God morgen! Det er mandag 28. september, valgkampen går sin gang, og Mor­gen­kaffen er servert.

«The Bible says, beware of false prophets. And there are people out there spreading noise about how much can get done. I mean, this whole idea that we were going to shut down the government to get rid of Obamacare in 2013, this plan never had chance.»

Avtroppende speaker i Huset John Boehner (R-Ohio, 8. distrikt) om sine konservative kritikere på CBS Face the Nation.

NYHETER

John Boehner, den snart avtroppende lederen av Representantens hus var på CBS Face the Nation i går og snakket litt om fortid og nåtid. Boehner var lite lysten på å nevne navn, men slo fast hva han mente. Han argumenterte for at det var et paradoks at man har fått til det største kutt i budsjettunderskudd noen sinne, at man har beskyttet 99% av amerikanerne mot økte skatter og fått til den første reformen av velferdsrettigheter, alt med en demokratisk president, og alt ble stemt imot av de mest konservative fordi de følte det ikke var godt nok. Boehner slo fast at USA sitt system ikke er bygget for rask radikal forandring og at en del aktivister kaster blår i øynene på velgerne. Han var også helt klar på at det ikke ville bli noen ny ”shutdown” av den føderale staten, og innrømmet at han er (nesten) like hekta på yoga som golf.

Et nostalgisk bilde fra da John Boehner selv ble regnet som ung og radikal. Han understreket at han ikke har endret sine prinsipper, men alltid har vært realistisk.

Ny Speaker vil mest sannsynlig bli majoritetsleder Kevin McCarthy (R-California, 23. distrikt), og ifølge Roll Call vil det Tea Party affilierte House Freedom Caucus ikke lansere en egen motkandidat. Kampen ser heller ut til å stå om hvem som blir ny majoritetskandidat. Her er det ”Tea Party kandidatene” innpisker Steve Scalise (R-Louisiana, 1. distrikt), lederen av Husets budsjettkomite Tom Price (R-Georgia, 6. distrikt), samt den mer moderate lederen for partiets offisielle caucus Cathy McMorris Rodgers (R-Washington, 5. distrikt) som ser ut til å barke sammen.

#2016SIRKUSET

Hillary Clinton var på NBC Meet the Press denne søndagen og fortsatt er det eposter som er i fokus. Hun gjentok at hvis hun hadde hatt muligheten igjen ville hun separert private og utenriksministereposter bedre. Hun sier hun har sendt alt som var tilgjengelig, og at den private epostserveren allerede var der siden den brukes av Bill Clintons kontor. Hillary ble konfrontert med påstanden om at hun har brukt en privat server med vilje for å gjøre det vanskeligere for republikanere å få utlevert eposter, men hun avslo det med at hun brukte den offisielle eposten i 90 prosent av tilfellene og at det var helt tilfeldig hva hun brukte den private til. Hun innrømmet at hun har blitt skadet av denne ”drypp, drypp, drypp kontroversen,” men sier at hun er sikker på at det ikke er noe substansielt som vil hemme henne som kandidat.

Ny meningsmåling, denne gang fra NBC/Wall Street Journal. Den viser Donald Trump fortsatt i ledelsen med 21 prosent, omtrent samme nivå som han hadde i tilsvarende måling i juli. Men på plassene bak har det skjedd en god del. Ben Carson har doblet oppslutning fra 10 til 20 prosent, Marco Rubio (R-Florida) har gått opp fra 5 til 11, og Carly Fiorina har gått opp fra ikke målbar støtte til 11 prosent. På plassene bak finner vi Jeb Bush, som har gått ned fra 14 til 7 prosent, og John Kasich, opp fra 3 til 6.

På demokratisk side leder fortsatt Hillary Clinton med 42 prosent, men blir pustet i nakken av Bernie Sanders som innkaserer 35 prosents oppslutning. Også ikke-kandidaten visepresident Joe Biden er det mange som liker, og han ender opp med 17 prosent.

På republikansk side er det engstelse rundt den tredje debatten og antallet som får være med, melder Politico. Debatten finner sted den 28 oktober, men fortsatt er det ikke opplyst noe om formatet. Kilder sier at lederskapet i det republikanske partiet presser for at færre kandidater får være med, noe som får underdogs som Bobby Jindal, Chris Christie m.fl. til å svette. Det antydes også at det ikke blir arrangert noen B-debatt denne gangen med de minst populære kandidatene. En kritikk mot formatet har vært at det store antallet deltakere får de mest sannsynlige kandidatene til å drukne i støyen.

