Morgenkaffen tirsdag 22. september: Scott Walker trekker seg fra valgkampen

God morgen! Det er 22. september, Scott Walker trekker seg, og Mor­gen­kaffen er servert.

View this post on Instagram

Jeb has been confused for forty years…

A post shared by President Donald J. Trump (@realdonaldtrump) on

Donald Trump kommer med nye stikk mot Jeb Bush. Denne gangen tas det utgangspunkt i Bushs uttalelse, under TV-debatten onsdag i forrige uke, om at han for 40 år siden røyket marihuana.

NYHETER

Økt spenning knyttet til Pave Frans’ tale til Kongressen. På torsdag skal Pave Frans tale foran en samlet sesjon av Kongressen i Washington D.C. I denne forbindelse knyttes det særlig spenning til om Paven kommer til å benytte anledningen til å fronte en aggressiv klimapolitikk, noe som ikke ville vært populært blant republikanerne, som aktivt forsøker å motvirke Obamas forslag om reduksjon i klimagassutslipp. Les mer.

#2016SIRKUSET

Scott Walker trekker seg fra valgkampen. Mandag ble det klart at Wisconsin-guvernør, Scott Walker (R), kaster inn håndkleet, fire og en halv måned før caucusvalget i Iowa. Walker ble lenge ansett for å være en av favorittene til å vinne nominasjonen, men to under pari debattprestasjoner og lite buzz ellers i valgkampen, sørget for at han ikke levde opp til forventningene. Mye av årsaken til at han nå trekker seg, er at han ikke klarte å generere nok penger. Dette kommer som en naturlig følge av at han på de siste målingene har stagnert kraftig. Da søndagens meningsmåling fra CNN/ORC International viste at guvernøren lå under 1 prosent, har nok begeret rent over. Walker blir dermed den andre republikaneren til å trekke seg fra nominasjonskampen. Les mer her og her.


Carsons uttalelser om islam gir tilbakeslag.
I gårsdagens Morgenkaffe kunne man lese at den republikanske presidentkandidaten, Ben Carson, er i hardt vær etter å ha uttalt til NBC News at islam ikke var forenlig med prinsippene i den amerikanske grunnloven, samt at en muslim ikke burde bli president. Denne uttalelsen har nå gitt Carson et kraftig tilbakeslag. Flere presidentkandidater har gått ut og distansert seg fra Carsons bemerkninger. Senator Ted Cruz (R-Texas) sa mandag i et intervju at «… the Constitution specifies there shall be no religious test for public office and I am a constitutionalist.» Til tross for at Carson-leiren gikk ut og sa at han ikke kom til å beklage sin kommentar, gjenstår det å se om den pensjonerte nevrokirurgen gir etter for presset. Les mer.

På demokratenes side, tok Hillary Clinton til Twitter for å vise sitt ståsted i saken:

Positive tall for Hillary i ny måling. En ny, nasjonal måling fra CNN/ORC International, viser at Hillary Clinton øker ledelsen over senator Bernie Sanders (I-Vermont) blant registrerte demokrater og uavhengige som lener mot demokratisk side. Målingen gir Hillary 42 prosent, mot Sanders’ 24 prosent. Dette er positive tall for Hillary-leiren, som i forrige måling fra CNN/ORC International, kunne se at Bernie Sanders bare lå 10 prosentpoeng bak. Visepresident Joe Biden, som ennå ikke har meldt seg på i valgkampen, fikk 22 prosents oppslutning. Målingen viser imidlertid at visepresidenten kommer på topp som andrevalg, samt at flesteparten av Biden-tilhengerne ville stemt Hillary dersom han ikke skulle stille. Les mer.

«We’re just not there yet», uttaler Biden om potensielt presidentkandidatur. Visepresidentens syn på å stille som presidentkandidat har ikke forandret seg: Han er fortsatt usikker på om han har viljen og energien som en valgkamp vil kreve av han og familien. I forkant av Pave Frans sitt statsbesøk til USA, forteller Biden, i et dybdeintervju med America Magazine, om hans tankeprosess omkring valgkampen, hans oppvekst og personlige tro, og mye mer.

Du kan se hele intervjuet her.

Demokratene ønsker flere debatter. Under partiets New Hampshire-konferanse ble DNC-formann, Debbie Wesserman Schultz (D-Florida, 23. distrikt), avbrutt under hennes tale om partiets strategi for å nå Det hvite hus i 2016. Avbrytelsene kommer av at velgerne, og til dels presidentkandidatene, er frustrerte over at det bare er planlagt 6 debatter før primærvalget. Til forskjell hadde republikanerne planlagt 11, det gjenstår altså 9 debatter. Misnøyen dreier seg således mye om at medias søkelys primært blir rettet mot republikanerne. Les mer.

DAGENS ARTIKLER

«Scott Walker May Have Been A Terrible Candidate – Or An Unlucky One» av Nate Silver (FiveThirtyEight): «If you’ve been following FiveThirtyEight’s election coverage, you’ll know we’ve been bullish about two Republican candidates throughout the campaign. One is Marco Rubio, who’s done reasonably well so far and is rising in the polls after two solid debate performances. The other is Scott Walker, who just called it quits.»

«Donald Trump’s act is starting to wear thin» av Chris Cillizza (Washington Post): «Donald Trump has had a pretty amazing run over the last few months, as he’s soared from an asterisk in polling to the top of the GOP presidential field. But, increasingly, Trump seems to be a candidate whose shtick of bravado and bluster is running out of gas, even as it becomes increasingly clear that he doesn’t have a second act (or hasn’t come up with one yet).»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. For å følge oss på den lange veien til Det hvite hus anbefaler vi også «Sirkuset», vårt ukentlige nyhetsbrev om 2016-sirkuset. Podkast har vi også.

Masterstudent i rettsvitenskap ved Universitetet i Bergen. Skribent for AmerikanskPolitikk.no.