Mer

  Morgenkaffen fredag 12. juni: Handelsdrama i Huset og Hillary frir til studentene

  God morgen! Det er fredag 12. juni, Hillary Clinton forbereder morgendagens kick-off i New York City, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «You bastard! Paying off law school loans? How dare you.»

  The Daily Show’s programleder Jon Stewart latterliggjør New York Times’ artikkel om presidentkandidat Marco Rubios (R-Florida) privatøkonomi. Les mer.

  NYHETER

  Usikkert om Obama får fast-track-autoritet. Føljetongen om fast-track-autoritet fortsetter. Som vi omtalte i gårsdagens Morgenkaffe vil handelsautorisasjonen (TPA), som er sterkt ønsket av Obama, gå til avstemning i dag. Men stemmereglene knyttet til prosessen gjør det usikkert hvorvidt TPA faktisk blir vedtatt. Før Huset skal stemme over TPA skal de stemme over et forslag (TAA) som skal gi opplæring og støtte til arbeidstakere som mister jobben sin følge av handelsavtaler. Blir ikke TAA vedtatt, vil ikke Huset stemme over TPA. I motsetning til TPA, hvor republikanerne vil stå for de fleste ja-stemmene, er det demokratene som må ta størstedelen av ansvaret for å få gjennom TAA. Det hvite hus brukte torsdagen til å samle støtte hos demokratene gjennom møter i Kongressen, og en intensiv lobbykampanje fra presidenten selv. Ifølge representant Ron Kind (D-Wisconsin, 3. distrikt) har administrasjonen «made a very strong and compelling case». Men de mest progressive demokratene og fagforeningene har ytret sin motstand mot TAA ,og mener forslaget ikke gir nok støtte. Avstemningen ligger an til å bli en neglebiter. Les mer.

  USA kan etablere enda flere militærbaser i Irak. Som vi skrev i gårsdagens Morgenkaffe kunngjorde president Obama tidligere denne uken at USA vil sende 450 nye militærstyrker til Irak for å bidra med gjenerobringen av Ramadi, som ble overtatt av terrorgruppen ISIL i mai. Nå sier general Martin Dempsey, som er leder for av Joint Chiefs of Staff, at de nye styrkene kan bli en modell for nye baser i Irak. Leiren som nå blir bygget skal trene og rådgi irakiske styrker, men også forsøke å inkludere Sunni-befolkningen og andre sekteriske grupper og militser til en mer helhetlig kamp mot ISIL. Formålet med den nye leiren er som sagt å gjenerobre Ramadi, men Dempsey sier at det vil ta flere måneder før man er rede til å ta fatt på en slik oppgave. Les mer.

  #2016SIRKUSET

  Studielånreform blir en sentral sak for Clinton. Enklere og billigere tilgang til høyere utdanning blir beskrevet som en lakmustest for progressive politikere. Clinton-leiren ser nå for seg at en studielånreform kan bli en signaturreform for Hillary Clinton på lik linje som Obamas helsereform. I utformingen av sitt forslag har Clinton-kampanjen hentet hjelp hos eksperter som har tette bånd til Massachusetts-senator Elizabeth Warren (D-Massachusetts). Selv om det er uklart hva planen eksakt kommer til å inneholde, er det et tegn på at Clinton ikke har tenkt til å gi de antatt mer progressive kandidatene Bernie Sanders (I-Vermont) og Martin O’Malley (D) mye spillerom i denne saken. Clinton sparker igang en ny fase av kampanjen sin i morgen 13. juni. Les mer.

  Mitt Romney samler troppene. Denne helgen vil den tidligere presidentkandidaten samle flere av de største favorittene til den republikanske nominasjonen i Park City, Utah. Formålet med møtet er å utveksle erfaringer og kunnskap om hvordan republikanerne kan lære av feilene de gjorde i 2012. Flere av kandidatene i denne runden har uttalt at de vil klare å samle langt større oppslutning blant disse gruppene enn hva partiet greide ved sist valg. Det er uklart hvorvidt Romney vil gi sin støtte til en kandidat før en har vunnet nominasjonen. Les mer.

  Fox News vil arrangere et forum samme dag som den første debatten. Etter at en lokal avis i New Hampshire og TV-kanalen C-Span annonserte at de ville arrangere sitt eget forum for kandidater som ikke ville kvalifiserer til å delta i Fox News-debatten 8. august, har TV-kanalen snudd. I et svært stor republikansk felt, besluttet Fox først at de bare ville invitere topp ti basert på de fem siste nasjonale målingene før debatten. Nå arrangeres det et kandidatforum for de øvrige kandidatene samme dag. Les mer.

  DAGENS ARTIKLER

  «Hillary Clinton to Invoke Roosevelt in New York Speech Laying Out Vision» av Amy Chozick (New York Times): «Hillary Rodham Clinton, at a major outdoor rally planned for Saturday, will directly address concerns that have emerged in the early weeks of her candidacy, telling voters they can trust her to fight for the middle class and stressing that she cares about their problems.»

  «How Jeb Bush’s campaign ran off course before it even began» av Ed O’Keefe og Robert Costa (Washington Post): «When asked to pinpoint where Jeb Bush’s presidential effort began running into trouble, many confidants utter a single word: Dallas.»

  «The Koch brothers and the Republican PArty go to war – with each other» av Jon Ward (Yahoo): «The Republican National Committee’s data arm last year called it a “historic” occasion when it struck a deal to share voter information with the Koch brothers’ rapidly expanding political empire. (…)But after the fall midterm elections, the deal was allowed to expire without being renewed. Since then, relations between the two sides have soured, turning into what one Republican operative described as “all-out war.”»


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. For å følge oss på den lange veien til Det hvite hus anbefaler vi også «Sirkuset», vårt ukentlige nyhetsbrev om 2016-sirkuset. Podkast har vi også.

  Johan Hansen
  Johan Hansen
  Bachelorgrad i politikk, internasjonale studier og samfunnsøkonomi fra Universitetet i Melbourne. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2015.

  Les også