Bernie Sanders leder på de to nyeste meningsmålingene i New Hampshire. Han har også tatt over ledelsen på gjennomsnittet av målingene i delstaten som er andre stopp i 2016-sirkuset. Det er første gang Hillary Clinton ikke troner på toppen av en demokratisk 2016-måling.

Sanders ligger sju prosentpoeng foran Hillary Clinton i de to nevnte målingene. 42-35 hos Public Policy Polling (21.-24. august, feilmargin +/- 5,1 %), og 44-37 i en måling fra Boston Herald/FPU (7.-10. august, +/- 4,7 %).

Dette er første gang noen andre enn Hillary Clinton topper en måling på demokratisk side så langt i valgkampen.

Sanders, som representerer nabostaten Vermont som uavhengig senator, fortsetter å trekke store folkemengder i The Granite State. Det er liten tvil om at han er i vinden om dagen.

I følge PPP har 78 prosent et positivt syn på Sanders, mot kun 12 prosent som er negative. Clintons tall ligger på 63-25.

Sanders leder også over Hillary blant moderate demokrater (+9 blant ‘very liberal,’ +13 hos ‘somewhat liberal’ og +4 hos moderate).

Som om det ikke skulle være nok fikk Sanders en støtteerklæring på Twitter på tirsdag av akademiker og borgerrettighets-aktivist Cornel West, en forkjemper for svartes rettigheter i mange tiår.

Dette er verdifullt for Sanders, som på tross av å ha skutt opp på målingene blant stort sett hvite velgere i Iowa og New Hampshire, har hatt lite fremgang blant svarte velgere.

Det er allikevel ikke helt skyfritt for «Brother Bernie,» som West omtaler ham.

Det er tidlig, og velgerne i New Hampshire har langt fra bestemt seg for én kandidat enda.

Avisen Concord Monitor fanget opp mye usikkerhet blant flere av de 750 oppmøtte på et Sanders-arrangement i den lille byen Conway på mandag. Det er ikke bare de største supporterne som møter opp for å høre på Sanders. Det er også mange nysgjerrige gjerdesittere som tar turen.

Artikkelen fortsetter under bildeserien.

Bernie Sanders, Iowa State Fair, August 15 2015

Valgbarhet

Mange av de som sier de støtter Sanders, oppgir samtidig at de ikke tror han kan vinne, verken nominasjonen eller valget.

Kun én prosent av respondentene i Boston Herald/FPU-målingen – som hadde Sanders sju prosentpoeng foran Hillary med 44-37 – oppgir at de vil stemme på ham på grunn av valgbarhet, noe som er det viktigste kriteriet blant 15 prosent av Hillary-velgerne. I samme måling svarte 65 prosent at de tror Clinton er den mest sansynlige vinneren, mot 11 prosent for Sanders.

I målinger av et hypotetisk valg mellom Hillary Clinton og Jeb Bush leder Hillary i snitt med 3.4 prosent, mens Sanders i følge Quinnipiac taper et slikt valg med fem prosentpoeng.

Oppsettet for de kommende tv-debattene er også i Clintons favør.

Det er kun skissert seks demokratiske tv-debatter, med den første New Hampshire-debatten sju dager før jul. Det er ikke planlagt noen debatt mellom valgdagene i Iowa og New Hampshire (tentativt 1. og 9. februar).

Det er gode nyheter for partielitens foretrukne kandidat.

Foto: Bernie Sanders taler på the Iowa State Fair i Des Moines, Iowa, 15. august 2015. Av Are Tågvold Flaten, AmerikanskPolitikk.no.

1 kommentar

  1. Trump og Sanders leder… To diametralt motsatte personligheter med totalt ulik politikk har faktisk en fellesnevner: Begge snakker mye om penger i politikken, nærmere bestemt hvordan navnløse sponsorer og lobbyister styrer de tradisjonelle politikerne. Kanskje amerikanerne endelig begynner å få øynene opp for de smule uheldige sider ved dette systemet…? Er det lov å håpe?