God morgen! Det er mandag 14. september, republikanerne mobiliserer mot Planned Parenthood, og Mor­gen­kaffen er servert.

«Well, I’m a deal-maker. I will make great deals for this country. Ben [Carson] can’t do that. Ben’s a doctor, and he’s not a deal-maker. And I will make great deals for our country, which is very important.»

Donald Trump er ikke tung å be når han på CBS’ Face the Nation blir spurt om hvorfor han er en bedre kandidat enn Ben Carson.

NYHETER

Organisasjonen Planned Parenthood brukte 5 mill. dollar på å få valgt demokrater. Planned Parenthood, en organisasjon som bla. tilbyr seksualopplysning, prevensjon og abort, får fortsatt sterk kritikk fra republikanerne. Washington Examiner skriver at organisasjonen, som får over 300 millioner dollar i årlig føderal støtte (ikke til abort), i 2014 brukte 5 millioner dollar på å støtte demokratiske kandidater, mot 13,000 dollar i støtte til republikanske. Republikanere i Huset har drevet omfattende gransking uten å finne noe ulovlig, men sier de uansett vil insistere på å kutte finansiering, ifølge The Hill.

Fortsatt mange som mener Obama er muslim. De fleste amerikanere er nå av den oppfatning at president Barack Obama er født i USA melder CNN i en meningsmåling. 77 prosent mener presidenten er født i USA, mens 9 prosent er helt sikre på at han ikke er det. Verre er det når det kommer til religion. 29 prosent av de spurte mener Obama er muslim, hvorav hele 43 prosent av spurte republikanere.

#2016SIRKUSET

Fredag ble Rick Perry den første presidentkandidaten som kastet inn håndkleet. Det gjenstår nå 16 republikanske presidentkandidater. Mer om det her.

Sanders og Trump topper ny meningsmåling fra Iowa, New Hampshire og South Carolina (CBS/YouGov). Hos demokratene fortsetter Bernie Sanders å presse på i Iowa og New Hampshire. I sistnevnte stat har han nå hele 52 prosent, mot Hillary Clintons 30. I Iowa ligger Sanders på 43 mot Clintons 33 prosent. Joe Biden-feberen i NBC målingen forrige uke er ikke fullt så het her, med ca. 10 prosent i begge stater. Foreløpig holder Clinton unna i South Carolina med 46 prosent mot Sanders’ 23 og Bidens 22 prosent. Men Sanders har faktisk en liten ledelse blant hvite demokrater. Det er afro-amerikanere som er Hillarys grunnfjell i staten.

Hos republikanerne er det Donald Trump på klar førsteplass i alle tre stater. I Iowa får han 29 prosent mot Ben Carsons 25 og Ted Cruz sine 10 prosent. I New Hampshire har han hele 40 prosent med Carson som toer med 12 prosent og John Kasich med 9. I South Carolina har Trump 36 prosent og Carson 21%. Det er ingen som utmerker seg av de bak i feltet. Igjen ser vi at sommerfavorittene Jeb Bush og Scott Walker er tilbake til start med 3-6 prosent oppslutning i alle statene.

Ohio-guvernør John Kasich var på FOX News Sunday for å snakke om sin framgang i New Hampshire. Han har unngått å kritisere Trump hittil og forklarte at hans oppgave nå var å gjøre seg selv kjent hos velgerne slik at de kunne gjøre seg opp en mening om kandidat Kasich. Kasich uttalte seg blant annet om Planned Parenthood, som han mente ikke må få føderal støtte, men advarte også sine partifeller mot å bruke radikale grep som ”government shutdown.” På spørsmål om Iran-avtale tok Kasich en ”vent og se” holdning. Det virker i det hele tatt som Kasich fortsetter sin sentrumsprofil.

Donald Trump og Ben Carson leder republikanernes presidentrace på meningsmålingene. I går var de begge på CBS’ Face the Nation. Dagens budskap fra Trump handlet om ”deal-making.” Det er noe folk vil ha, andre kandidater ikke kan levere, men som Donald Trump kan bedre enn noen andre. Middelklassen og næringsliv vil få mindre skatt, hedge-fund managere vil få skatteøkning. Hans viktigste reform vil være å insette «super-kompetente» folk i viktige posisjoner, slik de gjør i Kina.

