Mer

  Morgenkaffen mandag 8. juni: Presidentkandidatene begynner å få kjøtt på beinet

  God morgen! Det er mandag 8. juni, tidenes første «Roast and Ride» i Iowa er historie, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «…if you think we can protect America without some troops having to go back overseas and fight for a very long time – …then I’m not your guy.»

  Senator og presidentkandidat Lindsey Graham (R-South Carolina) til CNNs State of the Union.

  NYHETER

  Budsjettkaos i delstatene. Mange delstater er i budsjettrøbbel skriver New York Times. Dette fører til konflikter om hvordan underskuddet skal dekkes, og problemet er spesielt stort i delstater der både guvernør og delstatskongress er kontrollert av republikanere. Det er nemlig full splid mellom sentrum og høyre i partiet. Underskuddene kommer gjerne av økte pensjonsavgifter og store skattekutt.

  På lørdag ble visepresident Joe Bidens sønn Beau Biden gravlagt. President Barack Obama holdt minnetalen. New York Times skriver at omtrent 1000 sørgende var til stede. Beau Biden tjenestegjorde i Irak, var statsadvokat i Delaware, og vurderte å stille som guvernørkandidat i 2016. Han døde av hjernekreft.

  #2016SIRKUSET

  Republikanske eksosryper. Senator Joni Ernst (R-Iowa) arrangerte denne helgen en ”Roast and Ride” i Iowa, hvor republikanske kandidater kunne vise seg fram i maskuline omgivelser, omgitt av motorsykler og grillmat. Ernst fikk samtidig samlet inn penger til sin egen PAC. Politico melder at Wisconsin-guvernør Scott Walker som vanlig gjorde et godt inntrykk i Iowa, siden han er en genuin Harley Davidson-entusiast (det tradisjonsrike motorsykkelmerket har hovedkontor i Wisconsin), men også Rick Perry fikk pluss i boka for å kjøre med militærveteraner. Mange i feltet var der, men Bush (som feiret moren Barbaras 90-årsdag), Paul og Cruz hadde annet å gjøre.

  Scott Walker vil ikke være favoritt. Wisconsin-guvernør Scott Walker (R) leder på meningsmålingene, men på ABC This Week ga han gladelig favorittstempelet til Jeb Bush, som han sa ”har like mye penger som oss andre til sammen.” Walker har også pusset på sitt utenrikspolitiske image, og mener at det foreløpig ikke er nødvendig å sende amerikanske kampstyrker til Irak. Han understreket også at det er essensielt å sikre at Syria ikke forblir et friområde når man dytter ISIL ut av Irak. På spørsmål om likekjønnet ekteskap mente Walker at det er opptil delstatene å regulere det, og at han støtter et grunnlovstillegg som sier dette. Når det gjelder å erklære et kandidatur vil Walker få unna Wisconsins budsjett nå i juni før han tar en avgjørelse.

  Hvor skal Bobby Jindal finne støtten? Guvernør i Louisianna Bobby Jindal (R) er på god vei til å stille som presidentkandidat, men i hjemstaten er han i trøbbel, melder Washington Post. Med 32 prosent som mener han gjør en god jobb som guvernør, 1.6mrd. dollar i budsjettunderskudd – mye takket være Jindals egne skattekutt, samt konflikter med sitt eget parti, er det lite trolig at han vil klare å bruke sin guvernørposisjon til å klatre på de nasjonale meningsmålingene.

  Lindsey Graham – for ærlig for Det hvite hus? En som ikke holder tilbake er Lindsey Graham (R-South Carolina). På CNNs State of the Union lovte han at vi vil få se amerikanske tropper kjempe i Irak om han blir valgt til president. Graham mente også at USA må investere massivt i cyber-forsvar. For å få råd til dette må man gjennomføre Simpson-Bowles reformen med kutt og behovsprøving i pensjonssystemet. Senatoren understreket også at han ville gi republikanerne en miljøpolitikk, noe han mener de ikke har i dag.

  Rick Perry vil ha god gammeldags kapitalisme. Presidentkandidat og tidligere Texas-guvernør Rick Perry (R) var også på CNN State of the Union, og slo tilbake mot Hillarys kritikk av stemmeregelverket i Texas og andre republikanske delstater (spesielt strenge krav til bilde ID). Perry hevdet at dette var noe den jevne Texaner støtter. I økonomien vil Perry ha deregulering av finanssektoren, men også la firmaer måtte ta konsekvensen av sine feil og ikke blir reddet av staten. Perry mener han har forberedt seg godt som kandidat denne gangen. Trolig hjelper det også å ikke være på sterke smertestillende for ryggsmerter (som han skyldte på da 2012-kampanjen hans gikk nedenom og hjem). Mer om Perrys kandidatur kan du lese her.

