God morgen! Det er fredag 18. september, alle snakker om Carly Fiorina, og Mor­gen­kaffen er servert.

“One thing that I did complain about, three hours is too much for a debate. It’s a long time to be debating but I think it’s even worse for people that have to sit. If this were a two-hour debate, it would’ve been a great debate. Three hours is really unacceptable.”

Donald Trump i et intervju med MSNBC om onsdagens debatt.

NYHETER

McCarthy og Ryan avviser at Boehner avsettes. Majoritetsleder i Representantenes hus, Kevin McCarthy (R-California, 23. distrikt) og kongressmedlem, og tidligere visepresidentkandidat, Paul Ryan (R-Wisconsin, 1. distrikt) avviser at det er aktuelt å avsette John Boehner (R-Ohio, 8. distrikt) som Speaker i Representantenes hus. Politico beskriver dem som de eneste seriøse kandidatene for stillingen om Boehner skulle tvinges til å gå av. Boehner møter motstand fra den konservative fløyen i partiet, som har truet med å forsøke å avsette ham i slutten av måneden om de ikke får viljen sin i forbindelse med forhandlingene om fornyet finansiering av statlige oppgaver. Les mer.

Færre amerikanere uten helseforsikring. Andelen amerikanere uten helseforsikring falt markert i fjor: Mens det i 2013 var 13,3 % som ikke var forsikret, var det i 2014 nede i 10,4 %. Obamacare, eller the Affordable Care Act, som den egentlig heter, er fortsatt omdiskutert, og republikanerne forsøker stadig å omgjøre vedtaket, men for demokratene kommer nok disse tallene til å brukes for det de er verdt i debatten om helsereformen fremover. Les mer.

Right to work-lovgivning feilet i Missouri. Republikanere har i flere delstater forsøkt å innføre såkalt right to work-lovgivning, som forbyr arbeidsgivere å kreve at arbeidstakere er medlem i en fagforening. Guvenør Jay Nixon (D) la ned veto mot forslaget i juni, og republikanernes klarte ikke å få nok støtte i delstatshuset i Missouri til å overstyre guvernørens veto. Les mer.

#2016SIRKUSET

Bred enighet om at Fiorina kom best ut av debatten. Den andre republikanske primærvalgsdebatten fant sted natt til torsdag norsk tid, og det er bred enighet blant politiske kommentatorer om at forretningskvinnen Carly Fiorina var debattens vinner. Fiorina fikk ikke delta i den første debatten i august. Les mer.

Har Trump mistet overtaket? Mens alle snakker om Fiorina mister Donald Trump momentum: Både Politico og Washington Post påpeker at Trump i onsdagens debatt ikke var i stand til å dominere like mye som tidligere, og at han flere ganger havnet på defensiven. Les mer her og her.

Sanders leder i New Hampshire. En ny meningsmåling viser at senator Bernie Sanders (I-Vermont) fortsatt ligger godt an i New Hampshire, som er andre stat ut i nominasjonskampen. Sanders får 35 % oppslutning i målingen, mot 31 % for tidligere utenriksminister Hillary Clinton (D). Visepresident Joe Biden (D), som ennå ikke har klart å bestemme seg for om han skal stille som presidentkandidat, kommer på tredjeplass med 14 %. Les mer.

Siden det nærmer seg helg, kan det være på sin plass med noe litt mindre seriøst. Hillary Clinton har fått gode kritikker for sin opptreden på The Tonight Show med Jimmy Fallon som Donald Trump. Se videoen her:

#AMPOLCAST

DAGENS ARTIKLER

«Is the summer of Trump over?» av Ben Schreckinger (Politico): «With an underwhelming debate performance, the mogul’s dominance of the race may be fading.»

«Post-Deal Iran Asks if U.S. Is Still ‘Great Satan,’ or Something Less» av Thomas Erdbrink (New York Times): «“Whatever anybody says, America is less of an enemy and less hostile than it was before,” said Ghasem Golbaf, the owner and publisher of several magazines. “The relation will change for the better. It’s just inevitable.”»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.