God morgen! Det er mandag 21. september, Carly Fiorina har solt seg i ny meningsmåling, og Mor­gen­kaffen er servert.

John Dickerson: What exactly are you sorry for and to whom?

Hillary Clinton: Well, you know, I’m sorry that I made a choice that has raised all of these questions, because I don’t like reading that people have questions about what I did and how I did it.»

Presidentkandidat Hillary Clinton, på CBS Face the Nation, beklager at hun i epost-saken har fått folk til å stille spørsmål.

NYHETER

Roll Call skriver at stadig flere republikanere i Representantenes hus og utenfor ønsker at Senatet skal endre reglene sine slik at man bare trenger 51 stemmer for å få forslag igjennom. Det er frustrasjon i forbindelse med at republikanerne ikke får brukt sitt doble flertall i Kongressen som har skapt uroen. Det nye nå er at også flere i Husets lederskap har ytret frampå. I 2013 fjernet demokratene filibuster muligheten (som i realiteten krever 60 stemmer for å få et forslag igjennom) på dommernominasjoner utenom Høyesterett. Nå møter Mitch McConnell (R-Kentucky) press for å innføre dette på generell basis. Ikke overraskende er senatorene i stor grad negative og John McCain (R-Arizona) klarte ikke la være å nevne Senatets favoritthistorie om George Washington og den varme kaffen.

#2016SIRKUSET

Har Trump-boblen sprukket? En CNN måling gjort de første tre dagene etter den republikanske debatten i forrige uke viser Trump ned fra 32 til 24 prosent. Carly Fiorina derimot har momentum med 15 prosent mot tre prosent på forrige måling. På plassene bak fulgte Ben Carson, Marco Rubio og Jeb Bush med henholdsvis 14, 11 og 9 prosent. For Fiorina, som før debatten var ukjent for halvparten av republikanske velgere, er dette muligheten hun har til å få vist hva hun har å tilby.

Carly Fiorina var på Fox News Sunday for å snakke om sin plutselige framgang. Hun var klar på at hun, i likhet med andre republikanske kandidater, ønsker å fjerne støtten til Planned Parenthood. På oppfordring fra programlederen presiserte hun at det måtte være alternative organisasjoner som kan assistere med å kurere seksuelt overførbare sykdommer og tilby prevensjon, men altså ikke abort. Hun ivrer for at republikanerne bruker sin valgseier til om nødvendig å ikke gå med på et budsjett for å få kuttet støtten til Planned Parenthood. Hun lovet også at som president vil hun ikke erstatte en eneste en av de 256,000 føderalt ansatte som vil gå av med pensjon mellom 2017-2021.

Hillary Clinton gjestet CBS Face the Nation og ivret der for at USA må ta imot 65 000 syriske flyktninger, et stykke opp fra president Obamas løfte om 10 000. Naturlig nok ble det brukt en del tid på å snakke om e-poster, og Clinton innrømmer at hun burde delt epostkontoene klarere, men understreker øyeblikkelig at det var lovlig og at hun har sluppet 55 000 sider med e-post, samt gitt over den berømte personlige serveren til etterforskere. Om Planned Parenthood mente Hillary at å frata sårbare kvinner et slikt tilbud var toppen av uansvarlighet fra republikanerne. Hun mente også at diskusjonen om bruk av aborterte fostere i forskning må inkludere hele spekteret av forskere, og gi klarhet i hva forskningen bidrar til. Clinton avsluttet med å forsvare abort etter uke 20 med at de var utført på medisinsk grunnlag og at det til sist kommer ned til om man er for eller imot kvinneres rett til å velge. På spørsmål om ikke velgerne i år foretrekker en outsider svarte Clinton raskt at det er vanskeligere å finne en som er mer outsider i et presidentvalg enn en kvinne.

Se hele intervjuet her.

Også på CBS Face the Nation var senator Rand Paul (R-Kentucky). Paul har etter en god start slitt i motbakke de siste månedene, og er i CNN sin siste måling nede på 4 prosent. Paul kritiserte Hillarys iver etter å væpne Syriske opprørere og slo fast at en stor del av de våpnene USA har bidratt med har havnet i hendene til nettopp ISIS og al Qaeda. Paul var også skeptisk til idéen om 65 000 syriske flyktninger og stilte spørsmål om hvorfor ikke Saudi Arabia, Qatar og Iran tar imot noen, at Syria vil lide under at ”de beste” forsvinner, samt at noen av flykningene USA tok imot fra Irak forsøkte å kjøpe Stinger missiler i Kentucky. Paul unngikk å uttale seg direkte om Planned Parenthood, men mente at debatten om at man trengte 60 stemmer i senatet for å stanse føderal støtte til organisasjonen var illustrerende. Heller burde man ha 60 stemmer for å gi penger til noe som helst.

