Valgsnacks onsdag 5. august

Vi er så smått tilbake etter seks ukers USA-ferie og klare for nye uker med valgsnacks. Heller enn å poste ett kjempelangt innlegg med løsrevne informasjonsbiter fra hele sommeren, tar jeg en kort oppsummering av ståa i alle statene, alfabetisk. Vi starter ballet med Alabama og avslutter denne første bolken med California.

Alabama: Intet viktig nytt. Så langt ser det ikke ut til å komme noen tunge utfordrere til de syv sittende kongressrepresentantene, ei heller til senator Richard Shelby (R).

Alaska: Foreløpig virker den moderate republikanske senatoren Lisa Murkowski trygg, men det er fortsatt tid for tyngre motkandidater fra partiets høyrefløy. Like interessant er det om representant Don Young, som har sittet siden 1973, endelig vil bli beseiret i et primærvalg. Heller ikke her har andre kandidater meldt seg, men det meldes at tidligere viseguvernør Mead Treadwell er interessert. Så langt har ingen demokrater meldt seg.

Arizona: Delstatssenator Kelli Wards forsøk på å styrte senator John McCain ser ikke ut til å lykkes, og ingen av de tunge pengedonorene på høyre fløy har vist interesse så langt. På demokratisk side er den eneste kandidaten kongresskvinne Ann Kirkpatrick. På kongressnivå har to delstatssenatorer, Barbara McGuire og ex-republikaner Tom O’Halleran meldt seg i den demokratiske kampen om Kirkpatricks sete. På republikansk side står kampen mellom forretningsmann, rancher og 2014-kandidat Gary Kiehne og tidligere innenriksminister Ken Bennett. I distrikt 2 kjemper delstatsrepresentant Victoria Steele mot tidligere delstatsrepresentant Matt Heinz, som tapte nominasjonen i 2012. Dette er et vippesete, og begge har brukbare sjanser mot den nyvalgte kongresskvinnen Martha McSally (R).

Det ryktes ellers om en republikansk primærutfordring til Paul Gosar i 4. distrikt fra tidligere delstatsrepresentant Andy Tobin, som tapte for Kirkpatrick i det 1. distriktet i 2014.

Arkansas: Her er det knyttet stor spenning til om senator John Boozman (R) tar gjenvalg, eller om helseproblemer tvinger ham til å avstå. Ellers er det ingenting å melde på kongressfronten.

California: I denne tungt demokratiske staten står nominasjonskampen om Barbara Boxers senatssete mellom justisminister Kamala Harris og kongresskvinne Loretta Sanchez. Mange regner Sanchez for mer sentrumsorientert enn Harris, men det er ganske liten politisk forskjell mellom dem. Kampen vil nok heller dreie seg om mobilisering av politisk demografi. Harris er fra Bay Area, dvs. området rundt San Francisco og har dertil indisk/jamaikansk avstamning og dermed støtte fra afrikanske og asiatiske velgere. Sanchez er fra Orange County sør for Los Angeles og av mexicansk avstamning. Hun lærte etter eget utsagn engelsk på skolen. Hun regner med støtte fra delstatens økende andel av hispanjoler.

En håndfull seriøse republikanere stiller også – delstatsrepresentant Rocky Chavez, ex-delstatssenator Phil Wyman og de to tidligere delstatspartilederne Tom Del Beccaro og Duf Sundheim. Det store spørsmålet er om en av dem klarer å samle nok stemmer til å gå videre til 2. runde, eller om dette blir en rent demokratisk affære.

 

I distrikt 10 blir det demokratisk kamp mellom 2014-kandidaten og bonde Michael Eggman og advokaten Mike Barkley, som tapte i både 2012 og 2014.

 

I distrikt 16 håper mange demokrater at Jim Costa (D), som kom svært nær å tape i 2014, vil avstå fra gjenvalg. Så langt stiller republikanernes kandidat fra 2014, Johnny Tacherra og fylkesråd David Rogers mot ham.

 

I distrikt 17 blir det omkamp mellom representant Mike Honda, som er en tradisjonell demokrat og Ro Khanna, som henter sin støtte i teknologimiljøet. Det var jevnt i 2014, og bli det sikkert igjen i 2016.

 

Kongresskvinne Lois Capps (D) tar ikke gjenvalg i det moderat demokratiske CA-24, og det er hard kamp om plassen i begge partier. For demokratene stiller fagforeningsaktivist Benny Bernal, fylkesråd Salud Carbajal, bonde Bill Ostrander og Santa Barbaras borgermester Helene Schneider. For republikanerne stiller delstatsrepresentant Katcho Achadjian og forretningsmann og 2014-kandidat Justin Fareed. Demokratenes mareritt her er at de to republikanerne går videre.

 

Før nevnte Loretta Sanchez tar ikke gjenvalg i CA-46, og kampen om å erstatte henne står først og fremst mellom to demokrater – tidligere delstatssenator Lou Correa og bystyremedlem Jordan Brandman.