Mer

  I hælene på Trump og Hillary

  DES MOINES, IOWA: Hillary Clinton titter opp i lufta. Donald Trumps helikopter flyr over oss. Tjue meter unna står Rick Santorum og griller svinekoteletter.

  Det er dag tre av Iowa State Fair. Messeområdet i Iowas delstatshovedstad er nok en gang i begivenhetenes sentrum i en amerikansk presidentvalgkamp. Fem presidentkandidater har tatt turen.

  To timer tidligere passerer jeg kuer på vei til Gammon Barn for å møte tidligere utenriksminister Hillary Rodham Clinton. Pressen må igjennom en sikkerhetskontroll før vi kan nærme oss den lille talerstolen med Clinton-logoen. Som tidligere førstedame av USA har hun Secret Service-beskyttelse livet ut, uavhengig av hvordan det skulle gå med presidentambisjonene. For de av oss som entrer hennes verden innebærer det strenge beskjeder fra bevæpnede menn i solbriller. Og mye ventetid.

  Donald Trumps 757 lander på flyplassen mens vi venter på Hillary.

  Clinton kommer omsider ruslende ned en liten skråning sammen med tidligere senator Tom Harkin (D-Iowa). Harkin er en legende i Iowa. Han har kommet for å gi sin støtteerklæring foran pressen og for å ledsage Clinton i folkemengdene på Iowa State Fair.

  Artikkelen fortsetter under bildet.

  Hillary Clinton og tidligere senator Tom Harkin på Iowa State Fair, lørdag 15. august. Foto: Are Tågvold Flaten, AmerikanskPolitikk.no.
  Hillary Clinton og tidligere senator Tom Harkin på Iowa State Fair, lørdag 15. august. Foto: Are Tågvold Flaten, AmerikanskPolitikk.no.

  Harkin, med stråhatt på hodet for anledningen, forteller meg at han ser en president i Hillary.

  ”Jeg har kjent [Clinton-familien] i nesten 25 år. Hun har erfaringen, hun har verdiene, og hun vet hvordan hun skal få ting gjort.”

  Den ettertraktede støtteerklæringen kommer på et gunstig tidspunkt for Hillary Clinton. E-postskandalen ruller videre, Bernie Sanders gjør det bedre og bedre på målingene, og spekulasjonene om visepresidentens inntreden i 2016-sirkuset gir seg ikke med det første.

  Den reisende pressesekretæren Nick Merrill åpner for spørsmål etter støtteerklæringen og Clintons korte takketale. Det første spørsmålet omhandler den pågående e-postskandalen.

  Hun avskriver som forventet fokuset på e-postene som et politisert og pressedrevet fenomen. ”Jeg hører ikke om dette på folkemøtene mine,” sier hun.

  ”Dette er den vanlige partisaniseringen…” fortsetter Clinton. ”Jeg lagde nettopp et nytt ord.”

  Etter å ha svart på et knippe spørsmål fra pressen, takker Clinton og Harkin for seg. De omringes av fotografer, Secret Service-agenter og folk som vil hilse på. Det er et kaos av spisse albuer og håpefulle blikk.

  Jeg later som jeg hører hjemme. Jeg følger en meter bak Clinton, som limt på en av rådgiverne hennes. Han slipper henne ikke mange meterne foran seg, så jeg er ideelt plassert.

  Artikkelen fortsetter under bildet.

  Hillary Clinton omringet på Iowa State Fair, lørdag 15. august. Foto: Are Tågvold Flaten, AmerikanskPolitikk.no.
  Hillary Clinton omringet på Iowa State Fair, lørdag 15. august. Foto: Are Tågvold Flaten, AmerikanskPolitikk.no.

  Vi loses gjennom et smilende folkehav. Det ropes ”Hillary!” fra alle kanter. Harkin går ved min høyre side. Han kjenner tilsynelatende annen hver person som stikker fram en hånd for å si hei.

  I det vi sluses opp trappene og inn i landbruksbygningen på messeområdet får jeg et lite innblikk i Hillarys verden. Innenfor møtes vi av et blitsregn fra trappen opp til galleriet og fra galleriet over oss både venstre og høyre side.

  Vi passerer den legendariske smør-kua – en ku av smør i full størrelse – og Clinton smiler fortsatt. Ute i solsteken igjen er det enda flere mennesker. Vi beveger oss sakte men sikkert mot boden som selger de beste svinekotelettene-på-pinne på Iowa State Fair.

