Valg i IL-18 & Nashville

Ray_LaHood
Clickbait: Du vil aldri gjette hvem som ikke nevnes på sønnens hjemmeside?

Natt til fredag 11.september, er det suppleringsvalg til det 18. kongressdistrikt i Illinois. Kandidatene er den republikanske advokaten og delstatssenatoren Darin LaHood og den demokratiske veteranen og historielæreren Rob Mellon, med førstnevnte som storfavoritt. Valglokalene stenger kl. 02.00 norsk tid og opptellingen kan følges hos Associated Press. (Du kan lese mer om bakgrunnen for valget her).

Distriktet, som omfatter deler av Springfield og Peoria i det sentrale og vestlige Illinois, er tungt republikansk (R+11 på presidentnivå) og den forrige kongressmannen tok nesten 75% i valget i 2014. Dette reflekteres også i pengeinnsamlingen, der LaHood hadde dratt inn en og en kvart million dollar pr. slutten av august, mens Mellon bare hadde skarve ti tusen. Demokratene nasjonalt har ikke vist tegn til å engasjere seg.

Mellon tok 61% i primærvalget i juli, mot en kandidat som innehadde et verv som skolestyremedlem, men som knapt løftet en finger i valgkampen. Han satser på at dør til dør-aksjoner skal veie opp for den enorme økonomiske og ideologiske fordelen LaHood har, men om han lykkes blir han den første demokrat fra distriktet siden 1917.

LaHood på sin side fikk en utfordring fra høyrefløyen og han fikk kritikk for å være for mye av en «establishment»-politiker. Mange har dessuten vært skeptiske til ham på grunn av hans far, som holdt setet fra 1995-2009 og i deretter var transportminister under Barack Obama (alle henvisninger til faren, Ray LaHood, er for øvrig skrubbet bort fra Darins hjemmeside). Han tok imidlertid nesten 70% i primærvalget og har vært nesten enerådende i mediene siden.

Jeg tipper LaHood tar en solid seier og ser ingen grunn til å endre distriktets rating som trygt republikansk.

***

2015 Nashville-fox-barry-smiling
Et av smilene stivner natt til fredag. (Copyright: The Tennessean)

I tillegg er det andre runde av borgermestervalget i Nashville, Tennessee. Også her stenger valglokalene kl 02:00 natt til fredag og du kan følge opptellingen her (sjekk øverste boks, Davidson County Mayor). Borgermester Karl Dean, en demokrat, har sittet i to perioder og kan ikke stille til gjenvalg. Første runde i august ble knapt vunnet av bystyremedlem Megan Barry med 23.5% og investor og tidligere skolestyremedlem David Fox med 22.8%.

Valget er i prinsippet partiuavhengig, men det er i realiteten liten tvil om hvor disse to hører hjemme. Barry er avhengig av oppmøte blant demokratiske kjernevelgere; i Nashville betyr det svarte velgere og hvite liberalere. Fox trenger å få konservative og moderate velgere i forstedene til å stemme.

Valgkampen har til tider vært tøff. I starten stod mesteparten av debatten om økonomiske spørsmål, men Fox har i den senere tiden forsøkt å appellere til religiøse velgere ved å påstå at han er den eneste kristne kandidaten og at Barry er fiendtlig innstilt til religion. Det gjenstår å se om utspillene vil tiltrekke seg eller avstøte velgerne. Vel er Tennessee en sørstat, men Nashville er en moderat liberal by som heller demokratisk.

Den eneste meningsmålingen av valget ble tatt opp i forrige uke av PPP, for lokalavisen The Tennessean og viste dødt løp; 46% til Barry og 45% til Fox. Halvparten av de som ikke visste var svarte velgere, noe som skulle tilsi fordel Barry, men det store spørsmålet er om disse velgerne vil dukke opp.

Jeg tror Barry drar dette i land, men det kommer til å bli jevnt.