Har du noen gang ønsket at du var Nixon, hadde ansvaret for Vietnamkrigen eller kontrollerte McCain-kampanjen i 2008? Okei, kanskje ikke. Nå har du uansett muligheten.

Gjennom brettspill som tar for seg amerikansk politikk og historie kan man både lære mer om USA, og samtidig være sosial, istedenfor å bare sitte alene og lese twitterfeeden til Donald Trump.

Nedenfor går vi kort igjennom sju såkalte ”card driven games”, hvor man spiller seg gjennom viktige historiske perioder i amerikansk historie. Vi begynner med en klassiker.

1960: The Making of the President

Makingofaprez1960For 2 spillere. Én styrer visepresident Richard M. Nixon (R), den andre senator John F. Kennedy (D-Massachusetts). Begge prøver å vinne det svært jevne presidentvalget i 1960. Begge må prøve å finne balansen mellom liberale kampsaker uten å miste støtte i de viktige men konservative sørstatene.

Som spiller må du drive valgkamp i de forskjellige delstatene, delta i debatter og ordne reklamekampanjer, men også reagere på virkelige hendelser fra valget i 1960. Hva gjør du i det Nixon skader kneet mens han driver valgkamp, eller i det Kennedys visepresidentkandidat LBJ blir buet på under et valgkamparrangement i hjemstaten Texas?

For å forberede deg anbefaler vi boka spillet låner navnet sitt fra; klassikeren The Making of the President 1960 av Theodore H. White — vinneren av Pulitzerprisen i 1962. Vi anbefaler også valgkampdokumentaren Primary, som følger Kennedy på hans vei til den demokratiske presidentnominasjonen i 1960.

Campaign Manager: 2008

CampaignManager-2008 For 2 spillere. Om du ikke har tid til å spille «1960: The Making of the President», og heller foretrekker et presidentvalg i nyere tid, kan du prøve deg på «Campaign Manager 2008.» Spillet er enklere å sette seg inn i enn 1960, men også her må du forholde deg til virkelige hendelser fra valgkampen. Du driver valgkamp i 20 forskjellige vippestater, og kan velge mellom senator Barack Obama (D-Illinois) og senator John McCain (R-Arizona). Målet: Sikre deg 270 av de 538 valgmennene.

For mer om valget i 2008 anbefaler vi boka Game Change av Mark Halperin og John Heilemann. Dersom du har dårlig tid kan du eventuelt se tv-filmen ved samme navn. (Ed Harris spiller John McCain, Woody Harrelson spiller McCain-strategen Steve Schmidt, mens Julianne Moore prøver seg som Sarah Palin).

Twilight Struggle

twilight-struggle For to spillere. «Twiligt Struggle» er av mange ansett som verdens beste strategispill. Det er kald krig og du — enten som USA eller Sovjetunionen — kjemper om innflytelse i verden fra 1945 til 1989. Hvordan reagerer du som USA på at De Gaulle ønsker et dårligere samarbeid? Hva gjør Sovjet idet Reagan krever at Berlinmuren må rives? Vil du prioritere ressurser på innflytelse i Europa, vil du vinne romkappløpet, eller vil du prøve deg litt på alt samtidig?

En god dokumentar om den kalde krigen er CNNs 26 episoder lange dokumentarserie Cold War, som ligger tilgjengelig på YouTube.

Liberty or Death, Fire in the lake og A Distant Plain

Fireinthelake For 4 spillere. Disse tre spillene i COIN-serien (COunter INurgency) tar for seg opprør (”Insurgencies”) USA var delaktige i, både som opprøreren under den amerikanske revolusjonen (Liberty or Death) eller hvor de selv som prøvde å kontrollere og stoppe opprøret, som under Vietnamkrigen (Fire in the Lake) og etter invasjonen av Afghanistan (A Distant Plain).

Serien ble laget av CIA-analytikeren (!) Volko Rhunke (!). Hvert spill har fire spillere, hvor to av spillerne teknisk sett er på lag (for eksempel Sør-Vietnam og USA under Vietnam-krigen), men hvor man for å kunne vinne etter hvert blir nødt til å sabotere for sine allierte.

”Liberty or Death” kommer på markedet i løpet av året, mens ”A Distant Plain” og ”Fire in the Lake” allerede er i salg.

En god kilde til informasjon om Vietnamkrigen er for eksempel boka Fire in the Lake eller den Oscarnominerte dokumentarfilmen The Last Days in Vietnam fra i fjor. En god bok om USA i Afghanistan er No Good Men Among the Living av Anand Gopal, mens David McCulloughs 1776 kan anbefales for de som vil lese mer om den amerikanske revolusjonen.

Labyrinth

Labyrinth For 2 spillere. I «Labyrinth» er det den såkalte krigen mot terror som utkjempes. USA ønsker på den ene siden å bekjempe terror og ha et godt forhold til sine allierte, mens jihadistene på den andre siden ønsker ustabile muslimske land, opprettelse av Islamistiske stater og minimal påvirkning fra USA. USA forsøker å oppnå sine mål ved hjelp av diplomati og militærmakt, men vil slite med å være på alle steder til enhver tid for å stoppe de langt mer fleksible jihadistene.

”Krigen mot terror” er godt dekket i bøkene The 9/11 Wars av Jason Bruke og The Forever War av Dexter Filkins.

Coverfoto: Detalj fra brettspillet «1960: The Making of the President», av Are Tågvold Flaten, AmerikanskPolitikk.no.