God morgen! Det er onsdag 16. september, i natt er det klart for den andre republikanske TV-debatten, og Mor­gen­kaffen er servert.

«My goal is more about: Let’s draw the contrasts between the candidates, and have them fight it out over these policies, over who has the best approach to Putin, over who has the best approach to taxes, over who believes what over immigration reform»

Det sier Jake Tapper, CNNs sjefskorrespondent i Washington, som skal moderere kveldens debatt. Les mer.

NYHETER

Republikanerne ønsker politisk uavhengighet i granskingen av Clinton-mailene. Den republikanske partipisken i Senatet, John Cornyn (R-Texas), vil at Obamas justisminister Loretta Lynch skal utnevne et politisk uavhengig råd i granskingen av Clintons private email-server. Bakgrunnen er at senatoren reiser spørsmål om hvorvidt Clintons tidligere kollegaer er habile til å granske e-postene hennes. Les mer.

Pave Frans støtter Iran-avtalen. Støtteerklæringen kommer en uke før han skal snakke foran en samlet sesjon av Kongressen i Washington, D.C. Dette er ikke det eneste slaget republikanerne må ta fra den populære paven, som også ønsker økt fokus på klimaforandringene og inntektsforskjellene i USA. Les mer.

#2016SIRKUSET

Ronald Reagan Presidential Library i Los Angeles åpner i kveld dørene for den andre republikanske TV-debatten. Mens mye av fokuset rettes mot sirkus-Trump i forkant av TV-debatten (hvordan forholder de andre kandidatene seg til Trump?), stiller mange spørsmålet om hvilke andre kandidater som kan utmerke seg. Særlig forventning knyttes til Jeb Bush og Scott Walker, som har falt sterkt på meningsmålinger de siste månedene. Etter at det ble klart at Carly Fiorina møtte kriteriene for å ta del i TV-debatten, er det også mange som lurer på hvordan hun benytter sjansen til å vise seg frem for velgerne. Det vil også bli interessant å se hvordan Ben Carson og Donald Trump omtaler hverandre. Les mer.

Husk å følge debattnachspielet på #ampolcast torsdag morgen! Du finner den i din podkast-app, og her. Vi gleder oss!

Trump leder nasjonalt, men Carson øker mest. En nasjonal måling fra CBS News/ New York Times viser at Donald Trump fortsatt er mest populær nasjonalt, med 27 prosents oppslutning. Den pensjonerte nevrokirurgen, Ben Carson, øker imidlertid mest, fra 6 prosent tidlig i august, til 23 prosent. Målingen viser også at Carson gjør det bedre enn Trump i flere forskjellige grupper, eksempelvis blant republikanere med høyere utdanning.

Samme måling viser også at Ohio-guvernør John Kasich (R) og tidligere Hewlett-Packard-sjef Carly Fiorina (R) øker sin popularitet, selv om begge havner på henholdsvis 3 og 4 prosent. Verre er det for Wisconsin-guvernør Scott Walker (R), som går fra 10 prosent til 2 prosent. Mange republikanske presidentkandidater håper nok at den TV-sendte debatten onsdag kveld gir dem et sårt, trengt løft på målingene. Les mer.

Donald Trump angripes i konservativ reklamekampanje. Den konservative organisasjonen, «Club For Growth», planlegger å lansere en reklamekampanje mot Donald Trump senere i uken. Kampanjen retter kritikken mot presidentkandidatens tidligere ståsteder på blant annet økonomi og helsepolitikk, som de mener beviser at han egentlig ikke er konservativ. Håpet er at potensielle republikanske velgere skal styre unna Trump. Les mer.

Mannen selv er imidlertid ikke imponert over kampanjen mot ham:

 

Jeb Bush støttes med ny, stor reklamekampanje. Super PACen som støtter den tidligere guvernøren av Florida har satt igang en ny, stor reklamekampanje. Planen er å bruke omlag 24 millioner dollar på reklamer i Iowa, New Hampshire og South Carolina. Bush-leirens håp er at potensielle velgere skal bli bedre kjent med hans politiske plattform, da mange bare kjenner til ham på grunn av hans etternavn. Les mer.

 

DAGENS ARTIKLER

«He was the everyman candidate. Now Scott Walker needs to stand out.» av Jenna Johnson (Washington Post): «His collapse in the polls — plummeting to 2 percent nationally in a new Washington Post-ABC News survey — has made the second Republican debate on Wednesday a crucial moment for the Wisconsin governor, providing him with an opportunity to show voters he has the gravitas to lead the country.»

«The CNN Republican debate is Trump’s title fight – with 10 rivals taking swings.» av Tom McCarthy (The Guardian): «Candidates ramp up trash talk against the frontrunner on the eve of debate round two in California, an event that looks set to produce a television spectacle.»

«Can Romney save us from Trump?» av Matt Latimer (Politico): «In a tastefully furnished conference room somewhere in the nation’s capital, leaders of the GOP establishment are popping antacids and shaking their heads. Donald Trump is the face of their party now — and there’s no stopping him … Bet they all wish they’d been a little nicer to Mitt Romney now.»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. For å følge oss på den lange veien til Det hvite hus anbefaler vi også «Sirkuset», vårt ukentlige nyhetsbrev om 2016-sirkuset. Podkast har vi også.

Masterstudent i rettsvitenskap ved Universitetet i Bergen. Skribent for AmerikanskPolitikk.no.