Morgenkaffen fredag 25. september: Paven besøkte Kongressen og Trump er på krigsstien

God morgen! Det er fredag 25. september, paven har snakket til Kongressen, og Mor­gen­kaffen er servert.

«I call for a courageous and responsible effort to redirect our steps, and to avert the most serious effects of the environmental deterioration caused by human activity. […] I am convinced that we can make a difference — I’m sure. And I have no doubt that the United States — and this Congress — have an important role to play. Now is the time for courageous actions and strategies.«

Pave Frans i sin tale til kongressen. Sitert av Washington Post.

NYHETER

Senatet stemte ned forslag om å fjerne finansiering av Planned Parenthood. Det begynner å haste hvis man skal unngå en «government shutdown» 1. oktober, og majoritetsleder i senatet, Mitch McConnell (R-Kentucky), jobber med å få støtte for et forslag om videre finansiering av statlige oppgaver uten krav om at Planned Parenthood mister finansiering. Presidentkandidat og senator Ted Cruz (R-Texas) har vært ivrig på å sette krav om å fjerne Planned Parenthood-finansiering, men dette ville med stor sannsynlighet bli møtt av et veto fra president Barack Obama, og republikanerne ville fått skylden for en «shutdown». Etter at Cruz’ forslag ble nedstemt i går, vil Senatet på mandag stemme over et nytt forslag som vil opprettholde finansieringen frem til 11. desember. Hvorvidt forslaget går gjennom, avhenger også mye av Speaker i Representantenes hus, John Boehner (R-Ohio, 8. distrikt), som har vært mindre klar enn McConnell på sine intensjoner om å unngå «shutdown». Les mer her og her.

Paven snakket til Kongressen. Torsdag markerte første gangen en pave holdt tale for den amerikanske Kongressen, og han benyttet anledningen til å oppfordre amerikanske politikere til å «reject a mindset of hostility» i innvandringsdebatten. Paven påpekte at han selv er en sønn av innvandrere, og oppfordret Kongressen til å sette til side politiske forskjeller og ta imot med åpne armer mennesker som «travel north in search of a better life». Han tok også opp en av sine hjertesaker, global oppvarming, og mente at USA har en spesiell forpliktelse til å lede an i dette spørsmålet. Les mer.

#2016SIRKUSET

Trump og Clinton fortsatt i ledelsen. Donald Trump ligger fortsatt best an i det republikanske primærvalget. På en ny meningsmåling får Trump 25 % oppslutning, mens Ben Carson får 17 % og Carly Fiorina 12 %. Når det gjelder debatten forrige uke, er det imidlertid enighet om at Fiorina kom best ut av det: 39 % av republikanske velgere mener at hun gjorde det best, mot bare 10 % for Trump. Blant demokratene er det heller intet nytt under solen: Hillary Clinton leder med 43 %, foran senator Bernie Sanders (I-Vermont) med 25 % og visepresident Joe Biden, som ennå ikke har bestemt seg for å stille, med 18 %. For sistnevnte begynner tiden å renne ut dersom han skal rekke den første demokratiske debatten 13. oktober. Les mer.

Rubio gir Trump svar på tiltale. Donald Trump har de siste dagene angrepet både Carly Fiorina, Hillary Clinton og Fox News, men det er presidentkandidat og senator Marco Rubio (R-Florida) som har fått høre det mest av alle. Ikke bare er Rubio for ambisiøs og for ung, men han har i tillegg ikke like bra hår som Trump, hevdet Trump selv på onsdag. I går slo Rubio tilbake, og hevdet at hans motkandidat føler seg truet av Rubios økende oppslutning på meningsmålingene. Videre kritiserte han Trump for å ha dårlige kunnskaper og for å snakke om alt annet enn politikk. Kjenner vi Donald Trump rett, får nok Rubio neppe siste ordet. Les mer her og her.

DAGENS ARTIKLER

«Who Donald Trump is at war with in the media, as of Wednesday afternoon» av Philip Bump (Washington Post): «Exercise caution when assuming you are up to speed on Donald Trump’s media feuds.»

«Trump momentum shows signs of stalling» av Kyle Cheney (Politico): «After faltering in last week’s debate, Donald Trump showed signs that the campaign grind has taken its toll. He’s taking longer to shake off controversial remarks, delivering relatively subdued performances during interviews and campaign appearances, and, most disconcertingly, stalling in polls.»

«Marco Rubio’s no-not-me strategy» av Sean Sullivan (Washington Post): «What seems like a series of missed opportunities is actually the Florida Republican’s playbook: Avoid peaking early, stay on message, and keep out of the daily fray that has eaten other candidates alive.»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. For å følge oss på den lange veien til Det hvite hus anbefaler vi også «Sirkuset», vårt ukentlige nyhetsbrev om 2016-sirkuset. Podkast har vi også.