Mer

  Morgenkaffen onsdag 10. juni: Bush forbereder seg mens Rubio ettergås i sømmene

  God morgen! Det er onsdag 10. juni, Jeb Bush har ankommet Europa, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «The United States has not faced a more diverse and complex array of crises since the end of the Second World War, and yet, some Democratic leaders seem to think that this is the moment, this is the moment to hold our national security hostage to the partisan demands for more spending on Washington bureaucracies»

  Majoritetsleder i Senatet, Mitch McConnell (R-Kentucky), sitert av The Hill, er irritert over at demokratene ønsker omkamp om finanseringen av Forsvarsdepartementet i statsbudsjettet.

  NYHETER

  Republikanerne holder pusten før Høyesterett-kjennelse. Selv om republikanerne har brukt mye tid og krefter på å omgjøre vedtak knyttet til Obamacare, begynner enkelte nå å få kalde føtter mens man avventer kjennelsen fra Høyesterett om hvorvidt helseforsikringene er grunnlovsstridige eller ikke. Republikanerne frykter at en kjennelse som erklærer Obamacare grunnlovsstridig vil slå tilbake mot dem i valget neste år, spesielt i viktige svingstater. Les mer.

  Obama med håndsrekning til Kongress-representanter på gjenvalg. President Barack Obama har slitt med å få budskapet om den mulige handelsavtalen med Japan og andre land i Stillehavet til å gå hjem hos mange av sine partifeller, mens derimot republikanerne er begeistret. Ifølge The Hill er i hvert fall 128 demokrater i Representantenes hus i mot handelsavtalen. Nå har imidlertid Obama involvert seg personlig for å sikre flertall i Kongressen: De av Kongress-representantene som stemmer for avtalen nå, og som sitter på gjenvalg til neste år, vil få Obamas drahjelp under 2016-valget dersom de skulle slite med misfornøyde primærvelgere eller fagforeninger som vil stikke kjepper i hjulene. Avstemningen over handelsavtalen vil etter planen gå senere denne uken. Les mer.

  Christie med viktig pensjonsseier i retten. New Jersey-guvernør Chris Christie tok en viktig seier da delstatens Høyesterett i går erklærte at Christies pensjonsreform som medførte betydelige kutt i pensjonstilskuddene er juridisk gyldige. Kjennelsen er viktig ettersom denne pensjonsreformen var hjørnesteinen i Christies tiltak for å få delstatsøkonomien på rett kjøl da han ble guvernør. Christie er også aktuell som mulig republikansk presidentkandidat i 2016, og denne saken vil etter alt å dømme bidra positivt til Christies posisjon dersom han kunngjør sitt kandidatur. Likevel er farsen rundt broskandalen i New Jersey ikke ferdig for Christie ennå. Les mer.

  #2016SIRKUSET

  Jeb Bush legger siste hånd på kjerneteamet sitt. Som vi har nevnt i tidligere utgaver av Morgenkaffen kommer Jeb Bush til å kunngjøre sitt kandidatur som republikansk presidentkandidat førstkommende mandag. Nå meldes det at Bush har ansatt 39 år gamle Danny Diaz som leder for 2016-kampanjen sin. Diaz har jobbet som konsulent for de tre siste republikanske presidentkandidatene, og driver til vanlig sitt eget PR- og reklamebyrå i Washington D.C. Diaz passer godt inn i Bush sin profil som immigrasjonsvennlig, ettersom han er sønn av spanske immigranter. Les mer.

  Bush posisjonerer seg som ihuga Putin-motstander. Nevnte Jeb Bush er i Europa denne uken på en aldri så liten turné før kunngjøringen av kandidaturet sitt neste uke. Han skal besøke Tyskland, Polen og Estland, og kommer til å benytte besøket til å bli avbildet med mange av kontinentets sterkeste kritikere av Russlands president Vladimir Putin. Bush ønsker å bygge opp et image som en Putin-kritisk presidentkandidat både blant velgerne i USA og ellers i verden. Undertonen: Obama-administrasjonen (og Hillarys) mislykkede Reset-forsøk med Russland. Les mer.

  Rubios fortid ettergås i sømmene. Valgkamp betyr ofte intensiv graving i kandidatenes privatliv og økonomi. Det gjelder også den republikanske kandidaten Marco Rubio (R-Florida). Rubio slet for noen år siden med mye studielån og annen utestående gjeld, før han fikk royalties for sine to bøker. Mellom linjene: Er en mann med en såpass uryddig privatøkonomi skikket til å ta på seg det høyeste vervet i den frie verden? Rubio-kampanjen har slått tilbake mens de samler inn penger på New York Times-sakene. Vi har ikke hørt siste ord i denne saken, og snart rettes fokuset mot Bush. Les mer.

  GOP-donor vil ha klima på agendaen. Republikanske politikere og presidentkandidater liker sjelden å snakke for mye om klima. Det vil entreprenøren Jay Faison ha en slutt på. Han har satt av intet mindre enn 10 millioner dollar som han vil fordele på republikanske kandidater som ønsker å snakke om klimaendringene. Faison har allerede støttet Jeb Bush sin PAC Right To Rise med 50 000 dollar, i tillegg til 25 000 dollar til Lindsey Grahams (R-South Carolina) kampanje. «I think it’s a brand issue. How our party and our presidential candidate talks about it will have a significant impact over voter perception, and I think the Democratic candidates know this», sier han om initiativet sitt. Les mer.

  Graham lanserer «rullerende førstedame». Helt til slutt i Morgenkaffen finner vi ukens mest trivielle sak. Den republikanske presidentkandidaten Lindsey Graham (R-South Carolina) er noe så sjelden som en ungkarskandidat, noe som byr på utfordringer hva gjelder den tradisjonelle førstedameposisjonen dersom han skulle bli valgt til USAs 45. president. I et nylig intervju kom han med følgende løsning på problemet: «Well, I’ve got a sister. She could play that role if necessary. I’ve got a lot of friends. We’ll have a rotating first lady». Om ikke annet så får USA en president som kompenserer mangelen på førstedame med en god dose humor dersom Graham blir valgt. Les mer.

  DAGENS ARTIKLER

  «SCOTUS Tries to Stay Neutral on Jerusalem, Passports and Foreign Politics» av Dahlia Lithwick (Slate): «The Supreme Court’s opinion in a much-awaited presidential powers case, Zivotofsky v. Kerry, proves that when it comes to frolicking in the deep end of text, history, and statutory construction, nobody does it like a justice does it. By a 6–3 margin, with Justice Anthony Kennedy joining with the court’s liberals and—in part—Justice Clarence Thomas, the court found that Section 214(d) of the Foreign Relations Authorization Act was unconstitutional»

  «Donald Trump and the Clown Show» av Jack Shafer (Politico): «The Trump threat has returned this political season, and it even has a date assigned to it: He promises to make a formal announcement on June 16 about his 2016 intentions, which may include a run for the Republican nomination.»


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. For å følge oss på den lange veien til Det hvite hus anbefaler vi også «Sirkuset», vårt ukentlige nyhetsbrev om 2016-sirkuset. Podkast har vi også.

  Kim Arne Hammerstad
  Kim Arne Hammerstad
  Studerer sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2015.

  Les også