God morgen! Det er mandag 7. september, NBC har publisert ferske meningsmålinger, vi har en ny presidentkandidat, og Mor­gen­kaffen er servert.

«Republicans actually say I’m playing the gender card. Well, if calling for equal pay and paid leave and women’s health is playing the gender card, deal me in.»

Presidentkandidat Hillary Clinton fokuserer på kvinnesak i sine valgkampmøter i New Hampshire.

NYHETER

Colin Powell forsvarer Iran-avtale. Tidligere utenriksminister under George W. Bush, Colin Powell, var på NBC Meet the Press i går og snakket om Iran og e-poster. Powell sto fram som en forsvarer av Obamas Iran-avtale og mente at det var en svært god avtale som vil senke tallet på sentrifuger fra 19 000 til 5 000 med overvåkning, samt redusere irans plutoniumsbeholdning fra 12 000 kilo ned til 300 kilo. Powell mener også at avtalen ikke vil gi noen belønning til Iran før de holder hva de lovet. Powell snakket i tillegg om at også han brukte to e-post-kontoer og at det var noe jobbrelatert på den private, men ingenting som han mente var i nærheten av hemmelig.

President Barack Obama går til kamp mot de automatiske kuttene (sequester) som påvirker alle poster på statsbudsjettet, skriver Washington Examiner. Hos de republikanske presidentkandidatene og partiet forøvrig er det bred enighet om at kuttene for det militære er svært skadelige, men de fleste ønsker å kutte andre føderale poster. Nå har presidenten sagt at han kommer til å kjøre veto på et budsjett som kutter i utdanning, infrastruktur og helse. Hvis et budsjett ikke er godkjent innen 30. september kommer store deler av den føderale staten til å stenge ned virksomheten.

#2016SIRKUSET

Lawrence Lessig stiller som demokratisk presidentkandidat. Hillary Clinton har fått en ny utfordrer i det demokratiske primærvalget, jusprofessor Lawrence Lessig. Lessig bestemte seg for å stille etter å ha samlet inn 1 million dollar i en online-fundraiser og presenterte seg som kandidat på ABCs This Week. Lessig er en utradisjonell kandidat som lover at han, hvis han får til reguleringer rundt kampanjefinansiering og gerrymandering, vil trekke seg som president og gi over styringen til sin visepresident. Han overlater valget av visepresidentkandidat til en nett-avstemning som blant annet inkluderer Hillary Clinton, Elizabeth Warren og Jon Stewart.

To nye NBC meningsmålinger fra New Hampshire og Iowa. Bernie Sanders leder nå i New Hampshire med 42 prosent mot Hillary Clintons 32 prosent. Dette er det motsatte av hva som var stillingen for to måneder siden. Den foreløpig ikke-kandidaten Joe Biden øker også fra 12 til 16 prosent. Martin O’Malley sin kampanje ser derimot ut til å ha stagnert. Han går fra 3 prosent tilbake til 1 prosent. I Iowa beholder derimot Hillary posisjonen med 38 prosent mot Sanders 27. Hillary taper allikevel 11 prosentpoeng, og det er Biden som plukker opp frafalne Hillaryvelgere. Han går opp fra 10 til 20 prosent.

På republikansk side øker Donald Trump sitt forsprang i New Hampshire fra 21 til 28 prosent. Kanskje mer interessant er det at Ohios guvernør John Kasich går inn som nummer to med 12 prosent, opp fra 7 prosent for to måneder siden. På plassene bak ligger Ben Carson med 11 prosent og Jeb Bush med 8. Største fall opplever Scott Walker som faller fra 12 til 4 prosent. I Iowa ligger Donald Trump med 29 prosent og Ben Carson med 22 prosent. Bush og Walker faller begge stygt, Bush ned fra 12 til 6 prosent og Walker ned fra 19 til 5.