Ben Carson er i litt hardt vær etter å ha sagt på NBC News at Islam er inkompatibel med prinsippene i den amerikanske grunnloven, samt at en muslim ikke bør være president. Carson var mer villig til å kunne stemme på en muslim til Kongressen avhengig av hva kandidaten sto for.

VALGSNACKS

Delaware 1. distrikt: Første demokrat ut til å stille i dette nylig åpne setet er delstatssenator Bryan Townsend.

Illinois 8. distrikt: Fylkeskommissær Pete DiCianni stiller for republikanerne i dette åpne setet, som trolig er utenfor rekkevidde i 2016.

Illinois distrikt 18: Republikaneren Darin LaHood ble torsdag sverget inn som medlem av Representantenes hus, og huset er dermed fulltallig for første gang siden før de konstituerte seg i januar i år. LaHood vant suppleringsvalget 10. september med 69%.

Michigan distrikt 1: Kongressmann Dan Benishek (R) tar ikke gjenvalg i 2016. Benishek har slitt uventet mye i distriktet og hans avgang vil trolig gjøre det lettere for republikanerne å holde det.

New York distrikt 24: Demokratene har endelig en kandidat til å stille mot kongressmann John Katko (R), som tok en overraskende solid seier her i 2014. Professor Eric Kingson har markert seg som en økonomisk populist, noe som kan vise seg å være et sterkt kort i disse urolige tider.

Texas distrikt 19: Kongressmann Randy Neugebauer (R) vil ikke ta gjenvalg i 2016. Distriktet er blytungt republikansk (R+26), så all spenning vil være knyttet til nominasjonen.

Virginia distrikt 5: Fylkespresident Jane Dittmar (D) stiller mot kongressmann Robert Hurt (R). Hurt har ikke hatt seriøs konkurranse siden han vant distriktet i 2010.

Delaware guvernør: Delstatens eneste Representant, John Carney (D) vil stille til guvernør i 2016. Beslutningen var ventet, siden tidligere viseguvernør Carney tapte den demokratiske guvernørnominasjonen knepent for nåværende guvernør Jack Markell i 2008. Flere demokratiske kandidater kommer nok til å kjempe om det åpne kongressetet.

North Carolina lokal: Første runde i Charlotte førte til at 2013-kandidat og tidligere bystyremedlem Edwin Peacock (R) gikk videre til andre runde i november. På demokratisk side blir det en ny valgrunde i oktober, mellom tidligere fylkesråd Jennifer Roberts og fungerende borgermester Dan Clodfelter.

North Carolina justis: Distriktsadvokat Jim O’Neill (R) vil stille til justisminister. Fra før stiller delstatssenator Buck Newton for republikanerne.

Washington viseguvernør: Sittende viseguvernør Brad Owens (D) er fortsatt usikker på om han tar gjenvalg til vervet han har innehatt siden 1996, men han får i så fall en intern konkurrent til jobben; delstatssenator Cyrus Habib.

West Virginia justis: Tidligere delstatsrepresentant David Higgins (D) vil stille mot sittende justisminister Patrick Morrisey (R).

DAGENS ARTIKKEL:

«The Most Diverse Cities Are Often The Most Segregated » av Nate Silver (FiveThirtyEight): «When I was a freshman at the University of Chicago in 1996, I heard the same thing again and again: Do not leave the boundaries of Hyde Park. Do not go north of 47th Street. Do not go south of 61st Street. Do not go west of Cottage Grove Avenue. … What usually wasn’t said — on a campus that brags about the diversity of its urban setting but where only about 5 percent of students are black — was that the neighborhoods beyond these boundaries were overwhelmingly black and poor.»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. For å følge oss på den lange veien til Det hvite hus anbefaler vi også «Sirkuset», vårt ukentlige nyhetsbrev om 2016-sirkuset. Podkast har vi også.