Morgenkaffen tirsdag 15. september: Sanders frir til evangelistene og tommel opp for Obama

God morgen! Det er tirsdag 15. september, det er dagen før republikanernes andre tv-debatt, og Mor­gen­kaffen er servert.

Let me respectfully suggest that there are other issues out there that are of enormous consequence to our country and in fact to the entire world that maybe just maybe we do not disagree on, and maybe, just maybe, we can try to work together to resolve them.

Senator Bernie Sanders (I-Vermont) frir til studentene på det kristen-konservative Liberty University.

NYHETER

Kim Davis nekter fortsatt å autorisere vigselsattester. I Morgenkaffen i forrige uke kunne man lese at den offentlig ansatte Kentucky-kvinnen, Kim Davis, ble arrestert for å ha nektet å utstede vigselsattest til homofile par, noe hun ble lovpriset for i kristenkonservative miljøer og av republikanske presidentkandidater som Mike Huckabee og Ted Cruz. Mandag returnerte hun imidlertid på jobb, men hennes syn på homofilt ekteskap har ikke forandret seg. Hun sier at hun ikke kommer til å blande seg dersom hennes kollegaer utsteder vigselsattester, men hun kommer ikke til å autorisere dem og tviler fortsatt på attestenes gyldighet. Les mer.

Flere amerikanere ser positivt på Obamas økonomiske politikk. I en ny ABC News/Washington Post måling fremgår det at 49 prosent av amerikanere nå ser positivt på Obamas økonomiske politikk. Til tross for at hele 47 prosent ser negativ på økonomien, er dette bare andre gang på to år hvor de positive tallene er høyere enn de negative. Les mer.

#2016SIRKUSET

Scott Walker i front mot føderale fagforeninger. I et forsøk på å gjenopplive kampanjen sin foreslår Wisconsin-guvernør Scott Walker (R) et forbud mot fagforeningsmedlemskap for føderale arbeidstakere. Walker er ikke fremmed for å stå opp i mot fagforeningene, noe han gjorde klart som nyvalgt guvernør i Wisconsin, da han innskrenket makten til fagforeninger betraktelig for offentlig ansatte. Politikken han førte mot fagforeningene gjorde at det ble presset fram et tilbakekallingsvalg, men som første guvernør i USAs historie, vant han dette. Dette gjorde den unge republikanske guvernøren svært populær innad i Det republikanske partiet. Walker håper nok at hans strenge politikk mot fagforeningene skal påminne velgerne hvordan han ble så populær. Les mer.

Donald Trump baner vei for andre milliardærer. I forrige uke kunne man lese at antivirus-gründer, John McAfee, stiller som presidentkandidat for det nyoppstartede «Cyber Party». Det viser seg imidlertid at McAfee ikke er den eneste kjendis-milliardæren som ønsker å prøve seg i valgkampen. Dallas Mavericks-eier Mark Cuban ønsker også å kaste seg inn i ringen. «I love the fact that he has changed the game. … The idea of imperfect candidates with forceful ideas opens the door for a lot of people that would not have previously run,» sa Cuban, som på mandag åpnet dørene til sin Dallas-arena for Trump-kampanjen. Les mer.

https://www.youtube.com/watch?v=vp18HVo0OTs

Carson opp i New Hampshire. Opp i mot én av tre republikanske velgere støtter Donald Trump i New Hampshire, fremgår det av en ny måling fra Monmouth University. Det er imidlertid den pensjonerte nevrokirurgen Ben Carson som går mest frem, med 17 prosent oppslutning. Det er en fremgang på hele 12 prosentpoeng siden forrige måling fra Monmouth University. Målingen bekrefter at den populære Tea Party-yndlingen nå virkelig er i vinden. Om han kan vippe Donald Trump av tronen som republikanernes front-runner, gjenstår å se. Les mer.

Bobby Jindal til angrep på Trump i ny reklame. Louisiana-guvernør Bobby Jindal (R) går direkte til angrep på Donald Trump i ny reklame. Angrepet på Trump kommer i forbindelse med at han nektet å svare på spørsmål om hva som var hans favoritt-bibelvers, i et intervju på Bloombergs «With All Due Respect«.

DAGENS ARTIKLER

«Showdown Between Carly Fiorina and Donald Trump Expected at Republican Debate» av Amy Chozick og Patrick Healy (New York Times): «Political strategists warn male candidates to use caution when debating against a female rival. But it remains to be seen if Mr. Trump will take that approach on Wednesday.»

«Republicans search for next Reagan, and 2016 hopefuls eagerly audition» av Philip Rucker og James Hohmann (Washington Post): «The CNN debate at the Ronald Reagan Presidential Library and Museum in Simi Valley, Calif., will put an exclamation point on the Reaganization of the 2016 campaign. Republicans long have searched for the modern manifestation of Reagan. His shadow hangs over the field of 16 candidates.»

«How To Evaluate The Economic Record Of Governors Who Wants To Be President» av Ben Casselman (FiveThirtyEight): «…governors certainly have more influence over their states’ economies than individual senators or business executives. So don’t ignore their records entirely — just put their claims in the appropriate context. Here are a few simple rules for doing just that.»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. For å følge oss på den lange veien til Det hvite hus anbefaler vi også «Sirkuset», vårt ukentlige nyhetsbrev om 2016-sirkuset. Podkast har vi også.

Masterstudent i rettsvitenskap ved Universitetet i Bergen. Skribent for AmerikanskPolitikk.no.