God morgen! Det er onsdag 17. juni, eiendomsmogul og superkjendis Donald Trump har meldt seg på i presidentvalgkampen, og Morgenkaffen er servert.
«Today I am declaring my candidacy for president. I will make America great again»
Donald Trump kunngjorde sitt presidentkandidatur i New York City i går ettermiddag norsk tid. Les mer om kunngjøringen under #2016-sirkuset.
NYHETER
Uenighet i Kongressen kan føre til shut-down – igjen. Som for to år siden risikerer man å havne i en situasjon der USA kan gå mot såkalt «shut down» av offentlige tjenester dersom Kongressen ikke blir enige om de tolv forslagene som utgjør det amerikanske statsbudsjettet. Stridens kjerne står hovedsakelig om finansiering av forsvarsdepartementet, der demokratene ønsker å begrense finansieringen, mens republikanerne ønsker opptrapping av finansieringen. Dette fungerer som en propp for de andre forslagene som ligger på bordet. Det ser så langt ikke ut til at det blir enighet før Kongressens sommerferie, som gjør at statsbudsjettet ligger i limbo frem til oppstart i september. Les mer.
Fremdeles håp for handelsavtalen. Som kjent ble president Barack Obamas ønske om å få hastebehandle handelsavtalen med blant annet Japan og andre stillehavsland skutt ned av demokratene i Kongressen fredag i forrige uke. Dette innebærer at Kongressen kan detaljstyre avtalen, noe som vil gjøre at Obama mister mye av makten over avtalen til den lovgivende forsamlingen. The Hill har imidlertid listet opp tre måter Obama, med god hjelp av republikanerne, kan redde handelsavtalen. Les mer.
Drama i kjølvannet av handelsavstemningen. I går ble det klart at tre republikanske kongressrepresentanter blir satt ut av innpiskerteamet til partiet etter at de stemte mot partilinjen under fredagens avstemning over den allerede nevnte handelsavtalen. De tre det gjelder er Cynthia Lummis (R-Wyoming), Steve Pearce (R-New Mexico, 2. distrikt) og Trent Franks (R-Arizona, 2. distrikt). De tre skal ha respektert avgjørelsen. Les mer.
Senatet forbyr bruk av tortur. I en avstemning som endte 78-21 avgjorde i går Senatet at bruk av tortur skal forbys av amerikanske operatører. Dette kommer i kjølvannet av en over 6000 sider lang rapport om blant annet avhørsmetodene til CIA. Senator John McCain (R-Arizona) støttet forslaget, og sa dette etter avstemningen i går: «We must continue to insist that the methods we employ in this fight for peace and freedom must always, always, be as right and honorable as the goals and ideals we fight for». Les mer.
Joe Biden gjorde sin første offentlige opptreden etter sønnens død. I går gjorde visepresident Joe Biden sin første offentlige opptreden etter at sønnen hans Beau døde av en hjernesvulst for drøyt to uker siden. Biden deltok på en markering av at fire milliarder statlige dollar har blitt brukt på investeringer innenfor innovasjon når det kommer til grønn energiutvinning. Les mer.
#2016SIRKUSET
Donald Trump stiller som presidentkandidat. Under en tale i New York City i går kunngjorde altså Donald Trump at han stiller som republikansk presidentkandidat i 2016-valgkampen. Trump, som for nordmenn nok er mest kjent for sin deltakelse i realityshowet The Apprentice, holdt en tale som må sies å være i vanlig Trump-stil. Han forsikret blant annet om at han kommer til å finansiere brorparten av kampanjen av egen lomme, ettersom han av eget utsagn er «veldig rik». Blant mer konkret politisk innhold sa han eksempelvis dette: «Our country needs a truly great leader, and we need a truly great leader now. We need somebody who can take the brand of the United States and make it great again.» Les mer.
Trumpsirkuset. Redaktør Are Tågvold Flaten kommenterte Trumps kandidatur slik i går (utdrag): Trump «er høylytt, frittalende og søkkrik. Trump ligger såpass godt an på de nasjonale meningsmålingene at han ser ut til å kunne kvalifisere seg for deltakelse i den første tv-sendte presidentdebatten i Cleveland, Ohio 6. august. Han må i tillegg ha oppfylt rapporteringskravene fra Federal Election Commission (FEC), noe han ifølge Trump-kampanjen (…) kommer til å gjøre. Trump blir en av kandidatene på scenen som hverken vinner nominasjonen eller valget. Men underholdende blir det. Det er det allerede.»
Clinton-eposter om Libya kan ha blitt tilbakeholdt. Høringen i forbindelse med Benghazi-saken som fant sted mens Hillary Clinton var utenriksminister fortsetter denne uken. Nå har det fremkommet enda flere e-postkorrespondanser som tidligere ikke har vært kjent for offentligheten eller etterforskerne av saken. E-postene stammer fra ingen hvilken som helst, nemlig Sidney Blumenthal, som har vært en mangeårig venn av Clinton-paret. Det er snakk om cirka 120 sider med korrespondanse, og republikanerne pusher på for at disse epostene skal bli frigitt så fort som mulig. Les mer.
Sanders spiser seg innpå Clinton i New Hampshire. Til tross for at Hillary Clinton nyter et solid forsprang på de øvrige demokratiske presidentkandidatene, ser man at hun ikke er ustanselig i den kommende nominasjonsvalgkampen – i hvert fall ikke i enkeltstater. I nominasjonsvalgkampens andre stat, New Hampshire, viser nå to uavhengige undersøkelser at den uavhengige presidentkandidaten Bernie Sanders (I-Vermont) spiser innpå Clinton. De to undersøkelsene antyder et foreløpig forsprang på ti prosentpoeng, noe som for Sanders del er en forbedring på mer enn tjue prosentpoeng siden han kunngjorde kandidaturet sitt. Dog er det ennå over seks måneder til klinten skal skilles fra hveten i New Hampshire. Les mer.
Facebook kan bli nøkkelen i valgkampen. Vi hørte det i 2012, og kommer til å høre det mye fremover: Sosiale medier, og Facebook i særdeleshet, vil bli viktig i årets valgkamp. For første gang i historien kan de forskjellige kampanjene lage videosnutter som er personalisert ned til nesten hvert eneste tenkelige attributt ved velgerne, for å nå ut med et så målrettet budskap som mulig. National Journal har tatt en grundig kikk bak panseret på Facebook, og hvor viktig det kommer til å bli i neste års valgkamp. Les mer.
DAGENS ARTIKKEL
«5 Takeaways From Jeb’s announcement» av Eli Stokols (Politico): «His 30-minute announcement speech, a detailed and selective overview of his record that drew heavily on professional accomplishments and lighter on the personal, revealed how Bush plans to present himself to a conservative primary electorate that thinks he’s too soft and a country that’s tired of political dynasties trading the White House back and forth.»
Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. For å følge oss på den lange veien til Det hvite hus anbefaler vi også «Sirkuset», vårt ukentlige nyhetsbrev om 2016-sirkuset. Podkast har vi også.
[…] Morgenkaffen onsdag 17. juni: Trumpsirkuset, handelsavtale og mulig shut-down […]