  Chris Christie: Rand Paul er prinsipiell fordi han aldri har hatt ansvar. Også New Jerseys guvernør Chris Christie (R) mente at Hillary ikke kjenner hans stat godt nok når hun kommer med kritikk. Han gjestet CBS’ Face the Nation på søndag – i John Dickersons debutsending som anker – og brukte anledningen til å kritisere Rand Paul (R-Kentucky) som han beskyldte for å være en virkelighetsfjern teoretiker som tok etterretningsverktøy vekk fra presidenten og guvernører som Christie. Han kan gjøre slikt fordi han aldri har hatt ansvaret for folks sikkerhet, argumenterte Christie. Ellers skrøt han av at hans stat har skapt nesten 200 000 jobber i privat sektor i en tid der det nasjonalt har vært nullvekst. Intervjuet fant sted på en klinikk for narkotikaavhengige og Christie understreket at han ville ha slutt på utbredt fengsling av ikke-voldelige narkotikamisbrukere og heller gi mer støtte til behandling.

  Lincoln Chafee: Få Snowden hjem. På demokratisk side var den nyutsprungne presidentkandidaten Lincoln Chafee, tidligere guvernør i Rhode Island, gjest på CNN State of the Union. Hans fokus er utenrikspolitikk, og han mener USA må endre sin rolle i verden radikalt. Blant tiltak han nevner er slutt på droner og tortur, benådning av Edward Snowden og at USA skal gå over til meter-systemet. Chafee mener også at bedre relasjoner med for eksempel Russland kan føre til at landet endrer oppførsel. Han er derfor av den oppfatning at sanksjonene må revurderes. Mer om Chafees kandidatur finner du her.

  Hillary Clinton støtter å øke minstelønnen til 15 dollar i timen. Dette sa hun da hun talte til en samling for fast-food arbeidere via telefon denne søndagen, melder Huffington Post. I øyeblikket er den føderale minstelønnen 7.25 dollar i timen, og demokratiske forslag om å øke den til 10.10 har strandet, men delstater og byer kan innføre sine egne. Kun Seattle og Los Angeles har vedtatt 15 dollar i minstelønn, som skal fases inn til 2020.

  VALGSNACKS

  Servert av Jon Henrik Gilhuus.

  Tirsdag 9. juni er det primærvalg til det lokale Senatet og Huset i Virginia. En bloggpost om valgene (på engelsk) ligger her og du kan følge opptellingen her.

  Lørdag 13. juni er det andre og avgjørende runde i borgermestervalget i San Antonio. Kandidatene er tidligere delstatssenator Leticia Van De Putte og fungerende borgermester Ivy Taylor, begge demokrater.

  North Carolina senator: PPP har målt og finner at senator Richard Burr (R) leder med 9-18% på mulige demokratiske motstandere.

  North Dakota senator: Tidligere guvernør og nå senator John Hoeven (R) vil ta gjenvalg i 2016.

  California distrikt 3: Lege Eugene Cleek (R) vil stille mot kongressmann John Garamendi (D) i dette vippesetet som dog har gått demokratisk de siste årene.

  California distrikt 36: Republikanernes eneste kandidat i distriktet, borgermester Lupe Watson har trukket seg.

  Maryland distrikt 8: TV-journalisten Kathleen Matthews, som er gift med mer kjente Chris Matthews, er nå offisiell kandidat til dette trygt demokratisk setet. En drøss andre demokrater stiller også, og flere kan det bli.

  Mississippi distrikt 1: Republikaner Trent Kelly vant en lett 70-30 seier over demokrat Walter Zinn i tirsdagens suppleringsvalg.

  Indiana guvernør: Delstatens skoleinspektør Glenda Ritz annonserte torsdag at hun vil stille i det demokratiske primærvalget. Hun utfordrer dermed kandidaten fra 2012, John Gregg.

  North Carolina guvernør: PPP har målt og finner at justisminister Roy Cooper (D) har en knapp 44-41 ledelse på guvernør Pat McCrory (R).

  West Virginia guvernør: Presidenten i delstatssenatet, Bill Cole (R), annonserte tirsdag at han stiller til guvernørvalget i 2016.

  Virginia lokal: En føderal domstol har erklært delstatens kongressdistrikter for grunnlovsstridige. Delstatsforsamlingen har fått frist til 1. september med å lage nye kart.

  DAGENS ARTIKLER

  «Which GOP governor can make best economic case in ’16?» av Niall Stanage (The Hill): Det er mange guvernører som vil bli republikanernes neste kandidat, men hvem av dem kan skryte fritt og hvem må lete etter unnskyldninger og syndebukker? The Hill har rangert de aktuelle republikanske guvernørene fra best til verst.

  «In defence of Rick Perry’s eyeglasses» av W.W. (The Economist): «…I think the eyeglasses are meant to speak to more than his intelligence. They also suggest a subtle repositioning in Rick Perry’s performance of masculinity.»


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. For å følge oss på den lange veien til Det hvite hus anbefaler vi også «Sirkuset», vårt ukentlige nyhetsbrev om 2016-sirkuset. Podkast har vi også.

  Francis Rønnestad
  Francis Rønnestad
  Nord-Amerikaviter og skribent for AmerikanskPolitikk.no.

  Les også