God morgen! Det er onsdag 23. september, paven har ankommet Washington D.C., og Morgenkaffen er servert.

«The pope should maybe stick to religion.»

«There is nothing in the New Testament about global warming. … It would please me if he would not touch on that at all. … We should hope he emphasizes moral issues instead of things like global warming.»

Kongressmannen Steve King (R-Iowa, 4. distrikt) til Politico.

NYHETER

Pavens besøk i USA skrur i disse dager opp temperaturen på partipolitikken betraktelig. På det geistelige programmet står blant annet besøk til president Obama i Det Hvite Hus; parade ned Constitution Avenue i ”pavebilen”; møte med høytstående geistlige og tale til en samlet Kongress. I hovedstaden er man nå travelt opptatt med å posisjonere seg best mulig i forbindelse med besøket ettersom den frittalende og reformsinnede paven sannsynligvis har mer enn en liten dose ”tough love” å komme med.

Pave Frans forventes å bruke besøket til å utfordre den politiske eliten i Washington til å vise et mer aktivt lederskap i globale utfordringer som fattigdom, økonomisk ulikhet og ikke minst klimapolitikk. Det er bemerket i Politico at dette besøket er forventet å være mer til inntekt for demokratene, noe som har fått konservative medier til å sette rammene som forventet.

NPR har laget en oversikt over de forskjellige sakene paven er forventet å ta opp, som vil havne midt i den amerikanske partipolitikken. Listen er lang, og i saker som likekjønnet ekteskap, klimaforandring, og abort er paven på kollisjonskurs med både demokratene og republikanerene. Les mer.

Et av de friskeste verbale utspillene så langt kommer fra presidentkandidaten (og tidligere baptistpastor) Mike Huckabee (R), som har anklaget president Obamas invitasjon som tilsvarende det å ”ha åpen bar på møte hos Anonyme Alkoholikere”. Huckabee sikter her til den planlagte gjestelisten for besøket der de inviterte er blant annet en homofil katolsk blogger og en åpen homofil biskop. Les mer.

#2016SIRKUSET

Hillary Clinton ut mot Keystone XL. Etter lang tids taushet uttalte Hillary Clinton igår at hun er imot den omstridte oljerørledningen Keystone XL. Standpunktet er ventet å øke Clintons anseelse hos den progressive venstrefløyen. Les mer.

Wisconsin-guvernør Scott Walker ber flere om å trekke seg. Fra sidelinja publiserer han en oppfordring til de gjenværende om at flere bør gjøre som Walker for å ”rydde feltet”. Ifølge Walker har det republikanske feltet et for rikt persongalleri, med for mange svake kort som drukner det ”positive Republikanske budskapet”. Les mer.

Anti-muslim utspillene til Donald Trump og Ben Carson har ikke falt i dårlig jord hos «hjemmepublikummet», ifølge Wall Street Journals Patrick O´Connor. Trump leder fortsatt det republikanske feltet, og Carson er nummer to på henholdsvis 23% og 15% oppslutning. Nummer tre på målingene er Carly Fiorina som har steget merkbart etter at hun ble CNN-debattens vinner i forrige uke. Les mer.

Bernie Sanders ligger ikke på latsiden når det gjelder pavebesøket. En gruppe streikende føderale arbeidere har samlet seg i Capitol Hill for å demonstrere for føderal lønnsøkning og bedre arbeidsvillkår. Sanders (I-Vermont) har fått en varm velkomst av de streikende, og pavens besøk har gitt partene ekstra selvtillitt. Pavens gjentatte taler om global økonomisk ulikhet og grådigheten til «1-prosenterene» gjør Hans Hellighet til en viktig allitert på den politiske vestresida i USA om dagen. Les mer.

DAGENS ARTIKLER

«How Pope Francis Became the People´s Pontiff» av Paul Elie, Vanity Fair: «As Pope Francis arrives in the U.S.—to speak before Congress, visit Ground Zero, and address the U.N.—his inner circle talks to Paul Elie about why he is so different, so compelling, and so beloved.»

«Pope Francis and the Climate Collision Ahead» av Paul Bledsoe, Politico: «When Pope Francis becomes the first pontiff to address a joint session of Congress this week, much focus will be on how Republicans will respond to the pope’s position on the climate.»

«The Left Has its Pope» av Thomas Sowell, Real Clear Politics: «Pope Francis is part of a larger trend of the rise of the political left among Catholic intellectuals.»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. For å følge oss på den lange veien til Det hvite hus anbefaler vi også «Sirkuset», vårt ukentlige nyhetsbrev om 2016-sirkuset. Podkast har vi også.