Wisconsin-guvernør Scott Walker klarte aldri å leve opp til hypen og de tidlige meningsmålingene som utpekte ham som en av favorittene til å vinne den republikanske presidentnominasjonen. Han kaster inn håndkleet fire og en halv måned før caucusvalget i Iowa, der han lenge ble ansett som en av favorittene.

Scott Kevin Walker (47) blir dermed 2016-utgaven av Tim Pawlenty.

I 2012-racet var den tidligere Minnesota-guvernøren Tim Pawlenty en tidlig favoritt fra midtvesten som så ut som et plausibelt alternativ til forhåndsfavoritten (den gang Mitt Romney, Jeb Bush i Walkers tilfelle). Både Pawlenty og Walker vektla at de hadde stått på prinsippene i en tradisjonelt blå delstat, mens de satset på at stilen og nærheten til Iowa ville gi de et tidlig fortrinn. Walker kunne i tillegg vise til å ha tilbragt deler av barndommen i Iowa.

Ballongen gikk ut av henholdsvis Pawlenty- og Walker-ballongen i det det ble klart at veien til nominasjonen ville bli langt brattere enn man først hadde antatt. Haltende debatt- og valgkampopptredener førte i begge tilfeller til at kritikken økte og pengene ikke lenger strømmet inn til kampanjen.

Walker, den andre republikaneren som kaster inn håndkleet i 2016-sirkuset, har vist seg som en meget middelmådig valgkamppolitiker det siste halvåret, selv om kampanjen på papiret så ut til å ha en vinnende formel.

Super PACen som støttet Walker hadde mer enn nok penger på bok, men donasjonene til Walkers egen kampanje tørket inn. Det var rett og slett ikke mulig å holde Walkers omfattende Iowa-team gående, og han ga seg før han dro på seg personlig gjeld.

De resterende republikanerne har en motstander mindre å bekymre seg for, selv om flere av de nok allerede lurer på hvor lenge de kan holde det gående.

Enn så lenge står Mitt Romney og stryker skjortene sine med utsikt til stranden i San Diego. Han må begynne å lure på hvordan han kunne ha klart seg i 2016-feltet.

Coverfoto: Gage Skidmore.