Morgenkaffen torsdag 17. september: Dagen etter republikanernes andre debatt

God morgen! Det er torsdag 17. september, den andre republikanske TV-debatten ble avholdt i natt, og Mor­gen­kaffen er servert.

«Cool clock, Ahmed. Want to bring it to the White House? We should inspire more kids like you to like science. It’s what makes America great»

Twitter melding fra president Obama til 14 år gamle Ahmed Mohamed. Ahmed ble arrestert av politiet i Texas etter å ha tatt med en hjemmelaget klokke til skolen.

NYHETER

Demokratene forsvarer Iran-avtalen nok en gang. Republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell, prøvde på tirsdag å få igjennom et vedtak i Senatet imot Iran-avtalen. Dette er ikke første gang at republikanerne i Senatet prøver å stoppe den omstridte avtalen med Iran, men demokratene sier nei til vedtaksforslaget. Med 42 stemmer imot klarer ikke republikanerne å få den nødvendige støtten som skal til. Les mer.

Press for å støtte Planned Parenthood finansiering. Abortmotstandere legger mer press på konservative for å stoppe finansieringen av Planned Parenthood, som får 500 millioner dollar i årlig støtte fra staten. Konservative representanter har skrevet under på at de vil gå imot et hvert forslag som innebærer å gi penger til gruppen, mens demokratene er klare på at de ikke vil kutte i støtten. Dersom republikanerene skulle prøve å få gjennom et forslag som kutter støtten vil det trolig bli stoppet i Senatet, eller møtt med veto fra president Obama. I verste fall kan det resultere i en kort »government shutdown», noe republikanerene er usikre på om de ønsker. Les mer.

Jon Stewart foran Capitol Hill. Jon Stewart, best kjent fra ‘’Daily Show’’ hvor han nylig takket for seg, dro onsdag til Capitol Hill for å demonstrere. Han stod sammen med politi, brannmenn og andre som ble rammet på jobb den 11. september 2001. Målet er å få Kongressen til å utvide World Trade Center Health Program, et program som skal tilby medisinsk hjelp til de rammede som jobbet nær World Trade Center dagen terrorangrepet skjedde. Både Senatets minoritets- og majoritetsledere sier de stiller seg positive til et forslag om å utvide programmet. Les mer.

#2016SIRKUSET

Redaktørens tanker om den andre tv-debatten:

«Republikanernes andre tv-debatt ble mindre spektakulær enn den første, men den gir et mer nøyaktig bilde av nominasjonskampen i månedene som kommer. Dagens front-runnere har mange kompetente utfordrere som kommer til å bite fra seg utover høsten.

Carly Fiorina kom best ut av debatten. Hun fikk servert flere lissepasninger takket være Donald Trumps diverse uttalelser (blant annet en om utseende hennes), og Fiorina taklet det mesterlig. På spørsmål om Trumps tidligere kommentar om ansiktet hennes svarte Fiorina at hun regnet med at alle som hørte uttalelsen skjønte hva han mente. Det var alt hun sa, men publikums reaksjon ga en umiddelbar respons på at det var et perfekt svar. Trumps fåmælte forsøk på å berge seg med å si at han synes Fiorina er en vakker kvinne ble møtt en knappenåls fall bakerst i lokalet (jeg overdriver).

Jeb Bush gjorde en langt bedre jobb enn i den første debatten. Han stod nok en gang ved siden av Donald Trump, og han hadde en langt bedre kveld enn eiendomsmogulen som leder på de republikanske målingene om dagen. Han forsvarte seg selv, broren og sin meksikansk-fødte kone på en overbevisende måte. Han rundet av kvelden med å si at Secret Service-kodenavnet hans bør bli «Ever Ready», før han la til: «Very high energy, Donald.»

Marco Rubio benyttet også mulighetene han fikk i denne debatten. Han trakk nok en gang fram familiebakgrunnen på en overbevisende måte, og han markerte seg som en stemme som kommer til å prege nominasjonskampen utover høsten.

Ben Carson klarte seg greit, og kommer nok til å seile videre også etter denne debatten. Han leverte ikke en stor opptreden, men bygde videre på imaget som en noe mer lavmælt outsider som samtidig kan vise til grasrotstøtte i partiet. Ingen av republikanerne er i nærheten av å ha så mange individuelle bidragsytere som Carson: Over 500.000.

Donald Trump hadde ingen god kveld, men det behøver ikke å bety stort for meningsmålingene med det første. Han bød ikke på detaljer og skrøt nok en gang av sin egen fortreffelighet. Han ble flere ganger stående som en nyttig rekvisitt på scenen for de andre kandidatene til å fremme seg selv og sine egne posisjoner.

De øvrige. Ingen av kandidatene hadde noen spesielt dårlig kveld bak podiet. Det er en styrke for Det republikanske partiet, selv om det betyr manglende dekning for mange av kandidatene som også gjorde en god jobb torsdag kveld. En av disse er Lindsey Graham, som kom best ut av den såkalte b-debatten tidligere på kvelden. Chris Christie klarte seg bra, mens også John Kasich og Scott Walker gjorde en grei jobb, selv om det nok skal mer til for å få et skikkelig hopp på meningsmålingene i ukene som kommer.

Alt i alt kan republikanernes andre tv-debatt oppsummeres som en slags status quo-debatt i skyggen av Ronald Reagan. Alle hadde lovord om Reagan, selv om ingen riktig klarte å framstå som republikanernes neste store leder.

Det blir mye mer om debatten i episode 17 av #ampolcast torsdag kveld. Stay tuned!

Ønske om flere debatter. Debbie Wasserman Schultz, leder i Democratic National Committee, opplever press fra andre demokrater når det gjelder antall debatter det skal være på demokratisk side. Flere kjente demokrater, i tillegg til Martin O’Malley, mener det burde legges til rette for mer enn kun seks debatter. Mens republikanerne allerede har nådd sin andre debatt, kommer demokratene sin første debatt først 13. oktober. Schultz står på sitt og sier at hun ikke kommer til å forandre på opplegget. Selv om O’Malley og Bernie Sanders er positive til flere debatter, har Hillary Clinton vært mer dempet om temaet. Mange demokrater tror at mer støtte fra Clinton vil være nødvendig dersom flere debatter skal arrangeres. Les mer.

Bernie best blant studenter. Ifølge en meningsmåling publisert av Chegg Media Center er Bernie Sanders favoritten på demokratisk side blant collegestudenter. Sanders får hele 59% oppslutning på meningsmålingen. Hillary Clinton må nøye seg med 18%, mens Joe Biden ligger rett bak Hillary med sine 14%. Det er en klar økning for Sanders som i Juni lå på 26%, mens Clinton hadde 40%. Les mer.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.

Avatar photo
Bachelorstudent i internasjonale forhold ved University of Essex. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no høsten 2015.