Jeb Bush stiller som republikansk presidentkandidat. Han trer inn i feltet som en av de største favorittene til å vinne nominasjonen.

Tidligere Florida-guvernør John Ellis «Jeb» Bush ble tidenes første republikaner til å vinne gjenvalg som guvernør i Florida i 2002. Etter at han forlot sjefsjobben i 2007, har det kun vært et spørsmål om når sønnen og broren av to tidligere presidenter selv skulle ta steget. Jeb – som har fylt 63 på valgdagen i 2016 – kommer fra den avgjørende vippestaten Florida, og er godt likt av partieliten i Det republikanske partiet. Han har sett hva som kreves på høyeste nivå i amerikansk politikk på nært hold, gitt familiens seks presidentvalgkamper og to president-administrasjoner.

Bush samlet inn mer penger enn samtlige motstandere i første halvdel av 2015, takket være hans eget og familiens imponerende nettverk. Bush – eller «Jeb!» som valgkampmateriellet hans omtaler ham som – vil ha nok penger til å holde deg gående lenger enn de fleste av sine republikanske utfordrere.

Artikkelen fortsetter under Jeb Bush sin 2016-logo.

Bush er en moderat republikaner som håper å trekke partiet mer mot sentrum for å vinne i 2016, både i tone og i deler av politikken. Han snakker flytende spansk, er gift med mexikansk-fødte Columba, og har tre to-språklige barn. Tonen og tilnærmingen er en annen enn storebrorens mer folkelige stil, selv om også Jebs budskap tidvis kan kokes ned til brorens «compassionate conservatism» fra 2000-valgkampen.

Når det gjelder innholdet i politikken er innvandring- og utdanningsreform sentrale stikkord. Bush har lenge snakket varmt og engasjert om behovet for en omfattende innvandringsreform, selv om deler av partiet – i utvidet forstand – her er på kollisjonskurs med Jeb. Bush sitt andre hjertebarn, utdanningsreform, vil også by på problemer i nominasjonskampen. Mens de aller fleste republikanerne angriper ”Common Core” – de nasjonale standardene i matematikk og engelsk som foreløpig er omfavnet av over 40 delstater – er Bush en langvarig tilhenger av standardene. Det gir Bush et ekstra hinder i møte med de mest konservative velgerne i det han gjør et poeng av utdanningsreformene han gjennomførte som guvernør i Florida.

Etternavnet sikrer ham nettverket og navnegjenkjennelse, men det innebærer også mye bagasje. Det tynger ham mer enn det hemmer demokratenes favoritt Hillary Clinton, selv om begge har større utfordringer enn mange andre i sin iver etter å snakke om sine egne visjoner for USA fra 2017 og framover. Skal han ta første steg etter far og bror ved å vinne nominasjonen, må han vise seg som en dyktigere og mer stabil valgkamppolitiker enn det han viste i forkant av kunngjøringstalen på Miami Dade College. Støttespillerne og valgkampmaskineriet kan kun ta ham deler av veien.

Han introduserer seg slik:


Fra kunngjøringstalen: