Mer

  Morgenkaffen torsdag 4. juni: Chafee utfordrer Clinton, Cruz unnskylder og Walker snakker abort

  God morgen! Det er torsdag 4. juni, Lincoln Chafee har kunngjort sitt presidentkandidatur, og Mor­gen­kaffen er servert.

  “Joe Biden … You know what the nice thing is? You don’t even need a punch line. I promise you it works. At the next party you’re at, just walk up to someone and say, ‘Vice President Joe Biden,’ and just close your mouth. They will crack up laughing.”

  2016-kandidat og senator Ted Cruz (R-Texas) sitert av MLive.com, tilsynelatende på autopilot. Under en tale i Michigan kom Cruz med en av sine velbrukte vitser om visepresident Joe Biden, noe som ble ansett som upassende siden Biden mistet sønnen sin til kreft på lørdag. Cruz har siden beklaget, og kondolert overfor Biden-familien.

  NYHETER

  Obama står fast ved kritikken sin av Netanyahu. I et intervju med tv-kanalen Israel Channel 2 som ble vist i Israel denne uken, hevdet Obama at Bibi Netanyahu satte Israels troverdighet i fare da han kom med skiftende uttalelser om en tostatsløsning med Palestina. På spørsmål om hvorfor Obama ikke tror på Netanyahus siste kommentar om at han vil støtte en slik løsning, svarte Obama at statsministeren har benyttet seg av for mange forbehold; «I think that when he spoke right before the election, he was fairly unequivocal in saying that it wouldn’t happen during his prime ministership. As long as he was prime minister, there wouldn’t be two states. I think subsequently, his statements have suggested that there is the possibility of a Palestinian state, but it has so many caveats, so many conditions, that it is not realistic to think that those conditions would be met any time in the near future. And so the danger here is that Israel as a whole loses credibility» sa Obama. Les mer.

  Oppslutningen for Obama synker. En ny måling publisert av CNN/ORC viser at amerikanernes oppfatning av Obama nå har tatt en negativ vending. 52 % er misfornøyde med jobben presidenten gjør, mens 45 % er fornøyde med Obama. Til sammenligning, er oppslutningen for tidligere president George W. Bush delt mellom 52 % respondenter som er fornøyde med Bush, og 43 % som er misfornøyde med ham. Det er ikke uvanlig at tidligere presidenter blir mer og mer populære etter at de forlater Det hvite hus. Samtidig mener 52 % av respondentene at tilstanden i landet stadig forverres, mens 47 % mener tilstanden forbedres. Dette er en redusering fra mars, da 53 % anså tilstanden som positiv. Endringen går på tvers partipolitiske og demografiske skillelinjer. Den viktigste saken for velgere er fremdeles økonomien. Siden i høst har imidlertid andelen velgere som rangerer økonomien som sin viktigste prioritet sunket fra 30 % til 22 %. Les mer.

  Huset mangler stemmer for å godkjenne «fast-track«. Som vi omtalte i gårsdagens Morgenkaffe gikk nylig kongressrepresentant, og tidligere visepresidentkandidat, Paul Ryan (R-Wisconsin, 1. distrikt) langt i å antyde at president Obama ville få gjennomslag for sitt ønske om «fast-track» i spørsmålet om handelsavtaler med land i Stillehavet. Onsdag uttalte imidlertid Speaker John Boehner (R-Ohio, 8. distrikt) at stemmene som skal til for å kunne gi Obama hurtigbehandling i handelsforhandlinger mangler. Enda Boehner fastholdt at han håper Huset denne måneden vil vedta lovgivning som gir presidenten såkalt «fast-track»-autoritet i handelsforhandlinger, men hevdet likefullt at andelen stemmer for lovgivningen ikke er tilstrekkelig. «I don’t think we’re quite there yet. But over the next couple weeks, we hope to get this bill on the floor and get it passed. It’s an important priority for the country», sa Boehner til Fox News onsdag. Boehner medga også at visse av hans partifeller setter seg imot lovgivningen av den grunn av de ikke stoler på Obama. Speakeren presiserte så at lovgivningen ikke handler om presidenten; «Frankly, it’s about the country. It’s why I’ve worked with the president on a number of trade agreements over the course of his tenure and my tenure as Speaker», sa Boehner. Les mer.

