God morgen! Det er torsdag 3. september, Obama har vunnet en viktig og foreløpig seier i Senatet, og Mor­gen­kaffen er servert. Høstens første utgave av #ampolcast ligger og venter på forsiden og i podkast-appen din.

“No deal is perfect, especially one negotiated with the Iranian regime. I have concluded that this Joint Comprehensive Plan of Action is the best option available to block Iran from having a nuclear bomb. For these reasons, I will vote in favor of this deal.»

Senator Barbara Mikulski (D-Maryland) om hvorfor hun har bestemt seg for å stemme for Obamas Iran-avtale. Mikulski er tidenes lengstsittende kvinnelige medlem av den amerikanske Kongressen.

NYHETER

Obama med overtak i spillet om Iran-avtalen. Senator Barbara Mikulski (D-Maryland) kunngjorde onsdag at hun vil stemme for Iran-avtalen i Senatet. Mikulski vil dermed avgi den 34 og avgjørende stemmen i Senatet som sikrer presidentens veto dersom republikanerne i Senatet stemmer mot avtalen – noe det er ventet de vil gøre. For demokratene betyr Mikulskis stemme et skifte i maktbalansen i spillet om avalen, og dette anses som en viktig seier for Obama. Les mer.

Saken mot de seks politimennene som er siktet i Freddie Gray-saken ruller videre. En dommer i Baltimore, Maryland, nektet onsdag å frafalle siktelsen mot de seks politioffiserene som er siktet i forbindelse med dødsfallet til Freddie Gray i april i år. Gray døde av skader på ryggmargen som oppsto mens han var i politiets varetekt. Dødsfallet ledet til voldsomme opptøyer i Baltimore, og onsdag var det nye, fredelige, demonstrasjoner. Saken slutter seg i til en rekke profilerte, omstridte drapsaker hvor afro-amerikanske, ubevæpnede menn har vært offeret. Kjennelsen styrker Baltimores statsadvokat Marilyn Mosbys posisjon i saken. Mosbys avgjørelse om å ta ut siktelse mot de seks politioffiserene hver for seg ble av mange oppfattet som kontroversiell. Les mer.

#2016SIRKUSET

Jeb Bush’ offensiv mot Donald Trump kan slå begge veier. Som vi skrev i Morgenkaffen i går, gikk Bush-kampanjen tirsdag ut med en valgkampvideo som angriper Trump for å være en «skap-liberal». Videoen er et motsvar til Trumps valgkampvideo som latterliggjør Bush’ utsagn om at ulovlig innvandring er en «handling utført av kjærlighet». Strategien regnes imidlertid som risikofylt for Bush. Den tidligere Florida-guvernørens støttespillere hevder kandidaten, som man anser for å være partielitens foretrukne kandidat, ikke hadde noe annet valg enn å gå i strupen på Trump. Andre er usikre på om Bush vil oppnå ønsket effekt. Mye av Bush’ appell ligger i at han er en seriøs, ideologibasert politiker som i utgangspunktet var hevet over skittkastingen i valgkampen. Videre tilsier Bush-kampanjens angrepsvideo at det fortsatt er Trump som setter tonen i valgkampen. Les mer.

Færre og færre liker Hillary Clinton. Ifølge en ny meningsmåling utført av ABC News/Washington Post, som ble publisert på onsdag, er det stadig færre som har et positivt inntrykk av Hillary Clinton. Den tidligere utenriksministeren blir vurdert i et positivt lys av 45 prosent av velgerne, noe som er en nedgang på 7 prosentpoeng siden juli. Desto mer bekymringsverdig for Clinton er det at tallet er omtrent det samme som våren 2008. Den gang sa 44 prosent at de likte henne, og da var Clinton i ferd med å tape nominasjonskampen til Barack Obama. Les mer.

DAGENS ARTIKLER

«Eight Things to Watch For in Donald Trump’s Tax Plan» av Josh Barro (New York Times): «Donald Trump is expected to release a tax plan in the next few weeks. What will it say? It’s always risky to predict what Mr. Trump will do, but we can find some clues from his recent comments on taxes, which have spooked supply-side tax-cutting conservatives with their extensive hints about his unorthodox approach to tax policy.»

«‘Hillary 2016’ Has Never Made Sense for Democrats» av Conor Friedersdorf (The Atlantic): «As Hillary Clinton loses ground to Bernie Sanders in Iowa, where her lead shrinks by the day, it’s worth noticing that she has never made particular sense as the Democratic Party’s nominee. She may be more electable than her social-democratic rival from Vermont, but plenty of Democrats are better positioned to represent the center-left coalition. Why have they let the former secretary of state keep them out of the race?»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. For å følge oss på den lange veien til Det hvite hus anbefaler vi også «Sirkuset», vårt ukentlige nyhetsbrev om 2016-sirkuset. Podkast har vi også.