Bobby Jindals presidentkandidatur

Louisianas Bobby Jindal er den 13. republikaneren som stiller som presidentkandidat.

Louisiana-guvernør Piyush «Bobby» Jindal (R) er tidenes første indisk-amerikanske guvernør og tidenes første seriøse indisk-amerikanske presidentkandidat. Den Oxford-utdannede og katolske guvernørens indiske foreldre kom til USA seks måneder før han ble født i Baton Rouge, og Jindal forteller stadig om hvordan faren hans beskrev den amerikanske drømmen for ham da han var liten.

Den konservative guvernøren (2008-) ble trukket fram som en av de mest lovende profilene innad i Det republikanske partiet etter valgnederlaget mot Barack Obama i 2008. I januar 2009 fikk han i oppdrag å levere det republikanske motsvaret til president Obamas første store tale til en samlet sesjon av Kongressen. Jindal levde ikke opp til forventningene. Opptredenen ble latterliggjort, og han framstod på mange måter som en litt nervøs versjon av karakteren Kenneth Parcell fra TV-serien 30 Rock.

Seks og et halvt år senere er Jindal fortsatt en ung mann (44, 45 på valgdagen i 2016), men han har falt kraftig i popularitet i hjemstaten Louisiana. Han kan ikke stille til valg for en tredje periode, og han starter også langt bak utfordrerne i det republikanske 2016-feltet. Han satser alt på Iowa, der hans sosialkonservative standpunkter og økonomiske politikk kan slå an blant republikanske caucusvelgere. Det er imidlertid mange om beinet denne gangen, og det er mer sannsynlig at Jindal får en ministerpost i en eventuelt republikansk presidentadministrasjon etter 2016, enn at han selv stikker av med nominasjonen.

Les også: «Håndhilsing, small talk, og Bobby Jindals amerikanske drøm«

2 Kommentarer