  #2016SIRKUSET

  Lincoln Chafee har kunngjort sitt 2016-kandidatur. Onsdag kunngjorde tidligere Rhode Island-guvernør Lincoln Chafee (uavhengig og senere demokrat) sitt presidentkandidatur. Kunngjøringen kom i form av en tale fra George Mason University i Virginia, som vektla utenrikspolitikk. «Today I am formally entering the race for the Democratic nomination for President. If we as leaders show good judgment and make good decisions, we can fix much of what is ailing us», sa Chafee i talen. Dette poenget var et spark mot Clinton, som støttet autoriseringen av Irak-invasjonen. Chafee, som var den eneste republikanske senatoren som stemte imot autoriseringen, har uttalt at dette er en av hans kjernesaker i den kommende valgkampen. Som han selv sier det: USA er ikke tjent med en president som støttet beslutningen om å gå militært inn i Irak. Chafee har tidligere tjent som republikansk senator, før han offisielt brøt med det republikanske partiet i 2007.

  The Hill: Perry kunngjør kandidaturet sitt i dag. Vi har meldt og snakket om det tidligere, og flere medier bekrefter det: Tidligere Texas-guvernør Rick Perry (R) lanserer sitt presidentkandidatur i dag. Perry stilte også i 2012, noe du leser mer om på AmerikanskPolitikk.no senere i dag. Ifølge The Hill planlegger Perry å kunngjøre kandidaturet sitt fra Addison Airport utenfor Dallas. Les mer.

  Walker posisjonerer seg i abortsaken. I anledning en offentlig høring om lovgivning som vil forby abort etter 20 uker i Wisconsin, uttalte Wisconsin-guvernør Scott Walker (R) seg onsdag om sitt standpunkt i saken. Guvernøren har også tidligere klargjort sitt pro-life-standpunkt. Onsdag gikk han imidlertid et steg lenger, da han uttalte til WKOW at han er villig til å signere lovgivningen slik den foreligger, med et 20 ukers abortforbud uten unntak for voldtekt eller incest. Walker begrunnet standpunktet sitt med at bekymringer rundt slike omstendigheter i hovedsak forekommer i de første månedene i graviditeten: “I mean, I think for most people who are concerned about that, it’s in the initial months where they’re most concerned about it. I’m prepared to sign it either way that they send it to us». Les mer.

  Utsettelse i Benhghazi-saken – igjen. Sidney Blumenthals vitnesbyrd for Husets Benghazi-komité er blitt utsatt. Blumenthal, som arbeidet som en av Clintons uoffisielle rådgiver3 under angrepene i Benghazi i 2012, ble stevnet av komiteen i mai, og skulle ha vitnet 3. juni. På grunn av «scheduling problems» er vitnesbyrdet nå blitt utsatt. I angrepene mot Clinton, har republikanere både i-og utenfor komiteen kritisert rollen Blumenthal spilte i tiden rundt opptøyene. Fordi han ikke offisielt jobbet for Clinton i 2012, kommuniserte Clinton og andre aktuelle tjenestemenn med Blumenthal som privatperson. Flere av e-postene som er blitt offentliggjort fra Clintons tid som utenriksminister viser at Blumenthal likevel mottok detaljert informasjon om sikkerhetssituasjonen i Libya via e-post. Les mer.

  DAGENS ARTIKLER

  «Obama’s New Patriotism» av Greg Jaffe (The Washington Post): «The president, his speechwriter and a few top aides were supposed to be discussing Obama’s upcoming speech in Selma, Ala., in early March. Instead, they were talking about controversial comments made by former New York City mayor Rudolph W. Giuliani a few days earlier».

  «Where Police Have Killed Americans in 2015» av Ben Casselman (FiveThirtyEight): «On Monday, the Guardian launched “The Counted,” an impressive interactive database of Americans killed by police since the start of the year. As of Tuesday, the database had 467 entries; the Guardian plans to add to it going forward».


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. For å følge oss på den lange veien til Det hvite hus anbefaler vi også «Sirkuset», vårt ukentlige nyhetsbrev om 2016-sirkuset. Podkast har vi også.

  Vårin Alme
  Vårin Alme
  Utdannet statsviter ved NTNU og Universitetet i Oslo. Jobber som forsker og doktorgradskandidat med fordypning i amerikansk utenriks- og alliansepolitikk. En av stemmene i podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også