Mer

  Morgenkaffen torsdag 18. juni: Clinton sliter i vippestater, Rubio slår Bush og mulig handelsgjennombrudd

  God morgen! Det er torsdag 18.juni og du leser nå den nest siste utgaven av Mor­gen­kaffen før sommerferien.

  «There was a little spirit. Frankly, had he not met Monica, had he not met Paula, had he not met various and sundry semi-beautiful women, he would have had a much better deal going».

  Nylig erklærte presidentkandidat Donald Trump, frittalende som alltid, denne gangen om tidligere president Bill Clinton til MSNBCs Morning Joe onsdag. Les mer.

  NYHETER

  Obama-administrasjonen åpen for to separate lovforslag på «fast-track» og TAA. Onsdag signaliserte Det hvite hus at de er åpne for muligheten for at Kongressen sender Obama lovforslag på fast-track separat fra den såkalte «Trade Adjustment Assistance»-lovgivningen (TAA). En slik løsning kan gjøre det lettere for republikanere i Kongressen å få lovforslagene sendt til presidenten. Forutsetningen for en slik løsning er imidlertid at begge lovforslagene sendes til presidentens pult: «The only legislative strategy the president can support is one that will result in both pieces of legislation arriving at his desk» sa pressesekretær Josh Earnest onsdag. Strategien fra Obama og republikanere i Kongressens side er å forsøke å få fast-track-lovgivningen fullført før avstemmingen over TAA, da det antas at dette vil gjøre det lettere å få TAA vedtatt; ved forrige fast-track-avstemming stemte demokrater som vanligvis ville ha favorisert TAA, imot forslaget fordi de motsatte seg fast-track. En separering av forslagene vil fjerne incentivet for å stemme imot TAA for nevnte demokrater. Speaker John Boehner (R-Ohio, 8. distikt) og majoritetsleder i Senatet Mitch McConnell (R-Kentucky) publiserte onsdag også en fellesuttalelse der de kunngjorde at Kongressen vil sende Obama en pakke med handelslovforslag som vil tillate ham å fullføre TPP-forhandlingene. Les mer.

  GOP frykter konsekvensene av en seier i ObamaCare-saken. Republikanere som håper på at Høyesterett vil dømme imot Obamas helsereform, stiller seg nå spørsmålet om hva konsekvensene vil være dersom dette faktisk skjer. Frykten er at det vil kunne påvirke presidentvalget negativt dersom Høyesterett dømmer imot helseloven og millioner av velgere plutselig står uten helseforsikring. Senator John Barrasso (R-Wyoming) har i oppgave å utarbeide et mulig forslag etter at Høyesteretts beslutning offentliggjøres. Til The New York Times uttaler han at målet for republikanere er å tilby en midlertidig overgang fra Obamas helselov: «We want to provide a temporary transition while this is relitigated in the 2016 elections — and give the new president time to come in and bring a new solution forward». Les mer.

  Blumenthal nekter for å ha forfattet Benghazi-informasjonen i e-postene til Clinton. I gårsdagens Morgenkaffe skrev vi om kontroversen rundt e-postkorrespondansen mellom Hillary Clinton og Sidney Blumenthal i tiden rundt- og etter Benghazi-angrepet i 2012. Tirsdag hevdet imidlertid Blumenthal overfor Husets Benghazi-komité at han ikke selv har skrevet informasjonen om Libya som fremkommer i e-postene, men at han snarere kun har klippet og limt informasjonen fra tidligere CIA-ansatte Tyler Drumheller. Blumenthal verifiserte heller ikke informasjonen før han sendte den til Clinton. Formann i komiteen, Trey Gowdy (R-South Carolina, 4. distrikt) er skeptisk til denne praksisen: «One of the folks providing her the largest volume of information was simply and merely a conduit of someone who (…) may have had business interest in Libya. We have a CIA, so why would you not rely on your own vetted source intelligence agency? In this case, there was no vetting, no analysis of credibility whatsoever». Les mer.