  Helikopteret til Donald Trump flyr over oss i det vi nærmer oss kotelettene. Clinton myser opp mot det svarte helikopteret som alle andre.

  Hun tar deretter noen solide jafs av Iowa-spesialiteten foran fotografene.

  Eiendomsmogulen, realitykjendisen og presidentkandidaten Donald Trump er ventet om en halvtimes tid. På veien dit passerer jeg Rick Santorum, vinneren av Iowas republikanske caucusvalg i 2012. Han prøver seg for andre gang, og akkurat som på samme tidspunkt for fire år siden er det få som bryr seg.

  Artikkelen fortsetter under bildet.

  Rick Santorum spiser en svinekotelett-på-pinne på Iowa State Fair, lørdag 15. august. Foto: Are Tågvold Flaten, AmerikanskPolitikk.no.
  Rick Santorum spiser en svinekotelett-på-pinne på Iowa State Fair, lørdag 15. august. Foto: Are Tågvold Flaten, AmerikanskPolitikk.no.

  Han står og steker svinekoteletter på samme sted som Jeb Bush dagen i forveien. Bush hadde med seg Iowa-guvernør Terry Branstad (R) og en haug fotografer. Santorum har med seg sønnen Dan.

  Jeg spør ham om han fikk med seg at Clinton nettopp gikk forbi.

  ”Jeg hørte det. Jeg stod her og jobbet.”

  Donald Trump jobber seg for sin del igjennom sitt eget folkehav i den andre enden av det gigantiske messeområdet i Des Moines.

  Han har på seg en dressjakke og en rød caps med slagordet ”Make America Great Again.”

  Jeg følger Trump klemt mellom sikkerhetsvaktene hans. De har hvite, små ”Trump”-buttons på dressjakkene sine.

  Artikkelen fortsetter under bildet.

  DonaldTrumpFair-
  Donald Trump besøker Iowa State Fair. Foto: Are Tågvold Flaten, AmerikanskPolitikk.no.

  Mottakelsen er helt vill. Jeg har aldri sett noe lignende på nært hold.

  Trumps kjendisfaktor, kombinert med anti-politiker snakket, har slått an. Små barn sitter på skuldrene til foreldrene for å ta bilder. Trump gir high fives, poserer villig på bilder, og signerer autografer til alle som vil ha.

  Bak meg har det dannet seg en lang kø av folk som prøver å presse seg fram.

  ”Hillary hadde ikke en slik folkemengde!” roper en mann til Trump i det vi passerer. Trump stopper opp, og snur seg. ”Si det igjen!”

  Han smører litt på når han gjentar det for meg og en annen journalist noen minutter senere. ”Hun hadde kun en tiendedel av den folkemengden jeg har, og det er en god følelse.”

  ”Ti ganger flere folk enn Hillary. Du vet det er sant.”

  Artikkelen fortsetter under bildet.

  Bernie Sanders på Iowa State Fair, lørdag 15. august. Foto: Are Tågvold Flaten, AmerikanskPolitikk.no.
  Bernie Sanders på Iowa State Fair, lørdag 15. august. Foto: Are Tågvold Flaten, AmerikanskPolitikk.no.

  En halvtime senere, noen steinkast unna.

  Donald Trumps helikopter flyr over senator Bernie Sanders (I-Vermont) mens han taler på Des Moines Registers ”soapbox”.

  ”Vel, der er Donald Trump,” sier Sanders, mannen som nå er Clintons mest seriøse utfordrer på demokratisk side.

  ”Jeg beklager, men vi lot helikopteret vårt bli igjen hjemme.”

  Også Sanders står foran en voldsom folkemengde. Oppmøtet er imponerende sammenlignet med andre som har talt samme sted.

  Sanders taler engasjert og med rungende røst foran et vennligsinnet publikum. Han snakker om behovet for å reformere valgkampfinansieringssystemet i USA. Han vil blant annet doble minstelønnen og angriper republikanerne for ”familieverdier” som innskrenker kvinners rettigheter. Han vil ha sykelønn og betalt fødselspermisjon, uavhengig av morens jobbsituasjon.

  Det er famlieverdier!” sier Sanders, til stor applaus.

  ”Hvis vi skal transformere Amerika … så trenger vi en politisk revolusjon,” fortsetter han.

  ”Jeg trenger din hjelp.”

  Sanders forlater scenen foran høyballene uten å ta spørsmål fra publikum. De vet hvor han står, og de jobber allerede for at Sanders skal overraske i Iowa i februar.

  Coverfoto: Are Tågvold Flaten, AmerikanskPolitikk.no.
  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også