God morgen! Det er tirsdag 8. september, amerikanerne har feiret Labor Day, og Mor­gen­kaffen er servert.

«It is unacceptable to put a person in jail without bail because she followed her conscience.»

Tidligere Arkansas-guvernør Mike Huckabee protesterer til fordel for Kim Davis, den offentlig ansatte Kentucky-kvinnen som torsdag ble arrestert for å ha nektet homofile par deres vigselsattester.

NYHETER

Republikanerne planlegger å angripe klimaavtale. President Obama ønsker å spille en sentral rolle under FNs klimatoppmøte i Paris i desember. Republikanerne på sin side planlegger imidlertid en stor offensiv for å dempe Obamas miljøpolitiske arv. Les mer.

President Obama utsteder en «executive order». Obama signerte mandag en «executive order» om betalt sykefravær for arbeidstakere som er ansatt av føderale entreprenører. I følge Det hvite hus vil dette gjøre at omlag 300 000 flere amerikanere nå kan få betalt sykefravær i opp til syv dager. Meldingen kommer i forbindelse med Labor Day, amerikanernes 1. mai, hvor man hedrer den amerikanske arbeidsstyrken. Les mer.

#2016SIRKUSET

Bernie Sanders, Joe Biden og Jeb Bush gjester «The Late Show». Visepresident Joe Biden og presidentkandidatene Bernie Sanders (I-Vermont) og Jeb Bush (R) er invitert som gjester den første uken når Stephen Colbert inntar programlederstolen på «The Late Show» på CBS. Den populære talkshow-verten har store sko fylle etter at David Letterman pensjonerte seg tidligere i år med 33 års erfaring på luften. Satsingen på politisk humor fra CBS kan imidlertid gi et morsomt (og toneangivende) bidrag til 2016-sirkuset. Vi gleder oss! Les mer.

Carly Fiorina i strupen på Hillary Clinton. Den republikanske presidentkandidaten og tidligere Hewlett-Packard-sjefen, Carly Fiorina, synes ikke synd på Hillary Clinton, som i en tale i New Hamphire på lørdag gav uttrykk for at hun var lei av Donald Trump sine slengbemerkninger mot henne og kvinner generelt. «Boo hoo, Mrs. Clinton» var Fiorinas svar da hun ble spurt om Hillarys utsagn i et intervju på «Fox & Friends». «For heaven’s sakes, I actually wish Mr. Trump would throw a little more heat Hillary Clinton’s way,» sa republikanernes eneste kvinne i feltet. «I feel sometimes as though I’m the only candidate who’s consistently been critical of her». Les mer.

Joe Biden startet Labor Day-feiringen med klar tale. Foran arbeidere i Pittsburgh hyllet Joe Biden de amerikanske fagforeningene. Beskjeden var klar: Inntektsforskjellene er for store i USA. Dette lukter det presidentambisjoner av, men gjør han alvor av planene? Les mer.


Republikanerne blir stadig mer nervøse for at Donald Trump setter tonen i valgkampen.
I Morgenkaffen i forrige uke kunne man lese at flere av de andre kandidatene aper etter i forsøket på ta del i noe av medvinden Trump opplever. Dette gjør nå at stadig flere republikanere er nervøse for at han setter tonen i valgkampen. En ny måling fra ABC News/Washington Post viser at bare 15 prosent av afro-amerikanere og 15 prosent av latinos ser positivt på Donald Trumps kandidatur. I et stadig skiftende og mangfoldig politisk klima i USA, er det få republikanere som ønsker at de øvrige presidentkandidatene tyr til samme retorikk som Donald Trump, da dette kan ødelegge deres ambisjoner om å nå Det hvite hus i 2016.

DAGENS ARTIKLER

«The Pope vs. The Donald» av Nahal Toosi (Politico): «The pope’s handlers insist he’s coming as a pastor, not a politician, but there’s no question Francis’ visit will carry political overtones, especially on immigration, where he could provide the most forceful counterpoint to Trump so far.»

«$14 Million In Campaign Spendig Down, $4,4 Billion Still To Go» av Harry Enten (FiveThirtyEight): «If you’re reading this article, there’s a decent chance you’re a political junkie. You probably have strong opinions on most of the presidential candidates. Yet, as I pointed out this morning, the Republican presidential primary contest is still in its infancy. Most voters — if they’re even paying attention — are still making up their minds.»

«A hands-off Democratic race: Clinton, Sanders won’t speak ill of each other» av Philip Rucker and John Wagner (Washington Post): «Hillary Rodham Clinton hit on a variety of subjects at her sun-splashed campaign rally here this weekend, but not once in her 30 minutes of speaking did she utter these words: Bernie Sanders.»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. For å følge oss på den lange veien til Det hvite hus anbefaler vi også «Sirkuset», vårt ukentlige nyhetsbrev om 2016-sirkuset. Podkast har vi også.

Masterstudent i rettsvitenskap ved Universitetet i Bergen. Skribent for AmerikanskPolitikk.no.