Speaker of the House John Boehner trekker seg fra lederstillingen og fra Kongressen ved utgangen av oktober.

Boehner (R-Ohio, 8. distrikt) ble valgt til Representantenes hus i 1990 og tok over som Speaker etter demokratenes Nancy Pelosi etter republikanernes brakvalg i 2010. Siden den tid har Boehner (65) slitt med å kontrollere et splittet parti med en stadig sterkere og mer kompromissløs høyrefløy.

Det har lenge blitt snakket om å velte Boehner blant de mest konservative republikanerne i Huset. Han hadde planlagt å trekke seg allerede i fjor, men valgte å fortsette etter majoritetsleder Eric Cantors sjokkerende nederlag i Virginia.

Når Boehner nå trekker seg – fra og med 30. oktober – er det resultatet av langvarig press og utsikter til en mildt sagt vanskelig vei videre for Boehner som leder av republikanerne i Huset.

Boehner ble presset fra flere av partifellene med at de ikke kom til å stemme for en finansieringspakke av de føderale myndighetene så lenge støtten til Planned Parenthood ikke ble kuttet.

Sjansene for en ny «government shutdown» ventes nå å minske noe, ettersom Boehner nå kan handle uavhengig av trusler om å kaste ham fra stillingen. Som Chris Cillizza er inne på hos Washington Post kan det dermed sies at han ofrer sin egen stilling til det beste for partiet. Det gjenstår å se hvordan det går.

Kongressmannen Paul Ryan (R-Wisconsin, 1. distrikt) har allerede utelukket at han kommer til å stille som Speaker. Majoritetslederen i Huset, Kevin McCarthy (R-California, 23. distrikt), er Boehners mest sannsynlige arvtager.

Coverfoto: Speaker of the House John Boehner (R-Ohio, 8. distrikt) møtte pave Frans dagen før han slapp nyheten om at han trekker seg fra lederstillingen i Kongressen. Foto: Caleb Smith, Speaker John Boehner’s Office.