Morgenkaffen fredag 2. oktober: Biden-buzz, debattkriterier og ny skolemassakre

God morgen! Det er fredag 2. oktober, USA rystes av en ny skolemassakre, og Mor­gen­kaffen er servert.

«This is a political choice that we make to allow this to happen every few months in America. We collectively are answerable to those families who lose their loved ones because of our inaction.»

President Barack Obama etter gårsdagens skytetragedie i Oregon.

NYHETER

Senatet vedtok justisreform. Såkalt obligatorisk minstestraff for forbrytelser er et omdiskutert tema i amerikansk justispolitikk, og i Senatet har nå demokrater og republikanere klart å komme frem til et kompromiss. Lovforslaget innebærer blant annet en kraftig reduksjon i obligatoriske minstestraffer for ikke-voldelige narkotikaforbrytelser, og i bruken av livstidsstraff etter tre forbrytelser. Kompromissløsningen utgjør en betydelig seier for president Barack Obama (D), som ifølge Politico håper at reformen skal bli «a central part of his legacy». Les mer.

McCarthy møter kraftig kritikk for Benghazi-uttalelser. Majoritetsleder i Representantenes hus, Kevin McCarthy (R-California, 23. distrikt), er favoritt til å overta John Boehners stilling som speaker i Representantenes hus. I et intervju på tirsdag tråkket han imidlertid i salaten da han antydet at republikanerne hadde brukt Benghazi-saken for å skade tidligere utenriksminister Hillary Clintons oppslutning i presidentkampanjen. David Brock, en av Hillary Clintons støttespillere, beskriver McCarthy som «unfit to lead» som følge av kommentarene. Clinton selv gjør også det meste ut av uttalelsene, som ifølge henne viser «unequivocally that this was always meant to be a partisan political exercise». Les mer.

#2016SIRKUSET

Biden forventes å droppe den første debatten. Visepresident Joe Biden (D) har ikke hastverk med å lansere sitt eventuelle presidentkandidatur. Nå melder CNN at en avklaring sannsynligvis vil komme i andre halvdel av oktober. Det betyr at den første demokratiske debatten 13. oktober vil foregå uten Bidens tilstedeværelse. Imens prøver tidligere utenriksminister Hillary Clintons kampanje å sikre seg flere støtteerklæringer (endorsements) før Biden eventuelt kaster seg inn i nominasjonskampen. Med to relativt moderate kandidater som splitter sentrumsvelgermassen, ville senator Bernie Sanders (I-Vermont) kunne få en fordel. Les mer her og her.

Bush og Trump angriper Rubio. Senator Marco Rubio (R-Florida) er på vei oppover på meningsmålingene, og det faller ikke i god jord hos de andre kandidatene. Både tidligere Florida-guvernør Jeb Bush (R) og forretningsmann Donald Trump går nå hardt ut mot Rubio. Mens Bush sammenliknet ham med president Barack Obama med hensyn til mangel på erfaring, fokuserte Trump på hans syn på innvandring og hans angivelige illojalitet overfor Bush. Bush selv innrømmer at det er «a little awkward» å konkurrere med det han beskriver som en nær venn, men påpeker at Rubio «has every right to do it». Les mer.

Republikanerne kniver om Walkers støttespillere. Etter at Wisconsin-guvernør Scott Walker (R) trakk seg fra republikanernes nominasjonskamp, kjemper de gjenværende kandidatene om hans finansielle støttespillere. Ifølge Washington Post, ligger det an til et vesentlig antall av dem satser på senator Marco Rubio (R-Florida). Les mer.

Deltakelseskriteriene for neste republikanske debatt offentliggjort. CNBC, som arrangerer den neste republikanske primærvalgsdebatten 28. oktober, har offentliggjort kriteriene for deltakelse. I motsetning til tidligere, der kriteriet har vært at kandidatene må ha vært blant de ti med størst oppslutning på meningsmålinger, er kravet nå angitt til minst 3 % gjennomsnittlig oppslutning for å kunne delta i hoveddebatten. Kandidater som senator Rand Paul (R-Kentucky), New Jersey-guvernør Chris Christie (R) og tidligere Arkansas-guvernør Mike Huckabee (R) står i så fall i fare for å falle utenfor det gode selskap, noe som med stor sannsynlighet ville bety slutten på deres respektive presidentkampanjer. Grensen vil være på 1 % oppslutning for å få delta i sekundærdebatten tidligere på kvelden. Les mer her og her.

DAGENS ARTIKLER

«The cruelest month of the 2016 race» av Edward-Isaac Dovere (Politico): «Two debates are coming — one that will likely winnow the GOP field and one that could rearrange the Democratic race. A Benghazi hearing will either be a showcase or a feeding frenzy. And campaign fundraising reports are going to be making a lot of decisions for people, whether they like it or not.»

«GOP’s future may rest on untested McCarthy-McConnell relationship» av Seung Min Kim (Politico): «With Boehner, McConnell had a partner who shared similar broad goals and challenges: a pragmatist who liked to cut deals and get things done, even while facing a loud and restive conservative flank. […] But McCarthy has made no secret that he would like to be more confrontational when it comes to the Senate.»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.