Wisconsin-guvernør Scott Walker er en av favorittene til å vinne den republikanske presidentnominasjonen. Han er ung (49 på valgdagen i 2016), folkelig, og kan vise til å ha vunnet tre valg på fire år. Han er en konservativ helt i store deler av partiet på grunn av demokratene og fagbevegelsenes forsøk på å kaste ham ved historiens første tilbakekallingsvalg i Wisconsin i 2012. Tilbakekallingsvalget gjorde ham i sin tid til en fanebærer for partiet med nasjonal navnegjenkjennelse, og til et angrepsmål for demokratene. Kontroversene, ordkrigen og truslene han og familien mottok i prosessen har gitt ham en posisjon få andre kan vise til. Han kan si han stod for sine konservative prinsipper, uansett hva som ble kastet mot ham. Den bakgrunnen, sett sammen med at han som guvernør kan vise til ledererfaring, avstand til Washington og gjenvalg i en blå delstat, taler til Walkers fordel.

Artikkelen fortsetter under videoen.

https://www.youtube.com/watch?v=NDmqbE1WjM4

Det samme kan sies om Walkers politiske plassering innad i Det republikanske partiet. Som FiveThirtyEights Nate Silver har vist til kan den republikanske partikoalisjonen beskrives ved hjelp av fem ulike, og tildels overlappende ringer. Den moderate fløyen, partieliten («etablissementet»), den kristen-konservative, Tea Party-fløyen, og den liberterianske fløyen. Silver plasserer Walker der partieliten møter Tea Party, med kort avstand til både den kristen-konservative og den liberterianske fløyen av partiet. Midt i smørøyet, med andre ord, med muligheter til å appellere til et bredt segment av partiet.

Walker er samtidig en polariserende figur som lett kan framstilles som en karikatur av demokratiske velgeres verste mareritt. Innvandringsrestriktive uttalelser har gjort deler av partieliten skeptiske på Walkers appell i et nasjonalt valg, og Walker må samtidig jobbe hardt for å styrke og overbevise skeptikere om sin utenrikspolitiske kompetanse. Det tidlige favorittstempelet i Iowa gjør den første delstaten i nominasjonssirkuset til en viktig test for guvernøren fra nabostaten i nord-øst. Walker må innfri forventningene før turen går videre til New Hampshire.

Foto: Gage Skidmore.