God morgen! Det er onsdag 30. september, albuene kvesses i den republikanske Kongressen i kjølvannet av John Boehners varslede avgang, og Mor­gen­kaffen er servert.

«My argument is it would be a mistake to act as if John Boehner is simply retiring. We’ve got a situation here…»

Kongressmedlem Peter Roskam (R-Illinois, 6. distrikt) omtaler omstendighetene rundt to ekstraordinære møter som skal avklare en strategi om veien videre for republikanerne etter at John Boehner trakk seg som Speaker. Krefter i Det republikaske partiet ønsker å gripe muligheten til å få et nytt og mer slagkraftig lederskap i partiet.

NYHETER

Obama hadde en god tone med Raul Castro. Obama hadde tirsdag et møte med Raul Castro i kulissene av toppmøtet i FN i New York. I følge ABC News var tonen meget god – i skarp kontrast til den avmålte kjøligheten mellom Obama og Putin omtalt i gårdagens Morgenkaffe. Møtet er hsitorisk ettersom en cubansk president ikke har møtt en amerikansk president på amerikansk jord siden siden før den cubanske revolusjonen. Dermed fortsetter oppmykingen av det bilaterale forholdet, som siden beslutningen om å gjenoppta diplomatiske relasjoner har resultert i spekulasjoner om at USA kommer til å oppheve det mye omdiskuterte embargoet mot Cuba. Les mer.

Kampen om posisjonen som majoritetsleder er i full gang. John Boehners (R-Ohio, 8. distikt) varslede avgang som Speaker har satt i gang en kamp i republikanske rekker for å overta de posisjonene som åpnes opp. Kevin McCarthy (R-California, 23. distrikt), favoritten til å overta for Boehner som Speaker, etterlater seg et tomt sete som majoritetsleder som Steve Scalise (R-Louisiana, 1. distrikt) teknisk sett er nestemann til å overta. Scalise har imidlertid hatt uheldige forbindelser til rasistiske grupper senest i januar i år, noe som gjør ham til en kontroversiell kandidat. Hans største utfordrer i dette øyeblikk er Tom Price (R-Georgia, 6. distrikt) som har sikret seg viktig støtte, blandt annet fra tidligere visepresidentkandidat Paul Ryan (R-Wisconsin, 1. distrikt). Les mer.

En grasrotbevegelse har mobilisert for å plassere Trey Gowdy som majoritetsleder. Gowdy, som sitter i Representantenes hus for South Carolina (4. distrikt), har fått støtte i en grasrotbevegelse som kaller seg «Draft Gowdy». Gruppen ledes av kongressmedlem Mia Love (R-Utah, 4. distrikt). Gowdy har selv sagt at han ikke stiller til noen av ledervervene. Gowdy har gjort seg bemerket som leder for etterforskningen av Benghazi og Hillary Clintons bruk av en privat e-postkonto i jobben utenriksminister. I den anledning har Gowdy blitt Clintons mest profilerte kritiker og demed et yndet intervjuobjekt i konservative medier. En av funksjonene som majoritetsleder er vanligvis rollen som bindeledd mellom media og lederskapet i partiet. Derfor kan Gowdys rolle som sjefsanklager mot en av demokratenes hovedkandidater vise seg å bli et verdifullt kort i 2016-sirkuset. Les mer

#2016SIRKUSET

Donald Trump er rasende på Forbes. Etter grundige undersøkelser har Forbes anslått  Donald Trumps formue til å være 4,5 milliarder dollar – halvparten av hva han selv har oppgitt. Selv offentligjorde Trump i juli en kunngjøring der han hevdet at han var verdt «in excess of TEN BILLION DOLLARS». Trumps formue er viktig i hans kampanjestrategi som i stor grad er basert på Trumps suksess som forettningsmann, noe han selv vedgår i et intervju med Forbes: «I mean, I look better if I’m worth $10 billion than if I’m worth $4 billion.”  Les mer

Bernie Sanders sier han vil være tøffere mot Kongressen enn Obama. I et intervju med «The Axe Files» med David Axelrod, sier Sanders at Obama var naiv i troen på hvor mye han kunne få til av politiske kompromiss i Kongressen. Politikk i USA i dag, ifølge Sanders, handler mer om ideologisk «renhet» enn politisk kompromiss. Les mer.

Joe Bidens muligheter som presidentkandidat er bedre enn Hillary Clintons. Det har en ny undersøkelse gjort av NBC News og Wall Street Journal funnet. Biden gjør det også bedre i undersøkelsen enn fire kandidater (resten er ikke med i studien) på republikansk side: Jeb Bush, Carly Fiorina, Donald Trump og Ben Carson. Biden leder over Fiorina med en margin på 47-41. Les mer

DAGENS ARTIKLER

«The Gavel» – Blogg fra Politico som følger lederskaps-striden (The Gavel): «GOP leadership candidates may be forced to resign other leadership posts.»

«Donald Trump´s Tax Plan Could Balloon the Debt by 75%» av Zach Carter (Huffington Post): «The Tax Foundation found that Trump’s plan would boost the incomes of the top 1 percent of taxpayers by 21.8 percent, while those of the lowest-income Americans would rise by only 1.4 percent. The national debt, meanwhile, would jump by $12 trillion over the next decade.

«Jeb Bush´s poll numbers are terrible, so why aren’t we talking about them?» av Chris Cillizza (Washington Post): «Why is no one talking about Bush’s struggles — particularly given that he is the best-known candidate in the field and was widely regarded as the front-runner when he entered the race in June?»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.

Master i Nord-Amerikastudier fra Universitetet i Oslo. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no høsten 2015.