Joe Biden har vært elefanten (…) i rommet på demokratisk side i flere måneder, men nå må han snart bestemme seg.

Torsdag ble det kjent at visepresident Joe Biden sannsynligvis venter med å ta avgjørelsen om et eventuelt 2016-kandidatur til midten av oktober. Dette vil i så fall bety at han står over demokratenes første tv-debatt (13. oktober i Las Vegas). Biden er kvalifisert til å delta i denne, selv om han skulle vente med kunngjøringen til samme dag.

I forrige uke fikk et mulig Biden-kandidatur støtte fra New Hampshire-avisen Union Leader. National Journal fant samtidig ut at en viktig konsulent i Super PAC-en Draft Biden 2016 har begynt å oppfordre mulige støttespillere til å sende inn CV-ene sine til en mulig Biden-kampanje.

Stemningen blant Biden-tilhengerne bygger seg mer og mer opp, selv om usikkerheten rundt hans potensielle kandidatur ikke har avtatt.

Meningsmålinger av alle typer peker i riktig retning for Biden. Siden 1. september har han økt fra 14 til 20 prosent på RealClearPolitics sitt gjennomsnitt av de nasjonale meningsmålingene, mens Hillary har falt fra 49,2 til 40,8 i samme tidsrom.

Biden er populær også: Ingen av de kunngjorte kandidatene (uansett parti) er like populære som Biden.

En ny NBC/WSJ-måling (+/- 3,1 prosent feilmargin) finner at 40 prosent har et positivt inntrykk av Biden, mens 28 prosent har et negativt inntrykk av visepresidenten (+12). Her utkonkurrerer Biden både Sanders (+10) og Clinton (-8) på demokratisk side, så vel som de tre øverste kandidatene på republikansk side: Trump (-33), Carson (+8) og Fiorina (+7).

For dem som mener et presidentvalg ikke bare er en populæritetskonkurranse (ta diskusjonen i kommentarfeltet) kan Biden også vise til andre sterke tall. Han gjør det nemlig sterkere enn Clinton mot de fire ledende republikanske kandidatene.

Biden slår Donald Trump med 21 prosentpoeng (Hillary med 10), Jeb Bush med 8 prosentpoeng, Carson med 8 og Fiorina med 6.

Bidens fremgang kan muligens knyttes til hvor gunstig klimaet er for kandidater som har føttene plantet på jorda, og som sier det de mener, for tiden. En folkelig, straight talking Joe Biden kan derfor passe godt til det politiske klimaet som i det siste har vært dominert av Donald Trump og Bernie Sanders (og i en mindre grad Ben Carson og Carly Fiorina). Dersom velgerne vil ha noen som snakker fra hjertet, er de kanskje mer villig enn tidligere til å overse en sko i munnen fra tid til annen?

Så da er det vel klar himmel for Joe Biden? Vel, ikke helt.

Som Philip Bump fra Washington Post poengterer er det ikke uvanlig for potensielle presidentkandidater å være på sitt mest populære like før de kunngjør sitt kandidatur. Det er faktisk et ordtak i Washington som går på at en kandidat aldri er så populær som den dagen han eller hun kunngjør sitt kandidatur.

Hvis vi ser på 2016-feltet finner vi at det kun er Trump, Christie, Carson og Fiorina som er mer populære nå enn da de kunngjorde. Resten av feltet har opplevd en nedgang i sin såkalte favorablility rating.

Kilde: Washington Post

Husk at Trump og Christie startet som meget upopulære, mens Carson og Fiorina var relativt ukjente fram til nylig. De to sistnevnte har heller ikke blitt plassert skikkelig under lupen av verken media eller velgerne enda.

Biden er i annen posisjon. Med 43 års erfaring fra Washington, D.C. kan han ikke akkurat skryte på seg et outsider-stempel.

Visepresidenten innrømmer selv at avgjørelsen har blitt utsatt rett og slett fordi han ikke har bestemt seg enda. Det ble ikke noe av lovnaden om at han skulle bestemme seg innen utgangen av sommeren. Nå er tiden knapp. Hvis Biden venter to uker til så strekker han nok tauet til det ytterste av hva det kan bære.

Det skal nevnes at store deler av fagbevegelsen – som er innflytelsesrik på den amerikanske venstresiden – har ventet med sine støtteerklæringer av respekt for Biden, som sees på som en slags bestefar for denne gruppen. Dessverre for Biden har ikke resten av de store aktørene, samt flere innflytelsesrike politikere, holdt seg på sidelinja. Det inkluderer også mange av partiets faste donorer.

Tiden er i ferd med å renne ut for Biden, men sjansene er fortsatt til stede. Den første tv-debatten den 13. oktober og Hillary Clintons påfølgende Benghazi-høring i Kongressen den 22. oktober vil dermed følges tett av Biden og hans støttespillere.

Coverfoto: Pete Souza, Det hvite hus.

1 kommentar