God morgen! Det er torsdag 2. september, Obama nærmer seg seier for Iran-avtalen, og Mor­gen­kaffen er servert.

«There’s one other candidate running, he says he’s going to make America great again. (…) I would remind everyone America is great. There is no nation on earth I would trade places with. There’s no country I would rather be. The issue is not that we’re not great. The issue is whether we will remain great. The issue is, we can be even greater than we are now.»

Senator og presidentkandidat Marco Rubio (R-Florida) har tidligere uttalt at han ikke vil kommentere Donald Trumps utspill. Tirsdag ga han imidlertid en fyldig kommentar på Trumps valgkampmotto «Make America Great Again» – dog uten å nevne Trump ved navn. Les mer.

NYHETER

Obama er kun én stemme unna å sikre Iran-avtalen. Etter at de to demokratiske senatorene Chris Coons (Delaware) and Bob Casey (Pennsylvania) tirsdag kunngjorde at de stiller seg bak Iran-avtalen, trenger presidenten kun én stemme til for å sikre avtalen. Den neste ja-stemmen Obama sikrer i Senatet vil gjøre presidenten i stand til å blokkere forsøk på å overstyre hans veto av lovgivning som undergraver avtalen. Presidenten trenger 34 senatorers støtte for å kunne blokkere disse forsøkene; Coons ble den 33. senatoren til å støtte atomavtalen. Les mer.

Benghazi-komiteen nekter tidligere Clinton-rådgiver å vitne offentlig. Hillary Clintons tidligere personalsjef Cheryl Mills har bedt Benghazi-komiteen om at vitnesbyrdet hun skal gi for komiteen torsdag, skjer offentlig. Dette er for å hindre lekkasjer fra republikanske motstandere. Anmodningen ble avvist av Benghazi-komiteen. Republikanere i komiteen har så langt ikke ønsket å kommentere det spesifikke tilfellet, men presiserte at de vil frigjøre informasjon etter de har gjennomført undersøkelsen. Les mer.

#2016SIRKUSET

CNN endrer kriteriene for GOP-debatten. Etter å ha fått kritikk for kriteriene de har benyttet for å avgjøre hvilke ti republikanske kandidater som får være med i hoveddebatten, endrer CNN reglene i forkant av den neste debatten, som går av stabelen 16. september. Kritikken har gått på at CNN har basert seg på gamle målinger, noe som kan skade kandidatene som ligger på vippen mellom de to debattene. Blant disse er presidentkandidat Carly Fiorina, som gjorde det godt under første GOP-debatt. For henne vil det dermed kunne ha stor betydning at CNN nå velger å basere seg på nyere målinger. Etter CNNs kunngjøring tirsdag twitret nestlederen i Fiorinas valgkampteam, Sarah Isgur-Flores, følgende: «We’re so grateful to the thousands of supporters and conservative activists around the country… who weren’t afraid to take on the political establishment and challenge the status quo to make this happen…We look forward to watching @CarlyFiorina debate the other front runners at the Reagan Library». Les mer.

Trump rekker ut en hånd til latinamerikanske velgere. Etter en rekke uttalelser som har fremmedgjort latinamerikanske velgere, deriblant den siste episoden der Donald Trump kastet ut den latinamerikanske Univision-journalisten Jorge Ramos fra en pressekonferanse, rekker Trump nå hånden ut til den avgjørende velgergruppen. Tirsdag inviterte Trump presidenten av The United States Hispanic Chamber of Commerce, Javier Palomarez, til et møte på kontoret sitt. Møtet varte i halvannen time, og Palomarez rapporterte etterpå at de to hadde diskutert temaer som Trumps forslag om å bygge en mur på grensen til Mexoco, som han hadde uttrykt misnøye for. Palomarez fortalte at han var overrasket over hvor vennlig Trump hadde vært: «He was very mannerly, very hospitable and never once did he interrupt me.» Les mer.

Jeb Bush retter innsatsen mot rival Donald Trump. Presidentkandidat og tidligere Florida-guvernør Jeb Bush (R) har nylig trappet opp innsatsen sin for å svekke frontrunner Donald Trump. Kampanjen til Bush har offentliggjort en video kalt «The Real Donald Trump», der de lister opp Trumps tidligere liberale standpunkt på saker som abort, skatter og helsepolitikk. Ettersom Trumps oppslutning og popularitet har økt, har også Bushs håndtering av Trump endret seg; fra å i all hovedsak ha ignorert Trump, retter Bush nå angrep direkte mot eiendomsmogulen ved å stemple ham som ikke-konservativ; «The simple fact is our ad simply uses his own language, his own words, to say he is more Democrat than a Republican» sa Bush tirsdag. Les mer.

DAGENS ARTIKKEL

«The 21 Hillary Clinton emails you must read» av Nick Gass (Politico): «From the hPad’s arrival to Sid Blumenthal’s rant on Boehner, these are the gems in the latest batch of Hillary’s emails».


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. For å følge oss på den lange veien til Det hvite hus anbefaler vi også «Sirkuset», vårt ukentlige nyhetsbrev om 2016-sirkuset. Podkast har vi også.

Avatar photo
Utdannet statsviter ved NTNU og Universitetet i Oslo. Jobber som forsker og doktorgradskandidat med fordypning i amerikansk utenriks- og alliansepolitikk. En av stemmene i podkasten "Amerikansk politikk".