Mer

  Morgenkaffen tirsdag 16. juni: Obamas handelsavtale kan reddes, Jeb! stiller, og Trump hinter

  God formiddag! Det er tirsdag 16. juni, Obamas handelsavtale kan reddes i Kongressen denne uka, Jeb Bush har kunngjort sitt presidentkandidatur, og Morgenkaffen er servert. Vi beklager en noe senere servering enn vanlig.

  «I will take nothing and no one for granted. I will run with heart. I will run to win.»

  Tidligere Florida-guvernør Jeb Bush (R) da han kunngjorde sitt 2016-kandidatur mandag. Les mer.

  NYHETER

  Det hvite hus avholdt Prince-konsert for 500 gjester. Lørdag kveld avholdt Det hvite hus en konsert hvor blant annet artistene Prince og Stevie Wonder opptrådde. Borgerrettighetsleder Al Sharpton var også til stede og twitret som arrangementet i etterkant. «Presidenten og førstedamen var vertskap for en privat event», uttalte pressesekretær Josh Earnest på mandag, men kritikerne mener at et arrangement av denne størrelsen med en rekke samfunnstopper som gjester ikke kan anses for å være privat, og burde vært oppført i presidentens offisielle program. Les mer.

  Den kalde krigen fortsetter – på YouTube. Det anspente forholdet til Russland har ført til at Pentagon har tatt nye metoder for å hanskes russerne. «So in recent weeks the U.S. military, which tends to be judicious about releasing video of military operations in the air or at sea, has taken to social media in an effort to shape international public opinion. The Navy, with the encouragement of leaders in Washington, posted a 42 second video of one encounter reminiscent of the Cold War to show the world exactly what happened – and what didn’t.» Les mer.

  #2016SIRKUSET

  Jeb Bush går for seier. John Ellis «Jeb» Bush (R) kunngjorde sitt kandidatur i Miami i Florida i går. Han snakket blant annet om Obama-administrasjonens feilslåtte utenrikspolitikk, om at ingen kan vinne på grunn av familieforhold og om sine mål for å få folk i arbeid og skape sikkerhet i USA innen fem år. “My message will be an optimistic one because I am certain that we can make the decades just ahead in America the greatest time ever to be alive in this world.” Les mer.

  Jeb Bush følger i far og brors fotspor, men hvor langt? «Etternavnet sikrer ham nettverket og navnegjenkjennelse, men det innebærer også mye bagasje. Det tynger ham mer enn det hemmer demokratenes favoritt Hillary Clinton, selv om begge har større utfordringer enn mange andre i sin iver etter å snakke om sine egne visjoner for USA fra 2017 og framover. Skal han ta første steg etter far og bror ved å vinne nominasjonen, må han vise seg som en dyktigere og mer stabil valgkamppolitiker enn det han viste i forkant av kunngjøringstalen på Miami Dade College. Støttespillerne og valgkampmaskineriet kan kun ta ham deler av veien.» Les mer.

  Walker kunngjør sitt kandidatur 13. juli. Wisconsin-guvernør Scott Walker (R-Wisconsin) og hans medarbeidere har lenge hintet om at en kunngjøring ville komme etter 4. juli. Kilder har nå avslørt at Walker trolig kunngjør sitt kandidatur mandag 13. juli. Les mer.

  Hva med Donald Trump? Gjør han omsider alvor av snakket om å stille som presidentkandidat?

  Clinton med råd til Obama etter handelsnederlag. Etter at Obamas handelsavtale gikk på et nederlag i forrige uke kommer nå presidentkandidat Hillary Clinton (D) med råd til Obama. Clinton – som har uttalt seg positivt om en lignende avtale før hun ble presidentkandidat – sa omsider følgende på mandag: “One of the ways that the president could get fast track authority is to deal with the legitimate concerns of Democrats that are potential yes voters to see what within the negotiation or even within the existing framework agreement being drafted could be modified for changes.” Les mer.

  Romney om «latte»-drikkende Hillary. Tidligere presidentkandidat Mitt Romney (R) kritiserte Hillary Clinton (D) for å være populistisk i etterkant av talen hun holdt i New York i helgen. Han sa følgende om Clinton: “Well, I thought the text touched the various places she needs to touch to try and keep her base intact. Somehow when you see her on a stage or when she comes into a room full of people, she’s smiling with her mouth but her eyes are saying, ‘Where’s my latte?’ It just doesn’t suggest that she believes everything she’s saying.» Les mer.

  DAGENS ARTIKLER

  «Jeb Bush’s 18-month shadow campaign» av Marc Caputo (Politico): «The 400 amped-up Republicans booed when Jeb Bush swiped at Hillary Clinton’s “breathtaking” statement that businesses don’t create jobs. They nodded respectfully when he promised a better tomorrow.»


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. For å følge oss på den lange veien til Det hvite hus anbefaler vi også «Sirkuset», vårt ukentlige nyhetsbrev om 2016-sirkuset. Podkast har vi også.

  Vebjørn Hobbesland
  Vebjørn Hobbesland
  Statsviter og byråkrat. Skribent for AmerikanskPolitikk.no med fokus på nominasjonskampen frem mot presidentvalget i 2024.

  Les også