Ben Carson nektet på sin side å kritisere Trump, og foretrakk å snakke om sin brede bakgrunn innen næringsliv, i tillegg til karieren som nevrokirurg. Carson slo fast at grensen til Mexico vil bli tettet innen hans første år som president er omme, og at det er et uungåelig utgangspunkt for immigrasjonsreform.

Blir det kvinnene som redder Ted Cruz? Den nasjonale føderasjonen for republikanske kvinner hadde denne helgen sitt årsmøte, men kun Carly Fiorina og Ted Cruz møtte opp, melder Washington Post. Cruz sin styrke har vært blant evangelisk kristne, men senatoren fra Texas forsøker nå å bygge støtte gjennom å fokusere på kvinner. I talen hans var det derimot lite kvinnesak og mer generelle kommentarer om hvor viktige kvinner er for familie og land.

VALGSNACKS

Servert av Jon Henrik Gilhuus:

Arkansas senator: Tidligere føderal anklager Conner Eldridge vil stille for demokratene mot senator John Boozman (R).

Pennsylvania senator: Borgermester i småbyen Braddock, John Fetterman, slenger seg på den demokratiske nominasjonskampen.

Washington senator: Tidligere delstatspartileder og delstatsrepresentant Chris Vance (R) har sagt han vil stille mot senator Patty Murray (D) i 2016.

Illinois distrikt 18: Delstatssenator Darin LaHood (R) tok 69% i suppleringsvalget tirsdag, og blir dermed neste kongressmann fra dette dypt republikanske distriktet. Representantenes hus er nå fulltallige, med 435 medlemmer, for første gang siden valget i 2014.

North Carolina distrikt 9: Tidligere CIA-agent George Ruoco vil utfordre kongressmann Robert Pittenger i det republikanske primærvalget. Pittenger er under etterforskning av FBI, så det kan godt tenkes velgerne kvitter seg med ham allerede før november neste år.

Alabama guvernør: Republikaneren Robert Bentley ble gjenvalgt med stort flertall forrige høst, men det er ikke sikkert han får sitte ut valgperioden. Bentley går for tiden gjennom en skilsmisse, og flere republikanere har bedt justisministeren undersøke om guvernøren har misbrukt offentlige midler for å holde skittentøyvasken hemmelig.

Maryland lokal: Borgermester i Baltimore, Stephanie Rawlings-Blakevil ikke ta gjenvalg i 2016. Rawlings-Blake fikk mye kritikk fra både høyre og venstre for sin opptreden under bråket som fulgte Freddie Grays dødsfall i april, en sak som fortsatt er under etterforskning. Hun hadde allerede tre interne motstandere foran primærvalget i april, og det ser ut til at flere vil melde seg på.

New Hampshire guvernør: Et medlem av delstatens utøvende råd, John Sununu, som er sønn av en guvernør og bror til en tidligere senator, vil stille til den republikanske guvernørnominasjonen.

North Dakota guvernør: Senator Heidi Heitkamp (D) vil ikke stille til guvernør i 2016.

Oregon finans: Finansminister Ted Wheeler (D), som uansett ikke kunne stille til gjenvalg, vil prøve å vippe ut partifelle og sittende borgermester i Portland, Charlie Hales, i det demokratiske primærvalget.

Tennessee lokal: Bystyremedlem Megan Barry (D) vant en klar seier i borgermestervalget i Nashville.

Vermont guvernør: Viseguvernør Phil Scott vil søke den republikanske guvernørnominasjonen. Fra før stiller investor Bruce Lisman. På demokratisk side har transportminister Sue Minter gått av og erklært at hun er kandidat til nominasjonen. Hun vil kjempe mot delstatsrepresentant Shap Smith og tidligere delstatssenator Matt Dunne.

DAGENS ARTIKLER

«How Bernie Sanders is plotting his path to the Democratic nomination» av Philip Rucker og John Wagner (Washington Post): «The growing Sanders operation in the early states now nearly rivals the Clinton campaign. He has 54 paid staffers in Iowa and 38 in New Hampshire and dozens more coming on elsewhere, compared with 78 field staffers in Iowa and 50 in New Hampshire for Clinton. Both are far larger than any Republican campaign.»

Newt Gingrich on the State of the 2016 Race and the Trump Phenomenon: Den konservative ringreven Newt Gingrich analyserer 2016-sirkuset i samtale med Bill Kristol.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. For å følge oss på den lange veien til Det hvite hus anbefaler vi også «Sirkuset», vårt ukentlige nyhetsbrev om 2016-sirkuset. Podkast har vi også.