Mer

  Morgenkaffen fredag 5. juni: Rick Perry for andre gang

  God morgen! Det er fredag 5. juni, tidligere Texas-guvernør Rick Perry prøver seg for andre gang, og Mor­gen­kaffen er servert.

  Tidligere Florida-guvernør Jeb Bush (R) kunngjør sitt presidentkandidatur 15. juni.

  NYHETER

  Ifølge Nancy Pelosi er det Speaker John Boehners ansvar å vedta «fast-track«. Ukens føljetong om «fast-track» fortsetter i Kongressen. Minoritetsleder Nancy Pelosi (D-California, 12. distrikt) vil ikke prøve å samle sine egne tropper for å vedta den omstridte handelsautorisasjonen til president Obama. Pelosi uttalte i går at republikanerne ønsker å vedta forslaget i størst grad, og derfor har ansvaret for å få det gjennom i Huset. Ifølge mindretallslederen i Huset har hun gitt beskjed til John Boehner (R-Ohio, 8. distrikt) om at republikanerne selv må stå for minst 200 av de 217-stemmene som trengs for å få flertall i Huset. Les mer.

  NSA fikk utvidet sin makt til å gå etter hackere. Like etter en opphetet debatt om ‘Patriot Act’, kommer det frem av nye dokumenter lekket av Edward Snowden, at NSA fikk nye fullmakter fra justisdepartementet i 2012 uten at offentligheten var klar over dette. NSA fikk muligheten til å undersøke internettrafikk- og kabler for å finne hackere med opprinnelse utenfor USA. Formålet var å finne dem som har rettet cyberangrep mot amerikanske selskaper, institusjoner og interesser. Les mer.

  Myndighetene vil trolig ikke etterforske valgkampfinansiering i 2016. Flere av 2016-kandidatene blir kritisert for å tøye og bøye lover som regulerer valgkampfinansiering, men verken justisdepartementet eller den føderale valgkommisjonen (FEC) vil etterforske dette. FEC, hvor styret er delt mellom tre demokrater og tre republikanere, er nærmest lammet på grunn av partilinjene. Justisdepartementet på sin side er motvillig til å se på disse sakene fordi de ikke ønsker å bli oppfattet som politisk motiverte. Det er spesielt ikke-kandidat-statusen til Jeb Bush (R) og hans innsamling for Super PAC’en knyttet til hans kandidatur som har skapt debatt i det siste. Les mer.

  #2016SIRKUSET

  Rick Perry er klar for andre gang. Tidenes lengstsittende Texas-guvernør (2000-2015) har brukt de siste årene på å posisjonere seg i forkant av 2016-valget. Perry stiller som en konservativ republikaner med fokus på hvordan ledererfaringene fra Texas gir ham et fortrinn overfor de andre kandidatene. Bakgrunnen og avstanden til Washington, D.C. gir ham gode muligheter til å kritisere de republikanske presidentkandidatene med fartstid i Kongressen. Perry, som har fylt 66 på valgdagen i 2016, må imidlertid unngå feiltrinn og forsnakkelser for å overkomme 2012-spøkelset. Feltet med republikanske presidentkandidater er også langt sterkere enn forrige gang, og Perry må overbevise skeptiske republikanere om at han faktisk kan vinne denne gangen. I Texas sies det gjerne at man ikke skal undervurdere Perry. Det er det veldig lett å gjøre etter «Oops» i 2012, og det passer Perry utmerket. Les mer her og her.

  Demokratene og Hillary Clinton angriper republikanerne over stemmerett. I flere stater, og flere kan det bli, har demokratene gått til søksmål for å reversere tiltak som de mener har gjort det vanskeligere å stemme. Dette inkluderer identifikasjon med bilde (som først og fremst inkluderer førerkort og pass – noe mange vanskeligstilte amerikanere ikke har), færre muligheter for å forhåndsstemme og muligheten for å annullere stemmer om det er stemt i feil distrikt. Demokratenes favoritt til 2016-nominasjonen, Hillary Clinton, fronter innsatsen. Hun har angrepet flere av de republikanske kandidatene for å ha innført strengere stemmegivningslover i sine stater. Ved å reversere disse tiltakene håper demokratene at flere (deriblant minoriteter) får mulighet til å stemme, noe som normalt favoriserer demokratene. Les mer her og her.

  Castro-buzz som Clintons visepresidentkandidat. Det er selvsagt svært tidlig å snakke om potensielle visepresidentkandidater, men nåværende bolig- og byutviklingsminister Julian Castro (D) seiler opp som en foreløpig favoritt til stillingen som Hillary Clintons nummer to. Clinton-leiren mener latinamerikanske stemmer vil spille en nøkkelrolle i valget, og da kan unge Castro være et klokt valg. Andre som har blitt nevnt som Clintons mulige visepresidentkandidat er blant andre Colorado-guvernør John Hickenlooper (D) og Virginia-senator Tim Kaine (D-Virginia). Les mer.

  DAGENS ARTIKLER

  «Amerikanske presidentkandidater 2016» av Marinne Vikås, Jari Bakken og Tom Byermoen (VG): Sjekk VGs interaktive oversikt av alle 2016-kandidatene. Redaktør Are Tågvold Flaten står for vurderingene av kandidatene.

  «Democrats’ Supreme Court Litmus Test: Citizens United» av Sahil Kapur (Bloomberg): «In past presidential elections, Supreme Court litmus tests were a Republican issue, with candidates vying for the evangelical vote by attacking the Roe v. Wade ruling that legalized abortion nationwide. This year, Democrats have a litmus test of their own: Three of the four declared presidential candidates are suggesting they’ll seek Supreme Court nominees who want to overturn Citizens United.»

  «As Republican Debates Near, Candidates Vie to Make Cut» av Maggie Haberman and Jeremy W. Peters (New York Times): «The announcements by Fox News and CNN that they will limit the first two debates to candidates who rank in the top 10 in national polls has given the Republican Party a “Hunger Games”-type atmosphere.»


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. For å følge oss på den lange veien til Det hvite hus anbefaler vi også «Sirkuset», vårt ukentlige nyhetsbrev om 2016-sirkuset. Podkast har vi også.

  Johan Hansen
  Johan Hansen
  Bachelorgrad i politikk, internasjonale studier og samfunnsøkonomi fra Universitetet i Melbourne. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2015.

  Les også