  #2016-SIRKUSET

  Clinton sliter blant velgere i vippestater. Demokratenes soleklare favoritt, Hillary Clinton, har problemer med å samle støtte i tre avgjørende vippestater. Det viser en måling for vippestatene gjennomført av Quinnipiac universitet. Målingen viser at en majoritet av velgere i vippestatene Florida, Ohio og Pennsylvania anser Clinton som «ikke til å stole på». 51 % av velgere i Florida kategoriserer Clinton som «untrustworthy», mens 43 % av respondentene anser henne som «trustworthy». I Ohio var fordelingen på 53 % versus 40 %, mens 54 % av Pennsylvania-velgere men hun ikke er til å stole på (mens 40 % anser henne som troverdig). Videre oppga velgere i alle stater at ærlighet og pålitelighet er blant de viktigste faktorene for dem i valget. Les mer.

  Rubio ligger best an til å slå Clinton i vippestatene. Quinnipiac-målingen viser videre at det er Florida-senator Marco Rubio (R) som, i GOP-feltet, er best rustet til å slå Clinton i de tre vippestatene per dags dato. I hjemstaten Florida får Rubio 44 % støtte sammenlignet med 47 % oppslutning for Clinton. I Ohio slutter 41 % seg til Rubio mens Clinton har 45 % støtte, og i Pennsylvania har Rubio et forsprang på 44 % mot Clintons 43 %. Til tross for at valgdagen enda er et stykke unna, gir slike målinger en pekepinn på oppfatningen velgerne har av de respektive kandidatene. Videre gir målingene en indikasjon på Clintons sjanser for å vinne over sine republikanske motstandere i viktige stater som Florida. Ifølge Peter A. Brown, som er en av forskerne bak undersøkelsen, er Florida staten som mest sannsynlig vil velge Clinton ved neste valg, da målingen viser at hun slår både tidligere guvernør Jeb Bush (R), med 46 % oppslutning mot hans 42 %, og senator Marco Rubio (R-Florida) i deres egen hjemstat. Les mer.

  Bush-allierte ut mot Rubios alder og manglende erfaring. Etter at Jeb Bush kunngjorde sitt kandidatur for presidentvalget i 2016 har hans allierte gjort det tydelig både at de anser Marco Rubio som Bushs sterkeste rival, og at alder og uerfarenhet er ord som vil bli brukt hyppig for å fremstille Bush som den beste av de to Florida-baserte kandidatene i GOP-feltet. Som nevnt, viser Quinnipiac-målingen som ble publisert onsdag at Rubio har overtaket på Bush i Florida. Mens nesten samtlige av de andre kandidatene i feltet argumenterer for at nytt blod trengs i Washington, og at Bush og Clinton representerer fortiden snarere enn fremtiden, argumenterer dermed Bush-allierte for at det nettopp er erfaring som er Bushs styrke, og Rubios svakhet. Et eksempel på denne formen for argumentasjon kom fra Harriet V. Carter, en republikansk kommunikasjonsrådgiver fra Miami: «I like both of them, but I think Marco needs more time. Marco’s very impulsive. He’s still learning. He’s had a few missteps along the way». Les mer.

  DAGENS ARTIKLER

  «Hillary Clinton plays it safe, needs to add some spark» av Scot Lehigh (The Boston Globe): «With a little candor, some spontaneity, a dash of Joe Biden’s tell-it-like-it-is impulse, she could be a captivating candidate. Instead, she’s conducting a classic frontrunner’s campaign, rhetorically focused on the general election, even while intent on finessing any issues that might give her Democratic rivals an opening».

  «What To Make Of The Bernie Sanders Surge» av Harry Enten (FiveThirtyEight): «If Sen. Bernie Sanders of Vermont wins the Democratic nomination, then everything we know about presidential primaries can be thrown out the window. I say this despite new polls this week from Morning Consult and Suffolk University giving Sanders more than 30 percent of the vote and closing within 12 percentage points of Hillary Clinton in New Hampshire. These polls have already generated tons of headlines, but it’s important to keep in mind that even presidential steamrollers hit speed bumps and even — gasp! — lose states».


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. For å følge oss på den lange veien til Det hvite hus anbefaler vi også «Sirkuset», vårt ukentlige nyhetsbrev om 2016-sirkuset. Podkast har vi også.

  Vårin Alme
  Vårin Alme
  Utdannet statsviter ved NTNU og Universitetet i Oslo. Jobber som forsker og doktorgradskandidat med fordypning i amerikansk utenriks- og alliansepolitikk. En av stemmene i podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også