Ohio-guvernør John Kasich stiller som en moderat republikaner med håp om at erfaringen fra den ultimate vippestaten Ohio – der han vant gjenvalg som guvernør med en margin på 31 prosentpoeng i 2014 – kan posisjonere ham som et alternativ for den republikanske partieliten.

Kasich (64 på valgdagen i 2016) satt i Representantenes hus fra 1983 til 2001, der han blant annet ledet budsjettkomiteen de siste seks årene. Kontaktene, folkeligheten og talegavene resulterte i tv-programmet «From the Heartland with John Kasich» på Fox News (2001-2007) og annet arbeid i privat sektor, før han stilte som guvernør i 2010.

Det som skiller Kasich fra mange av de republikanske utfordrerne er villigheten til å bryte med den konservative partilinjen på en rekke områder. Det kan vise seg som en styrke i et felt med kandidater der de fleste løper så langt de kan til høyre, men det byr også på mange potensielle skjær i sjøen. Kasich må selge seg inn som en fornuftlig problemløser som kan appellere nasjonalt, uten at han tråkker for mange på tærne i forsøket.

Kasich prøvde seg som presidentkandidat vinteren og våren 1999. Den gang ble han totalt overskygget av daværende Texas-guvernør George W. Bush, som han senere støttet. Bush vant som en «compassionate conservative», og Kasich ønsker å videreføre noe av vinneroppskriften. Seksten år senere er det lillebror Jeb Bush som utgjør det største hinderet for Kasich, både i tone og (i deler av) policyfokuset. På papiret kan Kasich appellere i november 2016, men veien til nominasjonen er meget smal. Han er avhengig av å overraske stort i New Hampshire for å henge med videre.

Foto: Marc Nozell.