Morgenkaffen tirsdag 1. september: Obama snakker klima, Trump styrer debatten, og Carson øker i popularitet

God morgen! Det er tirsdag 1. september, Obama snakker klima mens Trump styrer debatten i Det republikanske partiet, og Mor­gen­kaffen er servert.

View this post on Instagram

This is no "act of love" as Jeb Bush said…

A post shared by President Donald J. Trump (@realdonaldtrump) on

Donald Trump fortsetter ordkrigen mot Jeb Bush. Denne gangen med utgangspunkt i en tidligere uttalelse fra Bush om innvandring.

NYHETER

Obama snakker klimapolitikk i Alaska. President Barack Obama talte i går på Glacier-konferansen i Anchorage, Alaska. Budskapet: «The point is that climate change is no longer some far-off problem. It is happening here and is happening now.” Les mer.

Endrer navn på USAs høyeste fjell. Alaska er en av de statene i USA som virkelig får kjenne på klimaendringene. Dette gjelder særlig statens urbefolkning. I forbindelse med dette endrer Obama-administrasjonen navnet på USAs høyeste fjell fra Mt. McKinley, etter USAs 25. president William McKinley (R), til Denali, som er navnet gitt av urbefolkningen i Alaska. Blant republikanere i Ohio, hjemstaten til president McKinley, er ikke dette veldig populært. Les mer.

#2016SIRKUSET

Trump setter den republikanske agendaen. Trump leder ikke bare på de republikanske meningsmålingene. Flere av de andre kandidatene aper tilsynelatende etter i forsøket på å få medvind som Trump. Les mer.

Carson vokser i Iowa. En ny måling fra Monmouth University viser at den pensjonerte nevrokirurgen og Tea Party-yndlingen Ben Carson og Donald Trump oppnår like stor oppslutning i Iowa, med 23 prosent hver. De to ikke-politikerne har tilsammen 46 % av stemmene i Iowa. Anti-partielite segmentet i Iowa er i føringen om dagen. Les mer.

Carly Fiorina på tredjeplass i Iowa. Samme måling viser at ikke-politikeren Carly Fiorina foreløpig ligger på en tredjeplass, med 10 prosent. Håpet er å kapre en plass i den neste tv-sendte debatten, på Reagan-biblioteket i California 16. september. Les mer.

Det går ikke veien for Walker. Wisconsin-guvernør Scott Walker (R) har virkelig fått høre det etter at han gav uttrykk for at man med fordel kunne se på muligheten for et gjerde langs grensen til Canada. Med enda en nedgang i målingen fra Iowa, til 7 prosent, snakkes det nå om at Walker har rotet bort forspranget i Iowa ved å la seg påvirke for mye av Trumps retorikk. Les mer.

Bill taler. Til nå har tidligere president Bill Clinton forholdt seg ganske taus i Hillary sin valgkampanje. På søndag tok imidlertid den populære veteranen til talerstolen, foran 175 donorer på en konferanse i East Hamptons. Les mer.

«Go for it Joe,» var svaret fra tidligere visepresident Dick Cheney da han ble spurt om visepresident Joe Biden burde stille som presidentkandidat. Les mer.

DAGENS ARTIKLER

«A Ben Carson Surge May Test Trump» av Nate Silver (FiveThirtyEight.com): «One question we’ve asked about Donald Trump’s campaign is what would happen if another candidate were to get a surge of media coverage, throwing a wrench in the works of Trump’s perpetual attention machine. Based on the latest polls, we may soon get the best test of this question since Trump entered the race. The potential surger is Ben Carson, the much-awardedneurosurgeon who is running for political office for the first time.»

«Clinton and Biden’s awkward friendship» av Edward-Isaac Dovere og Glenn Thrush (Politico): «There isn’t really a word in the political lexicon that captures the multi-layered, 25-year relationship. Clinton and Biden aren’t enemies, but they’re not quite close friends. They aren’t back-stabbing frenemies, or even proper rivals — yet. “Frivals” seems closest to the mark.»

«Up from Trumpism» av William Kristol (The Weekly Standard): «Donald Trump stands, unexpectedly and impressively, at the center of gravity of the Republican presidential field. His rise has been spectacular, a shock not just to the Republican establishment but to the conservative movement. His fall may be sudden or protracted, complete or partial. Conceivably he won’t fall at all. But in any event, Republicans and conservatives can’t afford fastidiously to turn their back on, or mindlessly to embrace Trump . . . or Trumpism.»

PLANER FOR KVELDEN?


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. For å følge oss på den lange veien til Det hvite hus anbefaler vi også «Sirkuset», vårt ukentlige nyhetsbrev om 2016-sirkuset. Podkast har vi også.