Mer

  Morgenkaffen tirsdag 2. juni: Patriot Act på overtid og hauken Graham stiller som presidentkandidat

  God morgen! Det er tirsdag 2. juni, behandlingen av Patriot Act er på overtid, Lindsey Graham stiller som kandidat, og Mor­gen­kaffen er servert.

  “I’ve got one simple message. I have more experience with our national security than any other candidate in this race. That includes you, Hillary.”

  Presidentkandidat og senator Lindsey Graham (R-South Carolina) om sitt 2016-kandidatur. Les mer.

  NYHETER

  Patriot Act er nå på overtid. Som vi omtalte i gårsdagens utgave av Morgenkaffen lyktes det senator og presidenkandidat Rand Paul (R-Kentucky) og utsette avstemningen over deler av Patriot Act. Senatet arbeider videre med reformeringen av Patriot Act denne uka, selv om fristen for programmet altså gikk ut på søndag. Det betyr blant annet at NSA blir hindret i masselagring av telefondata, og Det hvite hus presser nå på for å få Senatet til å vedta en reform. “Bottom line, we would like to see the Senate pass this bill [USA Freedom Act] as soon as possible,” uttalte Josh Earnest, pressesekretær i Det hvite hus. Senatet har hatt 18 måneder på seg å behandle saken, og får kritikk for at den går på overtid. Les mer.

  Strid mellom demokrater om Obamas handelsavtale. President Barack Obama må få med seg flere demokrater som foreløpig sitter på gjerdet for å få gjennom handelsavtalen han ønsker å få på plass med flere land i Stillehavsområdet. Det hvite hus samarbeider nå med en sterk næringslivslobby, og på den andre siden finner du fagforeninger og miljøaktivister som advarer mot konsekvensene av en slik handelsavtale. I midten: En gjeng demokrater som sitter på gjerdet. Les mer.

  Warren til kamp mot bilforhandlere. Senator Elizabeth Warren (D-Massachusetts), som lenge har blitt bønnfalt fra den progressive fløyen i Det demokratiske partiet om å stille som presidentkandidat, ønsker å regulere bilforhandleres mulighet til å gi lån til kunder. Disse lånene har skapt store gjeldsproblemer for mange amerikanere. Warren ønsker at Consumer Financial Protection Bureau skal kontrollere denne virksomheten. Imidlertid er hun er den eneste senatoren som ønsker å støtte dette, og hun sliter med å få med seg andre. Lobbyister i bilbransjen tror ikke Warren vil lykkes med å endre systemet. Les mer.

  #2016SIRKUSET

  Lindsey Graham stiller som hauken i den republikanske nominasjonskampen. Senator Lindsey Graham (R-South Carolina) har sittet i Kongressen siden 1995. Etter at han ble valgt til Senatet i 2002 har han etter hvert posisjonert seg som en stadig mer prominent utenriks- og sikkerhetspolitisk hauk innad i Det republikanske partiet. Han har senator John McCain (R-Arizona) i ryggen — som han selv støttet helhjertet i presidentvalgkampen i 2008 — og han vil vektlegge nasjonal sikkerhet og kampen mot «radikal Islam» som en av hovedelementene i sitt 2016-kandidatur. President Ronald Reagans «Peace Through Strength» er omdøpt til Grahams «Security Through Strength», og Graham utgjør en klar motsats til senator Rand Pauls (R-Kentucky) utenriks- og sikkerhetspolitiske posisjonering i det republikanske 2016-feltet. Det passer Graham helt utmerket. Les mer.

  Hillary «relanserer» presidentkampanjen 13. juni. Hillary Clinton kunngjorde sitt kandidatur med en valgkampvideo 12. april, etterfulgt av en «lytteturné» i de viktigste statene i nominasjonskampen. Clinton har siden blitt hjemsøkt av større og mindre skandaler fra nær fortid, og har fått mye kritkk for å ikke svare for seg om disse. Clinton-kampanjen skal i følge rådgiverne gå inn i en ny fase den 13. juni når Clinton holder en tale på Roosevelt Island i New York. Hun drar videre til Iowa og New Hampshire i dagene som følger. Les mer.

  Sanders ønsker flere debatter. Presidentkandidat Bernie Sanders (I-Vermont) ønsker seg flere debatter med både demokrater og republikanere på samme scene. Han mener at det kan hjelpe med å øke valgdeltakelsen. «I am extremely concerned by the fact that many working-class Americans are voting against their best economic interests by supporting right-wing Republicans whose agenda represents the interests of the billionaire class, and not the needs of working Americans. I believe that these inter-party debates would put in dramatic focus the shallow and at times ridiculous policies and proposals being advocated by the Republican candidates and by their party’s platform,” skriver Sander i et brev til Democratic National Committee. Les mer.

  DAGENS ARTIKLER

  «Lindsey Graham stiller som hauken i det republikanske 2016-feltet» av Are Tågvold Flaten (AmerikanskPolitikk.no): «President Ronald Reagans ‘Peace Through Strength’ er omdøpt til Grahams ‘Security Through Strength’, og Graham utgjør en klar motsats til senator Rand Pauls (R-Kentucky) utenriks- og sikkerhetspolitiske posisjonering i det republikanske 2016-feltet. Det passer Graham helt utmerket.»

  «What’s actually in Obama’s secret trade deal.» av Michael Grunwald (Politico): «These burdensome overseas tariffs, provided to POLITICO by US Trade Representative Michael Froman, are the kind of problems President Obama hopes to address with the free trade deal known as the Trans-Pacific Partnership, which has not yet been finalized but has recently erupted into one of the most contentious topics on Washington’s agenda.»

  #AMPOLCAST

  Biden sørger, Paul snakker og stadig flere melder seg på i 2016-valgkampen. Det er duket for en ny episode av #ampolcast – inkludert ukas anbefalinger!


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. For å følge oss på den lange veien til Det hvite hus anbefaler vi også «Sirkuset», vårt ukentlige nyhetsbrev om 2016-sirkuset. Podkast har vi også.

  Vebjørn Hobbesland
  Vebjørn Hobbesland
  Statsviter og byråkrat. Skribent for AmerikanskPolitikk.no med fokus på nominasjonskampen frem mot presidentvalget i 2024.

  Les også