne (R) har 14%. Det mest interessante er dog at i en evt. 2 runde leder Edwards 45-41 over Vitter, til dels i tråd med Edwards 50-38 ledelse fra en demokratisk måling uken før. Første valgrunde er lørdag 24. oktober.

Louisiana viseguvernør: Også dette racet ble målt, og her har fylkespresident Kip Holder (D) 25%, mot 23% for John Young (R) og 20% for Billy Nungesser (R). Her er det med andre ord svært tett.

Louisiana justis: Justisministervalget ble målt og sittende justisminister Buddy Caldwell (R) leder 32-20 over partifelle Jeff Landry. På tredje plass finner vi demokraten Ike Jackson, med 11%.

Vermont viseguvernør: Republikanernes guvernørkandidat i 2012, tidligere delstatssenator Randy Brock, stiller til viseguvernør i 2016.

Vermont justis: Justisminister Bill Sorrell (D) vil ikke ta gjenvalg. Dermed er veien åpen for hans motstander i nominasjonsvalget, fylkesadvokat T. J. Donovan.

Virginia guvernør: Tidligere føderal partileder Ed Gillespie (R), som kom sjokkerende nær å slå ut Mark Warner (D) i senatsvalget i 2014 stiller til guvernør i 2017. Delstatssenator Mark Obenshain (R), som meget knepent tapte justisministervalget i 2013, var ventet å stille, men sier han ikke vil.

TIL SLUTT

Hillary Clinton prøvde seg som komiker i en sketsj på Saturday Night Live. Hun gjorde litt narr av seg selv, og kom selvfølgelig med et stikk til Donald Trump.

https://www.youtube.com/watch?v=NV2nbVESJzc

DAGENS ARTIKKEL

«5 cases to watch as Supreme Court term begins» av Josh Gerstein (Politico): «Litigation over state efforts to limit abortion by regulating clinics and doctors is making its way to the high court. And the justices are already facing a batch of petitions involving the rights of religious institutions to opt out of providing contraception under Obamacare.»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. For å følge oss på den lange veien til Det hvite hus anbefaler vi også «Sirkuset», vårt ukentlige nyhetsbrev om 2016-sirkuset. Podkast har vi også.