Republikanernes andre tv-debatt ble mindre spektakulær enn den første, men den gir et mer nøyaktig bilde av nominasjonskampen i månedene som kommer. Dagens front-runnere har mange kompetente utfordrere som kommer til å bite fra seg utover høsten.

Natt til torsdag norsk tid barket de republikanske presidentkandidatene sammen på scenen i presidentbiblioteket til Ronald Reagan i Simi Valley, California. Mens jeg tilbragte den første tv-debatten foran debattscenen i Cleveland, Ohio, så jeg denne gangen den CNN-sendte debatten med et par kopper kaffe hjemme i sofaen.

Jeg oppsummerte debatten på TV2 torsdag morgen og snakker mer om den i vår egen #ampolcast som publiseres torsdag kveld. I mellomtiden har jeg notert ned noen kjappe tanker om det jeg sitter igjen med etter tre timer foran 11 presidentkandidater og 3 moderatorer på CNN.

  • Carly Fiorina kom best ut av debatten. Hun fikk servert flere lissepasninger takket være Donald Trumps diverse uttalelser (blant annet en om utseende hennes), og Fiorina taklet det mesterlig. På spørsmål om Trumps tidligere kommentar om ansiktet hennes svarte Fiorina at hun regnet med at alle som hørte uttalelsen skjønte hva han mente. Det var alt hun sa, men publikums reaksjon ga en umiddelbar respons på at det var et perfekt svar. Trumps fåmælte forsøk på å berge seg med å si at han synes Fiorina er en vakker kvinne ble møtt en knappenåls fall bakerst i lokalet (jeg overdriver).
  • Jeb Bush gjorde en langt bedre jobb enn i den første debatten. Han stod nok en gang ved siden av Donald Trump, og han hadde en langt bedre kveld enn eiendomsmogulen som leder på de republikanske målingene om dagen. Han forsvarte seg selv, broren og sin meksikansk-fødte kone på en overbevisende måte. Han rundet av kvelden med å si at Secret Service-kodenavnet hans bør bli «Ever Ready», før han la til: «Very high energy, Donald.»
  • Marco Rubio benyttet også mulighetene han fikk i denne debatten. Han trakk nok en gang fram familiebakgrunnen på en overbevisende måte, og han markerte seg som en stemme som kommer til å prege nominasjonskampen utover høsten.
  • Ben Carson klarte seg greit, og kommer nok til å seile videre også etter denne debatten. Han leverte ikke en stor opptreden, men bygde videre på imaget som en noe mer lavmælt outsider som samtidig kan vise til grasrotstøtte i partiet. Ingen av republikanerne er i nærheten av å ha så mange individuelle bidragsytere som Carson: Over 500.000.
  • Donald Trump hadde ingen god kveld, men det behøver ikke å bety stort for meningsmålingene med det første. Han bød ikke på detaljer og skrøt nok en gang av sin egen fortreffelighet. Han ble flere ganger stående som en nyttig rekvisitt på scenen for de andre kandidatene til å fremme seg selv og sine egne posisjoner.
  • De øvrige. Ingen av kandidatene hadde noen spesielt dårlig kveld bak podiet. Det er en styrke for Det republikanske partiet, selv om det betyr manglende dekning for mange av kandidatene som også gjorde en god jobb torsdag kveld. En av disse er Lindsey Graham, som kom best ut av den såkalte b-debatten tidligere på kvelden. Chris Christie klarte seg bra, mens også John Kasich og Scott Walker gjorde en grei jobb, selv om det nok skal mer til for å få et skikkelig hopp på meningsmålingene i ukene som kommer.

Alt i alt kan republikanernes andre tv-debatt oppsummeres som en slags status quo-debatt i skyggen av Ronald Reagan. Alle hadde lovord om Reagan, selv om ingen riktig klarte å framstå som republikanernes neste store leder.

Det gjenstår minst ni republikanske tv-debatter. Det er fortsatt fire og en halv måned til caucusvalget i Iowa. Innen den tid er det mange som skal igjennom litt av en berg-og-dalbane-tur på meningsmålingene.

Mer om det i episode 17 av #ampolcast. Stay tuned!

3 Kommentarer