Morgenkaffen fredag 19. juni: Obama med sterk tale om tragedien i Charleston

God morgen! Det er fredag 19. juni, en Jeb Bush-spesial av #ampolcast ligger og venter på deg, og her er siste servering av Morgenkaffen før sommeren.

«At some point, we as a country will have to reckon with the fact that this type of mass violence does not happen in other advanced countries. It doesn’t happen in other places with this kind of frequency.»

President Barack Obama, i en uttalelse fra Det hvite hus, gav uttrykk for at USA har opplevd for mange skyteepisoder sammenlignet med andre land.

NYHETER

Den mistenkte etter skyteepisoden i Charleston vil bli etterforsket for hatkriminalitet. Justisdepartementet, FBI og statsadvokaten i South Carolina har startet etterforskning av den mistenkte gjerningsmannen i Charleston for hatkriminalitet. På en pressekonferanse torsdag etter pågripelsen av antatt gjerningsmann sa justisminister Loretta Lynch: “We will now be looking at all of the facts, all of the motivations that led this individual, if in fact he is the shooter, to carry out the killings.» Lynch sa videre at det er for tidlig å avgjøre hvilken myndighet som skal etterforske saken videre. Les mer.

Uenighet om finansiering av infrastruktur i Kongressen. Fondet som finansierer infrastruktur som veier og broer i USA (Highway Trust Fund), vil ikke ha mer penger igjen etter 31. juli. Nå prøver Kongressen å finne en løsning på finansieringsknipa for fondet, men republikanerne i Huset og Senatet er uenig om hvordan det skal gjøres. I Huset skal republikanerne nærmest ha gitt opp, mens Senatet forsatt prøver å finne en løsning. Fondet er i hovedsak finansiert gjennom en føderal bensinavgift, men er likevel avhengig av bevilgninger for å opprettholde dagens investeringsnivå. Republikanerne prøver nå å finne frem til en løsning som kan finansiere fondet gjennom budsjettsbevilgninger i minst et par år fremover. De ønsker å unngå en situasjon hvor man finansierer fondet for en kort tidsperiode, for å så måtte starte en ny kamp for ytterligere finansiering kort tid etterpå. Motvilligheten mot å øke enten bensinavgiften og/eller bevilgningene utover dagens nivå er dårlig nytt for landets infrastruktur, som har et stort vedlikeholdsetterslep. Les mer.

Fast-track’ vedtatt i Huset. Som vi skrev i skrev i gårsdagens utgave av Morgenkaffen kom Speaker John Boehner (R-Ohio, 8. distrikt) og Senatets majoritetsleder Mitch McConnell (R-Kentucky) frem til en løsning hvor begge kamrene stemmer over TPA og TAA en gang til, men denne gangen som to separate lovforslag. Torsdag vedtok Huset TPA med et lite flertall, hvor republikanerne ikke uventet sto for de fleste ja-stemmene. Forslaget blir nå oversendt til Senatet. Både Boehner og McConnell har sagt at de er sikre på at også TAA vil bli vedtatt av Kongressen, og at de kan oversende begge lovforslagene til Obama. President Obama har uttalt at han ikke vil signere TPA med mindre han også kan signere TAA. Man forventer at Senatet vil stemme over TPA, og begge kamrene over TAA, i løpet av neste uke – og dermed avslutte kampen om handelavtalen som har vart i flere måneder. Les mer.

#2016SIRKUSET

Skatteforslag fra Rand Paul. Senatoren fra Kentucky har offentliggjort sitt forslag til reform av det amerikanske skattesystemet. Han ønsker å innføre en flat skatt på 14,5% på personer og bedrifter, samt fjerne en hel rekke med andre skatter. Skattereformen foreslår også å fjerne alle skattefradragene, med unntak av fradrag for å gi til veldedige formål og boliglånsrenter. Skattekuttene vil redusere inntektene til finansdepartementet med 2 billioner dollar over en tiårsperiode. Paul sier likevel at budsjettet vil bli balansert som følge av utgiftskutt og økonomisk vekst. Les mer.

Bush ønsker å levere overveldende innsamlingstall i juli. I juli må Super PACene levere sine innsamlingstall, og Mike Murphy, leder for Jeb Bush sin Super PAC, ønsker å maksimere kampanjens finansielle fortrinn overfor de andre kandidatene og gi dem et slag i siden (mer om dette i ukas #ampolcast!). Det har tidligere blitt spekulert i at Bush-kampanjen vil samle inn 100 millioner dollar i løpet av de første halvåret i år. “We want to weaponize our number,” sa Murphy i en konferansesamtale. “The press has set a very high expectation for us, much higher than we would have set for ourselves.” Jeb Bush selv, har beskrevet sine økonomiske muskler som en signifikant faktor tidligere, og sa i Miami for noen uker siden at ingen republikansk kandidat har samlet inn så mye som ham. Les mer.

Hillary Clinton utformer en strategi for sin tid som utenriksminister. Som landets øverste diplomat satt Clinton ved roret ved flere hendelser som har ført til sterk kritikk i ettertid. Republikanerne har vært særlig kritiske til både Libya-intervensjonen, angrepet på konsulatet i Benghazi og ‘restarten’ med Russland. Clinton-kampanjen vil derfor prøve å fokusere på hennes lederegenskaper som utenriksminister sett under ett, fremfor å fokusere på sakene og resultatene. Professor Bruce Jentleson ved Duke University, som også tjenesegjorde i Clintons utenriksdepartement mener fokuset på hennes lederegenskaper er smart. “Foreign policy is going to play into this election in a bank-shot way,” uttaler han. “There is not an issue — like Iraq was — that is really going to move voters. But when they hear ‘foreign policy,’ they think not just about the issues but about leadership. It reinforces the sense that she is a very capable leader.” Les mer.

DAGENS ARTIKLER

«In Charleston, the worst American traditions converge on one tragedy» av Janell Ross (Washington Post): «The massacre in Charleston, S.C., on Wednesday night would appear to bring together a series of the most unfortunate American traditions and trends.»

«The 11 Supreme Court decisions we’re still waiting for» av Philip Klein (Washington Examiner): «In the coming weeks, the Supreme Court is scheduled to release decisions with sweeping ramifications. Though the rulings on same-sex marriage and Obamacare subsidies are the most anticipated, justices will also be releasing decisions on issues relating to environmental law, police brutality, property rights (and raisins), the drawing of congressional maps, the use of lethal injection – and even a patent dispute involving a popular Spider-Man toy.»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. For å følge oss på den lange veien til Det hvite hus anbefaler vi også «Sirkuset», vårt ukentlige nyhetsbrev om 2016-sirkuset. Podkast har vi også.

Bachelorgrad i politikk, internasjonale studier og samfunnsøkonomi fra Universitetet i Melbourne. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2015.