Tidligere Virginia-guvernør Jim Gilmore (R) stiller som presidentkandidat. Han er den 17. republikaneren som stiller. Han vinner ingenting, blir ikke å se i den første tv-debatten, og vil slite med å få oppmerksomhet.

Gilmore, som satt som guvernør i Virginia fra 1998-2002,* prøvde seg også som presidentkandidat i 2006-2007. Han kastet inn håndkleet fordi han slet med å samle inn nok penger. I 2015-2016 kommer han til å ha enda større vanskeligheter med å skille seg ut.

Så hvorfor stiller egentlig Gilmore? Han ga følgende forklaring til Richmond Times-Dispatch i starten av juli:

«I don’t think we’re addressing the threat to the country. I bring to the table experience that others don’t have.»

Gilmore (67 på valgdagen i 2016), som ledet Gilmore-kommisjonen fra 1999-2003,** er kanskje best kjent blant politiske junkies for sloganet «No Car Tax!» fra guvernørvalgkampen i 1997. Det begynner å bli mange år siden. Han håper imidlertid på god mottakelse i New Hampshire, men også der er det mange om beinet.

Washington Posts Dave Weigel (tidligere Slate og Bloomberg Politics) oppsummerer kandidaturet slik:

Vi sier det slik:

Tidligere i sommer lagde NPR en liste med 5 ting du uansett burde vite om Gilmore. To høydepunkt:

  1. Favorittrestauranten er Pizza Hut, og han foretrekker ølet Miller Genuine Draft.
  2. Han spiller klarinett.
* I Virginia kan man kun sitte én periode som guvernør. ** Advisory Panel to Assess Domestic Response Capabilities for Terrorism Involving Weapons of Mass Destruction
Foto: Gage Skidmore.