Mer

  Tre timer i solsteken med Jeb Bush

  DES MOINES, IOWA: ”Reglene er veldig enkle. Stem på USAs neste president.” Jeb Bush står foran 22 glass med bilder av alle presidentkandidatene. Forbipasserende kan stemme på en presidentkandidat ved å legge et maiskorn oppe i glasset til kandidaten de foretrekker.

  Fredag formiddag leder Donald Trump med over 30 % av stemmene på republikansk side. Bush er ikke på topp tre.

  Den tidligere Florida-guvernøren legger maiskornet i sitt eget glass bakerst til venstre på andre rad. ”Dette er ikke som å stille som klassepresident, der man stemmer på motstanderen,” sier Bush.

  Han blir bedt om å forklare hvorfor Trump har så mange flere maiskorn i glasset sitt.

  ”Det finner du ut senere. Dette er en lang prosess. Spør meg i desember, og så spør meg igjen i januar” svarer Bush.

  Ti minutter senere entrer Jeb Bush Des Moines Registers ”soapbox” på The Iowa State Fair. Kusinen hans hyler høyere enn alle andre i det han presenteres.

  Han kommer seg igjennom talen og de påfølgende spørsmålene uten noen Mitt Romney-lignende tabbe (Samme sted for fire år siden: Mitt Romney sa ”corporations are people.”).

  Han står foran grillen ikledd et rødt forkle en halvtime senere.

  Bush flipper svinekoteletter og lurer på om det snart er på tide å snu svineburgerne. ”De er ikke ferdige før du ser bobler på toppen,” forklarer Iowa-guvernør Terry Branstad (R).

  Neste stopp er øltetet like ved.

  Han tar seg en halvliter og forlater ikke Bud-teltet før han har snakket med alle som ser i hans retning. Flere spør ham om hvordan det går med mor og far, mens en dame smiler i det hun forteller Jeb at hun nå har bilde av ”alle Bushene.”

  Fire timer etter ankomsten i halv åtte tiden forteller en av rådgiverne hans at det er på tide å bevege seg mot utgangen. ”Vi har fortsatt 45 minutter på oss,” svarer Bush.

  Bush håndhilser på hundrevis i løpet av de tre timene jeg følger ham rundt omkring på messeområdet. Håndtrykket hans er svett og litt slapt i det han hilser på undertegnende senere på dagen.

  Han tar bilder med alle som vil, og han setter seg ned på bord og benker for å snakke med folk. Bush løfter babyer og lirer av seg den ene smalltalk linja etter den andre. Han er komfortabel selv om svetten renner, og han snakker med alle som nærmer seg på vei mot bilen.

  Det er også dagens budskap fra Bush-kampanjen: Han tar Iowa på alvor, han svarer på spørsmål, og han er innstilt på at dette blir en lang valgkamp.

  ”Jeg storkoser meg,” sier han til AmerikanskPolitikk.no etter å ha kastet en baseball i 76 kilometer i timen i tivoliområdet like ved.

  ”Folket her i Iowa er kjempekoselige.”

  Han vil ikke snakke om Hillary Clinton, Bernie Sanders eller Donald Trump, som alle besøker Iowa State Fair på lørdag.

  Han svarer på spørsmålet om morgendagens begivenheter ved å fortelle meg hva han skal i morgen.

  ”Jeg skal i dåp til det fjerde barnebarnet mitt i Austin.”

  Det gjenstår å se om det blir like lett å komme tett innpå Hillary Clinton, Bernie Sanders og Donald Trump lørdag formiddag.

  Du leser mer om Bush og de andre 2016-kandidatene i «Sirkuset: Clinton, Trump og tidenes valgkamp»

  Coverfoto: Are Tågvold Flaten, AmerikanskPolitikk.no.
  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også