Presidentkandidat Carly Fiorina lar seg ikke pelle på nesen av demonstranter. Under en konfrontasjon i Iowa gikk hun inn i en diskusjon med en demonstrant rundt Planned Parenthood. Ikke den mest rasjonelle debatten, men Fiorina fikk i det minste vist at hun ikke er redd for kritikere.

VALGSNACKS

North Carolina senator: Demokratene har sin første motkandidat til senator Richard Burr (R); borgermester Chris Rey, som styrer småbyen Spring Lake.

Delaware distrikt 1: Delstatsrepresentant Bryon Short melder seg på til det demokratiske primærvalget til delstatens eneste kongressete.

Michigan distrikt 13: Byfunksjonær (en valgt stilling) Janice Winfrey vil stille mot kongressmann John Conyers i det demokratiske primærvalget. Winfrey kan bli den mest seriøse utfordreren Conyers har fått noensinne. Conyers er 86 år gammel og ble første gang valgt til Huset i 1964.

Minnesota distrikt 2: Republikanerne har sin første seriøse kandidat til å ta over for avtroppende kongressmann John Kline (R); tidligere delstatssenator John Howe. Flere republikanere ventes å melde seg på.

Minnesota distrikt 8: Den republikanske forretningsmannen Stewart Mills vil igjen forsøke å slå ut kongressmann Rick Nolan (D). Mills var bare 1,5% unna i 2014.

New Hampshire distrikt 1: Som ventet stiller tidligere kongresskvinne Carol Shea-Porter (D) på ny mot kongressmann Frank Guinta (R). Dette blir deres fjerde oppgjør (Guinta leder 2-1 fra før), forutsatt at Guinta overlever nominasjonen.

Ohio distrikt 8: Speakeren i Representantenes hus, John Boehner (R) går av i slutten av oktober. Setet er solid republikansk (R+15) og partiet har mange potensielle kandidater, så all spenning her vil være knyttet til nominasjonen.

Pennsylvania distrikt 2: Bystyremedlem Brian Gordon vil utfordre den korrupsjonstiltalte kongressmannen Chaka Fatta i det demokratiske primærvalget.

Louisiana guvernør: Hele fire nye målinger er ute. Triumph har senator delstatsrepresentant John Bel Edwards (D) på 36%, senator David Vitter (R) på 29%, tjenestekommissær Scott Angelle (R) på 12% og viseguvernør Jay Dardenne (R) på 11%. MarblePort har Vitter 29%, Edwards 26%, Angelle 15% og Dardenne 14%. En tredje måling, tatt opp for en PAC som støtter Angelle, viser Edwards med 24%, Angelle med 21%, Edwards med 20% og Dardenne med 10%. Endelig kom PPP ut før helgen med en måling tatt opp på oppdrag fra en demokratisk organisasjon. Edwards har 28%, Vitter 27%, Scott Angelle 15% og Jay Dardenne 14%. PPP finner dessuten at Edwards vil slå Vitter 50-38 i andre runde; det er første gang en måling viser dette resultatet.

Missouri finans: Tidligere delstatsrepresentant Judy Baker (D) vil stille til vervet som finansminister.

Montana guvernør: Tjenestekommissær og tidligere administrasjonsminister Brad Johnson stiller til den republikanske nominasjonen, der han møter milliardæren Greg Gianforte.

North Carolina justis: Delstatssenator Josh Stein (D) stiller til vervet som justisminister.

North Dakota guvernør: Kirurg og delstatsrepresentant Rick Becker er første erklærte republikanske kandidat til vervet, men garantert ikke den siste.

DAGENS ARTIKKEL

«McCarthy’s ascent» av Anna Palmer, John Bresnahan og Jake Sherman (Politico): Kevin Owen McCarthy tar etter all sannsynlighet over som husets speaker. Finn ut litt mer om han i denne artikkelen.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. For å følge oss på den lange veien til Det hvite hus anbefaler vi også «Sirkuset», vårt ukentlige nyhetsbrev om 2016-sirkuset. Podkast har vi også.