Primærvalg i IL-18

Orange is the new black. Vil Darin LaHood rote til suppleringsvalget, som han visstnok rotet det til da han var anklager i Las Vegas? (AP Photo/John O’Connor)

Tirsdag 7. juli er det primærvalg i Illinois 18. kongressdistrikt, for suppleringsvalget den 10. september. Distriktet omfatter sentrale og vestlige områder av staten, inkludert deler av delstatshovedstaden Springfield og Peoria. Det hadde 92% hvite velgere pr. folketellingen i 2010 og anses som trygt republikansk (R+11). Du kan følge opptellingen via Associated Press.

Tidligere kongressmann Aaron Schock ble første gang valgt i 2008 og tok knusende 75% i 2014, men falt snart etter for eget grep. Det startet med et tilsynelatende ufarlig intervju med folkene som sto bak ominnredningen av Schocks kongresslokaler og endte med en etterforskning som viste misbruk av offentlige midler og ren svindel med bla. kjøregodtgjøring. Schock gikk av i slutten av mars.

På demokratisk side står kampen mellom forsikringsagent og skolestyremedlem Adam Lopez og lærer og veteran Rob Mellon. Selv om Lopez er den eneste med særlig valgerfaring har Chicagopressen støttet Mellon og det er ganske åpent hvem som nomineres. Ingen av dem har samlet inn nevneverdig med penger og ingenting tyder på at det nasjonale partiet kommer til å spytte inn et rødt øre her.

Den lille spenning som finnes i dette valget er altså knyttet til det republikanske primærvalget. Her stiller advokat, delstatssenator og sønn av en tidligere kongressmann, Darin LaHood, men han får konkurranse fra politisk konsulent og skribent Mike Flynn og forsikringsagent Donald Rients.

Darin LaHood er sønn av Ray LaHood, som representerte området i Kongressen fra 1995 til 2009, da han ble Obamas republikanske alibi som transportminister frem til 2013. LaHood senior var kjent som en forholdsvis moderat republikaner, og perioden som transportminister var ikke just egnet til å gjøre familienavnet populært på høyrefløyen. Darin har dog fremstått som en ganske konservativ republikaner i delstatsforsamlingen og fått støtte fra det meste av delstatspartiet. Det har versert historier om at LaHood rotet til for seg da han i yngre dager var assisterende føderal anklager i Las Vegas, men så langt har det ikke kommet frem noe som skulle true hans status som solid favoritt.

Mike Flynn er skribent og en av mange redaktører for det konservative pressebyrået Breitbart News og er en forholdsvis kjent skikkelse blant deler av Tea Party-bevegelsen og andre på den libertarianske fløyen i USA. Han har fått noe nasjonal støtte, men den regulære pengeinnsamlingen har vært nesten fraværende og hans nettverk i distriktet er nok preget av at han ikke har bodd her på over tyve år. Hans eneste sjanse er lav valgdeltagelse og konservativ misnøye med LaHood, men en seier ville likefullt være en sensasjon.

Siste kandidat er tidligere fengselsansatte, nå forsikringsagent Donald Rients, som heller ikke har samlet inn noe penger i det hele tatt.