Mer

  Morgenkaffen tirsdag 9. juni: Obama med tabbe i Tyskland og Bush legger ut på Europatur

  God morgen! Det er tirsdag 10. juni, Obama er på G7-møte i Tyskland, Bush legger ut på Europatur, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «We don’t yet have a complete strategy.»

  President Barack Obama stokket ikke ordene helt heldig da han mandag uttalte at Det hvite hus ennå ikke har noen klar strategi for å bekjempe ISIL. Les her.

  NYHETER

  President Obama på G7-møte i Tyskland. President Barack Obama avsluttet i går den årlige konferansen med G7-landene, som denne gangen ble avholdt i de tyske alper. Her ble det blant annet diskutert hvordan ISIL skal bekjempes, den pågående Ukraina-krisen og klimaendringene. “We don’t yet have a complete strategy because it requires commitments on the part of the Iraqis as well about how recruitment takes place, how that training takes place,” uttalte Obama under den avsluttende pressekonferansen om håndteringen av ISIL. Det omtales nå som en tabbe hjemme i USA. “When a finalized plan is presented by the Pentagon, then I will share it with the American people,” sa Obama. Les mer.

  Domstolene påvirker Obamacare. I disse dager behandles deler av Obamas helsereform, Obamacare, i Høyesterett. Føderale subsidier, som har blitt gitt til 6,4 millioner amerikanere for å kjøpe forsikring, kan bli ansett som ulovlig. Dette kan få store konsekvenser for Obamas hjertesak: helsereformen. “This should be an easy case; frankly it shouldn’t have even been taken up,” uttalte Obama. Les mer.

  McConnell vil at lokale styrker skal slåss mot ISIL. Senatets majoritetsleder Mitch McConnell (R-Kentucky) ønsker ikke å sette amerikanske styrker på bakken for å bekjempe ISIL. «In the end the boots on the ground there are going to have to be local boots on the ground, not ours, to engage in combat, to take these areas of Iraq back. The combat troops in Iraq now are going to have to come from local forces,” uttalte McConnell nylig. Les mer.

  #2016SIRKUSET


  Ny episode av #ampolcast! I ukas podkast snakker vi om «Roast and Ride» i Iowa, Rick Perrys andre forsøk, og de republikanske front-runnerne. Vi runder som vanlig av med ukas anbefalinger.

  Bush på Europatur. Det er en uke til tidligere Florida-guvernør Jeb Bush (R) offisielt kunngjør sitt kandidatur som president. Denne uken drar han på utenlandstur til Europa. Han skal besøke Berlin, Warszawa og Tallinn. Bush skal blant annet ta spørsmål fra pressen i Warszawa på torsdag. Dette kan gi ham et boost foran kunngjøringen, mens feiltrinn kan gi en liten fordelaktig opptakt til arrangementet i Miami 15. juni. Les mer.

  Graham om Caitlyn Jenner: «She is welcome in my party.» På spørsmål om Bruce Jenner og hans skifte til å bli Caitlyn Jenner svarte presidentkandidat og senator Lindsey Graham (R-South Carolina) med å snakke om hva som bringer folk sammen på tross av seksuell legning. «I haven’t walked in [Jenner’s] shoes. I don’t have all the answers to the mysteries of life. I can only imagine the torment that Bruce Jenner went through. I hope he’s — I hope she has found peace. … If Caitlyn Jenner wants to be a Republican, she is welcome in my party,” uttalte Graham. Les mer.

  Sanders gjør det sterkt i Wisconsin-straw poll. Demokratenes Hillary Clinton leder fortsatt klart over sine motkandidater i det demokratiske partiet i de nasjonale målingene. I helgen fikk imidlertid senator Bernie Sanders (I-Vermont) enda et tegn på medvinden han har opplevd etter kunngjøringen. Hillary Clinton tok førsteplassen i straw pollen med 49 % mens Sanders kom på en sterk andreplass med hele 41 %. Les mer.

  Huckabee ønsker cyberangrep mot Kina. Presidentkandidat og tidligere Arkansas-guvernør Mike Huckabee (R) uttalte mandag at USA burde utføre cyberangrep mot Kina. Uttalelsen kommer etter at det ble kjent at Kina har hacket og fått tilgang til sensitive opplysninger om fire millioner amerikanere i føderal sektor. “The way you deal with a bully on the playground is to punch them in the face and put them on the ground because the only thing they respect is power,” uttalte Huckabee. Les mer.

  DAGENS ARTIKLER

  «With eye on U.S. election, Republicans assail Russia’s Putin» av Steve Holland (Reuters): «Something about Vladimir Putin makes Republicans in the U.S. presidential race see red.The Russian president has emerged as a symbol for what they view as President Barack Obama’s weak foreign policy, and an easy route for criticizing his former secretary of state, Hillary Clinton, the Democrats’ likely choice for the November 2016 election.»

  «Scandals Only Make the Clintons Stronger» av Matt Latimer (Politico Magazine): «One has to wonder: When Republicans gathered earlier this year to scheme the defeat of Hillary Clinton, who was the genius who stood up and said, “I know. We’ll challenge the Clintons’ pristine record on ethics. They’ll never see that one coming.»


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. For å følge oss på den lange veien til Det hvite hus anbefaler vi også «Sirkuset», vårt ukentlige nyhetsbrev om 2016-sirkuset. Podkast har vi også.

  Vebjørn Hobbesland
  Vebjørn Hobbesland
  Statsviter og byråkrat. Skribent for AmerikanskPolitikk.no med fokus på nominasjonskampen frem mot presidentvalget i 2024.

  Les også