Denne gangen appelerer Hillary Clinton aktivt til kvinner, melder Politico. I 2008 snakket hun lite om kvinnesak, men nå i New Hampshire fokuserer hun på spørsmål som likelønn, barnehager og fødselspermisjon. Utenfor New Hampshire prøver Clinton nå å bygge opp en mur av støtte i Sørstatene som kan demme opp for mulig fiasko i de to tidligste delstatene, skriver New York Times.

VALGSNACKS

Servert av Jon Henrik Gilhuus:

Colorado senator: Forretningsmannen Robert Blaha, som utfordret kongressmann Doug Lamborn i det republikanske primærvalget i 2012, vil stille til Senatet.

Connecticut senator: Økonom og skribent Larry Kudlow (R) sier han vil stille mot senator Richard Blumenthal (D) dersom Blumenthal stemmer for atomavtalen med Iran.

Indiana distrikt 3: Bonde Kip Tom er femte republikaner i nominasjonskampen om dette trygge, åpne setet.

Minnesota distrikt 2: Kongressmann John Kline (R) tar ikke gjenvalg i 2016. Setet har vært nokså trygt for Kline, men er politisk jevnt på presidentnivå. Det ventes derfor at begge partier vil mobilisere og at primærvalgene vil trekke mange kandidater.

Nevada distrikt 4: Kongressmann Cresent Hardy (R) har en ledelse på alle demokratiske motstandere i denne interne målingen, men ligger allikevel på under 40% oppslutning. Det er et alvorlig faresignal.

New York distrikt 19: En ny republikaner har meldt seg til nominasjonen i dette åpne setet. Forretningsmann Andrew Heaney vil stille, mens fra før har tidligere delstatsrepresentant John Faso erklært seg som kandidat. Flere navn snuser på plassen, så det kan fort bli folksomt her.

Louisiana finans: Finansminister John Kennedy (R) utfordres av en annen republikaner, advokat Jennifer Treadway. Hun er så langt eneste motstander og påmeldingsfristen går ut 10. september.

Louisiana guvernør: En republikansk måling gir senator David Vitter (R) og delstatsrepresentant John Bel Edwards (D) 31% hver. To andre republikanere tar hhv. 14 og 13%.

New Mexico administrasjon: Delstatens administrasjonsminister Dianna Duran (R) er under tiltale for underslag med mer. Duran på sin side hevder det hele er en konspirasjon utført av justisminister Hector Balderas (D). Dersom Duran går av eller fjernes av delstatsforsamlingen vil det bli suppleringsvalg i 2106.

Vermont guvernør: Den hittil partiløse millionæren Bruce Lisman, som har flørtet med å stille som uavhengig kandidat, vil stille i det republikanske primærvalget. Det er foreløpig uavklart om viseguvernør Phil Scott også stiller. På demokratisk side har tidligere delstatssenator Matt Dunne lansert sitt kandidatur.

Virginia guvernør: Delstatens justisminister, Mark Herring (D) vil ikke søke guvernørjobben i 2017, men heller stille til gjenvalg. Dermed er viseguvernør Ralph Northam klar favoritt til den demokratiske nominasjonen.

West Virginia guvernør: En måling gir milliardær Jim Justice en 40-34 ledelse over delstatssenator Jim Kessler i det demokratiske primærvalget. Justice leder 46-37 på delstatssenator Bill Cole, som er den eneste republikanske kandidaten. Cole leder imidlertid 44-35 over Kessler.

DAGENS ARTIKKEL

«Iran nuclear pact the best chance to ensure America’s, Israel’s and our allies’ security» av kongresskvinne og DNC leder Debbie Wasserman Schulz (Miami Herald): «This is the most difficult decision I have had to make in the nearly 23 years I have served in elected office, and this vote will be the most consequential.»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. For å følge oss på den lange veien til Det hvite hus anbefaler vi også «Sirkuset», vårt ukentlige nyhetsbrev om 2016-sirkuset. Podkast har vi også.