Morgenkaffen torsdag 27. august: Biden-buzz, Trump-snakk og skytingen i Virginia

God morgen! Det er torsdag 27. august, Donald Trump hinter om at han kommer til å utelukke et tredjeparti-kanidatur, og Mor­gen­kaffen er servert.

«We have got to do something about gun violence in America.»

– Hillary Clinton

«What we know is that the number of people who die from gun-related incidents around this country dwarfs any deaths that happen through terrorism.»

– President Barack Obama

Tidligere utenriksminister Hillary Clinton og president Barack Obama om skytetragedien i Virginia onsdag morgen, der en kvinnelig journalist og en mannlig kameramann ble skutt og drept på direktesendt tv. Ofrene var hvite, og selvmordsbrevet fra den svarte gjerningsmannen vitner om at motivet var rasemotivert. Kirkemassakren i Charleston, South Carolina ble trukket fram som et av motivene.

NYHETER

Senator Patty Murray (D-Washington), som sitter i det demokratiske lederskapet i Senatet, er den 29. demokraten som støtter Iran-avtalen. Det er foreløpig kun to demokrater (Chuck Schumer og Robert Menendez) som har sagt de vil stemme nei. President Barack Obama ventes å få igjennom avtalen til slutt. Han trenger 41 stemmer på sin side. Mer.

Republikanernes kamp mot føderal finansiering av Planned Parenthood fortsetter. Republikanere i Kongressen har foreløpig igangsatt fire undersøkelser for å se nærmere på organisasjonen. Senator Ted Cruz (R-Texas), som stiller som presidentkandidat, er en av de som truer med å blokkere finansieringen av de føderale myndighetene senere i høst dersom ikke all føderal finansiering av Planned Parenthood kuttes. Stridstemaet: Abort. Det gir mening innad i den republikanske nominasjonskampen. Flere republikanske strateger uroer seg samtidig for hva fokuset kan få å si for støtten blant kvinnelige velgere.

Borgerrettighetsikonet Amelia Boynton Robinson er død. Hun ble 104 år gammel. Mer.

#2016SIRKUSET

Donald Trump skal ha bestemt seg for å bekrefte at han ikke kommer til å stille som uavhengig presidentkandidat. Huffington Post, som har dekket Trump i underholdsningsseksjonen, rapporterer følgende:

“[Trump] has told several top Republicans that he will swear off the possibility of an independent bid and commit to running his presidential campaign under the party’s banner. … Such a move could endear Trump further to Republican voters who have remained skeptical about his allegiance to a political party he joined relatively recently. Trump had drawn sharp criticism from GOP leaders concerned that a third party bid would effectively guarantee a Democratic win in the general election.”

Mer.

Bakgrunn: Donald Trump må bestemme seg for om han skal stille som uavhengig kandidat eller ikke innen 30. september. Iallefall om han har lyst til å stå på stemmesedlene i South Carolinas primærvalg. Mer.

Stiller han, stiller han ikke? Joe Biden må snart bestemme seg. Visepresidenten uttalte følgende via telefon til et DNC-møte i Minneapolis, Minnesota i går:

«If I were to announce to run, I have to be able to commit to all of you that I would be able to give it my whole heart and my whole soul, and right now both are pretty well banged up,» sa Biden, som mistet sønnen Beau til hjernekreft i vår.

Clinton kommenterer Bidens mulige kandidatur:

«I just want the vice president to do what’s right for him and his family. I don’t think it’s useful to be behind the scenes, asking this or saying that. I’ve done none of that. I just want him to reach whatever the right decision is.»

Mer.

To mulige strategier for Biden, mens han vurderer hvorvidt han skal stille:

  1. Stille for én periode. Biden (72) vil kunne ta aldersspørsmålet av bordet, og argumentere for at en erfaren president Biden vil sikre Obama-arven før noen yngre tar over i 2020.
  2. Hoppe over Iowa og New Hampshire, satse i South Carolina. Utfordrerne har et organisatorisk forsprang i både i Iowa og New Hampshire (der delegatene fordeles proporsjonalt). Forspranget er ikke like stort i South Carolina, noe som kan gi Biden en åpning.

Mer.

Biden-buzzet fortsetter, og hva gjør Hillary Clinton? Annonserer støtteerklæringer. Landbruksminister Tom Vilsack – tidligere Iowa-guvernør – er det første sittende medlemmet av Obama-administrasjonen som kunngjør sin støtte for Hillary Clintons 2016-kandidatur. Han nevnte blant annet hennes evne til å takle «trumped up charges» (jf. e-postskandalen, og Trump). Mer.

Hillary Clinton endrer tilnærming i e-postsaken: Tar ansvar for feilvurderingen. Fra Iowa i går ettermiddag:

«Well, I know people have raised questions about my email use as secretary of state, and I understand why. I get it. My use of personal email was allowed by the State Department. It clearly wasn’t the best choice. I should have used two emails — one personal, one for work — and I take responsibility for that decision.»

Mer.

DAGENS ARTIKLER

Bernie Sanders på Iowa State Fair, lørdag 15. august. Foto: Are Tågvold Flaten, AmerikanskPolitikk.no.
Bernie Sanders på Iowa State Fair, lørdag 15. august. Foto: Are Tågvold Flaten, AmerikanskPolitikk.no.

«Bernie leder over Hillary i New Hampshire» av Henrik Østensen Heldahl (AmerikanskPolitikk.no): «De to nyeste meningsmålingene fra New Hampshire ledes begge av Bernie Sanders. Nå leder han også på gjennomsnittet av målingene i delstaten som er andre stopp i 2016-sirkuset. Det er første gangen Hillary Clinton ikke troner på toppen av en demokratisk 2016-måling.»

«Behind the Biden Hype» av Glenn Thrush (POLITICO): «…reports that the vice president has all but made up his mind to run are simply not true, according to a half-dozen people in his inner circle interviewed by POLITICO. ‘He’s not leaning one way or the other,’ says one former aide who remains part of the extended Biden political family.»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.