God morgen! Det er onsdag 9. september, Hillary Clinton har omsider lagt seg flat i e-postsaken, og Mor­gen­kaffen er servert.

«I’m sorry about that. I take responsibility and I am trying to be as transparent as I possibly can.»

Presidentkandidat og tidligere utenriksminister Hillary Clinton om e-postsaken til ABC News‘ David Muir. Det er tydelig at Clinton og kampanjen hennes har forstått at tidligere unnvikende uttalelser ikke har falt i god jord blant mange demokrater.

NYHETER

Medvind for Iran-avtalen. President Barack Obama har nå nok støtte i Senatet til å avfeie republikanske forsøk på å velte Iran-avtalen. Tirsdag sa ytterligere tre demokrater at de støtter avtalen. 41 demokrater støtter nå avtalen, nok til å hindre at republikanerne har et filibuster-sikkert flertall med 60 stemmer. Det er fortsatt uklart når Senatet stemmer over Iran-avtalen.

Kim Davis løslatt fra varetekt. Den offentlig ansatte Kentucky-kvinnen, Kim Davis, som i forrige uke ble arrestert for å ha nektet homofile par vigselsattest, ble i går løslatt fra varetekt. På en pressekonferanse uttalte dommeren som beordret fengslingen at Davis ble løslatt fordi tilfredstillende tiltak var iverksatt ved det offentlige kontoret Davis jobber, i etterkant av fengslingen. Davis selv var ikke til stede på pressekonferansen fordi hun satt i et møte med presidentkandidat Mike Huckabee (R). Huckabee avholdt tirsdag en protestaksjon i forbindelse med arrestasjonen, der også Davis dukket opp på scenen. Davis har i løpet av kort tid rukket å bli en helteskikkelse for den kristen-konservative bevegelsen i USA, og flere av de republikanske presdientkandidatene har uttalt seg til hennes forsvar. Hun møtte også senator Ted Cruz (R-Texas) i går. Les mer.

Forlik i Freddie Gray-saken. Myndighetene i Baltimore har inngått et forlik med familien til Freddie Gray på 6,4 millioner dollar. Gray døde i april i år av skader han fikk mens han var i politiets varetekt. Dødsfallet ledet til voldsomme opptøyer i de svarte bydelene i Baltimore, og avtalen mellom byens myndigheter og Grays familie kommer i kjølvannet av en uke med nye protester. Demonstrasjonene, som har vært fredelige, oppsto etter at en dommer avga en kjennelse som tillater at de seks politimennene siktet i saken skal prøves hver for seg. Gray har for mange blitt et symbol på politivold mot ubevæpnede afro-amerikanske menn. Les mer

#2016SIRKUSET

Støtten til Biden øker i styrke. Visepresident og tidligere presidentkandidat, Joe Biden, har ennå ikke offentliggjort hvorvidt han vil stille i presidentvalgkampen for tredje gang. Oppmerksomheten rundt et mulig kandidatur har imidlertid gitt ham et løft på meningsmålingene – på bekostning av Hillary Clinton. En ny meningsmåling fra Moumouth University viser at Clintons nasjonale ledelse har skrumpet inn til 42 prosent, noe som er en nedgang på 10 prosentpoeng siden august. Biden ligger på 22 prosent, med Bernie Sanders (I-Vermont) hakk i hæl på tredjeplass med 20 prosent. For en måned siden fikk Biden og Sanders henholdsvis 12 og 16 prosent. Meningsmålingene reflekterer bråket rundt Clintons e-poster og den demokratiske venstrefløyens ønske om et alternativ til Clinton. Les mer.

Jeb Bush gjestet Stephen Colberts debut som vert av The Late Show. Det gikk mest utover Donald Trump. Les mer.

CNN flytter presidentdebatten. Tirsdag kunngjorde CNN at de vil flytte presidentkandidatdebatten, som avholdes 16. september i Ronald Reagan-biblioteket i California, fra 21.00 på kvelden til 20.00 samme kveld (lokal tid). TV-kanalen begrunner dette med et ønske om at B-lags-debatten, som vises tidligere på kvelden, skal knyttes nærmere til hoveddebatten. I forrige uke endret CNN kriteriene for deltagelse i A-lags-debatten ved å vedta at et gjennomsnitt av meningsmålinger skal avgjøre hvilke ti som får bryne seg mot hverandre i beste sendetid, noe som antagelig vil føre til at Carly Fiorina blir blant de ti utvalgte på hovedscenen om en uke. Les mer.

 

DAGENS ARTIKKEL

«Boehner’s future as speaker in doubt» av Jake Sherman og John Bresnhan (Politico): «Something has changed for John Boehner. Figures in his close-knit circle of allies are starting to privately wonder whether he can survive an all-but-certain floor vote this fall to remain speaker of the House. And, for the first time, many top aides and lawmakers in the House do not believe he will run for another term as House leader in 2017. The Boehner era might be coming to an end, they say.»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. For å følge oss på den lange veien til Det hvite hus anbefaler vi også «Sirkuset», vårt ukentlige nyhetsbrev om 2016-sirkuset. Podkast har vi også.